Zdá sa, že mať zlú náladu nemusí byť až také negatívum.

Je prirodzené, že dobrú náladu by sme mali najradšej stále. Keď nám ju niečo pokazí alebo keď so zlou náladou jednoducho len vstaneme, takýto deň zvyčajne považujeme za nevydarený či zlý. Je však možné, že patríte do skupiny ľudí, ktorí môžu aj zo zlej nálady vyťažiť maximum.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako totiž dokázala nedávna štúdia, niektorí ľudia dostávajú za zlú náladu isté “odškodné”, a to konkrétne vo forme schopnosti premýšľať oveľa efektívnejšie, než v dobrej nálade.

Možno vám to príde paradoxné, no je to skutočne tak. Cítiť sa mizerne môže u niektorých ľudí podporiť schopnosť sústrediť sa, plánovať či priorizovať niektoré úlohy.

Ako ste si už však mohli všimnúť, stále hovoríme len o istej skupine ľudí – teda nie o všetkých, ktorých trápi zlá nálada. Konkrétne ide o ľudí so zvýšenou emočnou reaktivitou. Psychológovia totižto zistil, že práve títo ľudia dokážu zo zlej nálady profitovať.

A čo to vlastne zvýšená emočná reaktivita je? Ľudí, ktorí ňou disponujú, by sme mohli označiť za náladových a možno až priveľmi emotívnych.

Photo by energepic.com from Pexels

Ich emócie sa teda v priebehu dňa síce môžu meniť ako na horskej dráhe, no v riešení úloh dosahovali oveľa lepšie výsledky práve vtedy, keď ich nálada dosahovala bod mrazu.

Príčin tohto zaujímavého zistenia môže byť viacero, vedci sa však domnievajú, že takíto ľudia sú na zlú náladu jednoducho zvyknutí a zistili, že niekedy je najľahšie premôcť ju práve ponorením sa do práce. Z toho teda vyplýva, že ide skôr o naučenú schopnosť, nie o genetickú predispozíciu.

Potvrdzuje to však aj fakt, že ľudia s nízkou emočnou reaktivitou obstáli v testoch v čase, kedy mali zlú náladu, veľmi zle. Boli priveľmi rozptýlení, nedokázali sa sústrediť a ich výsledky boli tým pádom mizerné – podobne, ako ich nálada.

Ak vás teda nabudúce bude trápiť zlá nálada, vyskúšajte, či touto “superschopnosťou” náhodou nedisponujete aj vy. Ak nie, nič si z toho nerobte, pokojne zalezte pod perinu a pozrite si nejaký dobrý seriál.

Pozri aj: Trápi vás úzkosť, nervozita či zlá nálada? Týchto 7 varovných signálov vás upozorňuje na to, že vaše telo trpí nedostatkom horčíka

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov