Videli ste už životopisný film o Stephenovi Hawkingovi- Teória všetkého? Lebo ak nie, je načase to zmeniť. Pretože tento človek nebol výnimočný len svojou inteligenciou, ale aj svojou vnútornou silou, ľudskosťou a schopnosťou ísť vpred napriek prekážkam, ktoré život kladie. Nikdy sa nevzdal.

Jednou z najznámejších prác, ktorými sa Stephen Hawking môže pýšiť, je jeho výskum týkajúci sa čiernych dier. Prednášal o nich aj na Royal Institution v Londýne. Jeden zo zaujímavých poznatkov, o ktoré sa na tejto prednáške podelil, je teória, že čierne diery nie sú nekonečné a všetko pohlcujúce, ale pravdepodobne by mohli slúžiť ako cesta do iného vesmíru. Chcete vedieť, ako jeho teória čiernych dier súvisí s depresiou?

Článok pokračuje pod videom ↓

Počas svojej prednášky profesor Hawking neodpovedal len na otázky týkajúce sa vedy, ale aj na tie ľudské, osobné. Na otázku, ako sa vyrovnal so všetkými prekážkami, ktoré mu život kládol do cesty, odpovedal veľmi zaujímavo a poeticky. Prirovnával totiž depresiu k čiernym dieram:

„Odkazom tejto prednášky je, že čierne diery nie sú také čierne, ako sú opisované. Nie sú nekonečným väzením, za aké boli považované. Veci sa môžu dostať z čiernych dier von, a to v oboch smeroch, na druhej strane možno v inom vesmíre. Ak sa teda cítite byť uväznení v čiernej diere, nevzdávajte sa – existuje cesta von.“

flickr.com

Stephen Hawking bol nielen brilantným vedcom, ktorého vedecké objavy obrátili ortodoxný vedecký svet hore nohami, ale aj človekom s neuveriteľne pevnou silou vôle. Amiotrofická laterálna skleróza mu bola diagnostikovaná ešte v roku 1963 a lekári mu nedávali viac než dva roky života.

Profesor Hawking nielenže predčil očakávania lekárov a prežil omnoho viac rokov, ako mu predpovedali, ale učinil veľké objavy, napísal knihy, prednášal a neustále inšpiroval iných ľudí s postihnutiami. Slová takéhoto muža jednoznačne majú váhu.

Aj vo svojej najtemnejšej hodine pamätajte: Stále existuje cesta von. Možno dokonca do iného vesmíru.

Pozri aj: 10+ krásnych citátov geniálneho Stephena Hawkinga, ktoré vás inšpirujú, aby ste premýšľali vo veľkom a nikdy sa nenechali odradiť

thinking-minds
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov