Foto: IMDB (Public Broadcasting Service)

Jeho slová dokážu stále ohromiť.

Posledná kniha Stephena Hawkinga, Stručné odpovede na veľké otázky, vyšla tesne pred jeho smrťou. Prostredníctvom nej sa s ľuďmi podelil o svoje posledné myšlienky a o názory, nad ktorými sa naozaj oplatí premýšľať. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál The Learning Mind priniesol niektoré výber tých najzaujímavejších myšlienok z týchto esejí. 

Ak radi diskutujete o tom, či sme vo vesmíre naozaj sami, či existuje Boh, ale či je umelá inteligencia naozaj bezpečná, po tejto knihe by ste určite mali siahnuť. 

Okrem iného sa v nej Stephen Hawking zaoberal aj odpoveďou na otázku, ako dlho sme ešte schopní prežiť na našej planéte. Vyjadril presvedčenie, že do 1000 rokov nás postihne nejaká jadrová alebo prírodná katastrofa, no zároveň hovoril, že ľudstvu sa dovtedy možno podarí opustiť planétu a zachrániť sa. Zároveň sa však domnieva, že mnohým ďalším prekážkam a skúškam bude ľudstvo čeliť ešte oveľa skôr. Hawking tiež upozorňoval na 2 ďalšie obrovské hrozby, za ktoré považoval asteroidy a umelú inteligenciu. 

Predpovedal tiež to, že ľudstvo sa dostane do fázy, kedy sa už nebudeme vyvíjať prirodzene, ale za pomoci najmodernejších technológií, ktoré budú schopné vylepšiť našu DNA. Podľa jeho slov tak hrozí, že tí, ktorí nebudú môcť byť vybavení touto “nadľudskou” DNA buď vymrú, alebo sa ocitnú na úplnom pokraji spoločnosti.

To, ako ďaleko budú jeho predpovede od skutočnosti, sa už naša generácia nedozvie. S istotu však môžeme povedať, že išlo o génia, ktorého myšlienky budú po tomto svete kolovať ešte naozaj veľmi dlho. 

learningmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov