Foto: Warner Bros.

Existuje aspoň milión dôvodov, prečo tento príbeh milovať.

Ak patríte k skalným fanúšikom Harryho Pottera, máte doma každú jednu knihu a každý film ste videli hneď niekoľkokrát, máme pre vás dobrú správu. Vedci (konečne) dokázali, že ste vlastne dobrým človekom. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedcom sa totiž pomocou výskumu podarilo dokázať, že ak ste skutočným fanúšikom Harryho a jeho priateľov, s najväčšou pravdepodobnosťou sa vyznačujete toleranciou k stigmatizovaným skupinám (napr. k Rómom, imigrantom, homosexuálom a pod.). A nie je to žiadna mágia, je to čistá veda. 

Výskumu sa zúčastnili žiaci základných, stredných i vysokých škôl. Jedna skupina si mala najprv prečítať isté úryvky z kníh (napr. kde Draco Malfoy zaútočil na Hermionu kvôli jej pôvodu) a druhá čítala taktiež, no išlo o neutrálne časti (napr. keď si Harry kupoval svoj prvý prútik). Následne mali vyjadriť svoje názory na stigmatizované skupiny ľudí. Ako už možno tušíte, potvrdilo sa, že oveľa tolerantnejší boli ľudia, ktorí si prečítali časti hovoriace o utláčaní, šikane či ponižovaní. 

View this post on Instagram

#hogwarts #harrypotter #fantastikcanavarlar

A post shared by birhogvartsöğrencisi (@caglasimaltepe) on

Vedci vysvetľujú tieto zaujímavé zistenia tým, že kniha veľmi krásne ukázala, že napriek tomu, že mnohé z postáv boli nejakým spôsobom znevýhodnené, stali sa z nich nerozluční priatelia (Hermiona mala napr. muklovský pôvod, Ron pochádzal z chudobnej rodiny, Hagrid bol obrom a pod.).

Túto myšlienku nakoniec potvrdzujú aj slová Albusa Dumbledora: “Rozdiely vo zvykoch a v jazyku sú ničím, ak sú naše ciele rovnaké a naše srdcia otvorené.”

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov