Foto: pixabay.com

…a tá zrejme mužov príliš nepoteší.

Určite ste sa už stretli s názorom, že muži dospievajú vo všeobecnosti neskôr ako ženy. Je to však len mýtus alebo je to naozaj fakt? Poďme sa spoločne pozrieť na to, čo na to hovorí veda.

Štúdia, ktorú uskutočnila Oxfordská univerzita ukázala, že dospievanie ľudského mozgu je charakteristické dlhodobým vývojom funkčných a štrukturálnych sietí, ktoré sa ukončuje až v dospelosti. Cieľom tohto výskumu bolo preto zistiť, ktoré funkcie sa počas dospievania menia a ktoré zostávajú rovnaké. Pre tento účel skúmali vedci mozog 121 účastníkov vo veku 4-40 rokov a podarilo sa im potvrdiť, že rozdiel medzi ženami a mužmi je skutočne markantný. 

Z výsledkov totiž vyplynulo, že hoci mozgy mužov a žien sa vyvíjajú podobným smerom (teda rozvíjajú sa podobné alebo rovnaké vlastnosti a schopnosti), u mužov trvá v porovnaní so ženami ich vývoj dlhšie. No a práve to je dôvodom, pre ktorý sa začalo hovoriť, že muži dospievajú neskôr ako ženy. 

pixabay.com

Je to však naozaj tak a dokonca sa potvrdilo i to, že ženský mozog je schopný spracovať viac “dát” ako ten mužský. Eduardo Calixto, profesor fyziológie a farmakológie na Lekárskej fakulte UNAM v nedávnej publikácii vysvetlili, že že hoci mužský mozog je kapacitne väčší, ženský mozog vykazuje lepšiu pamäť, viac nervových spojení a lepšie vnímanie farieb a chutí. Profesor to vysvetľuje tým, že toto všetko má hormonálny pôvod.

Vďaka vede teda môžeme bez výčitiek povedať to, s čím sa aj tak stretávame každý deň – že mozgy mužov a mozgy žien jednoducho fungujú inak. Súhlasíte s tým, že muži dospievajú o niečo neskôr? 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov