Foto: pixabay.com

Koľho hodín spánku si denne doprajete?

Mnohí z nás berú 8-hodinový spánok za hotový luxus. Ďalšej štúdii sa však podarilo potvrdiť, že by nemalo ísť o nič nadštandardné, ale o samozrejmosť a o každodennú rutinu. Nedostatok spánku totiž negatívne vplýva nielen na naše fyzické, ale aj psychické zdravie. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedcom sa podarilo zistiť, že dostatkom spánku sa môže v USA pochváliť iba 40 % ľudí. Môžeme preto predpokladať, že veľmi podobne je to aj v našich zemepisných šírkach. Spíte aspoň 8 hodín denne? Ak áno, oproti ľuďom s nedostatkom spánku máte tieto výhody.

Array

#1 Nové veci sa naučíte rýchlejšie

Táto štúdia dokázala, že mozog počas spánku spracováva to, čo sa cez deň naučíme. Ak je spánku málo, tento proces nemusí byť príliš spoľahlivý. Naopak, ak spíte aspoň 8 hodín denne, váš mozog bude oddýchnutý a nové informácie a schopnosti bude doslova nasávať. 

#2 Budete sa rýchlejšie rozhodovať

Zdá sa vám, že ste akýsi nerozhodní? Aj tu môže byť príčinou nedostatok spánku. Dokázala to táto štúdia, ktorá potvrdila vplyv množstva spánku nielen na našu rozhodnosť, ale aj na našu schopnosť riešiť problémy či sústrediť sa. 

#3 Budete ľahšie chudnúť

Trápia vás nadbytočné kilogramy, ktorých sa nedokážete zbaviť ani cvičením či striedmym stravovaním? Možno vám ani len nenapadlo, že aj tu môže byť príčinou nedostatok spánku. Táto štúdia totiž dokázala, že naše telo produkuje počas spánku hormón leptín, ktorý je zodpovedný za vnímanie pocitu sýtosti. Ak ho máme v tele nedostatok, prejedáme sa, pretože máme problém s registráciou pocitu sýtosti. 

pixabay.com

#4 Budete menej vystresovaní

Máte ťažké obdobie a cítite sa nesvoji? Aj tu vám môže pomôcť viac spánku. Potvrdila to táto štúdia, ktorá dokázala, že dostatok odpočinku znižuje hladinu stresu. 

#5 Rýchlejšie sa vyliečite

Často vás potrápi nachladnutie či chrípka? Ak sa z nich vždy zotavujete dlhšie než ktokoľvek iný, popremýšľajte nad tým, čí spíte spomínaných 8 hodín denne. Ďalšia štúdia totiž dokázala, aký veľký vplyv má dostatok spánku na našu imunitu. 

#6 Vaša pokožka bude vyzerať lepšie

Naša pleť je jednoducho odrazom našej životosprávy. Ak žijete dobre, je žiarivejšia, bez akné a je na nej oveľa menej vrások. Aj táto štúdia dokázala, že ak si denne pospíte aspoň 8 hodín, vaša pleť sa bude sama regenerovať a bude tak vyzerať oveľa lepšie. 

pixabay.com

#7 Zlepší sa váš balans 

Máte pocit, že akosi pričasto strácate rovnováhu? Možno vás to prekvapí, ale aj toto môže byť spôsobené dlhodobým spánkovým deficitom. Dokázal to táto štúdia. 

Dúfame, že tieto dôvody vás presvedčili, aby ste si zo spánku spravili svoju prioritu. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov