Svet, ktorý stvorila J.K. Rowlingová, siaha ďaleko za hranice ľudskej fantázie.

Posledná zo série kníh síce vyšla v roku 2007, rozlúčka s Harrym Potterom a jeho priateľmi však nebola definitívna. Autorka chápe, že fanúšikovia chcú stále viac a tak sa snaží ich priania plniť. Okrem toho, knihy aj filmy majú obmedzené možnosti a vždy ostanú niektoré otázky nezodpovedané. Práve preto vznikol aj web Pottermore popisujúci príbehy, ktoré v sérii nedostali priestor. Niekoľko z tajomstiev vám odhalíme aj v tomto článku.

Článok pokračuje pod videom ↓

Harry Potter zdedil majetok po bohatom predkovi

Keď sa Harry Potter dozvie, že je čarodejníkom, namieri si to do Gringottbanky v Šikmej uličke, potrebuje si totiž nakúpiť školské potreby. Dovtedy žil v domnienke, že je obyčajný chudobný chlapec, v banke má však kopec peňazí. Ešte v 12. storočí začal Harryho príbuzný menom Linfred Stinchcombský istý farmaceutický biznis, vďaka čomu zbohatol. Bohatstvo sa v rodine dedilo celé generácie. Harryho starý otec, Fleamont Potter, majetok ešte viac znásobil, keď vynašiel odvar na rast vlasov. Reklamu na odvar nájdete dokonca aj v novinách vo filme Fantastické zvery a ich výskyt. Mimochodom, v Gringottbake by ste si pokojne mohli zameniť menu, pretože u Olivandera si prútik za eurá nekúpite, nie každý sa však narodil priamo do čarodejníckeho sveta.

Gringotts

Gepostet von Adam Perr am Mittwoch, 21. Februar 2018

Táto postava existovala aj v skutočnosti

Nicolasa Flamela poznáte ako muža, ktorý vynašiel kameň mudrcov, nástroj na zabezpečenie nesmrteľnosti. V skutočnosti žil Flamel v 14. až 15. storočí vo Francúzsku a živil sa predajom kníh. Po jeho smrti začala kolovať legenda, že Flamel bol v skutočnosti alchymistom a skutočne sa mu tajomstvo nesmrteľnosti podarilo odhaliť.

Zelené rukavice

Vo filme Harry Potter a Polovičný princ sa objavila scéna, kde Hermiona ukladá knihy späť do políc. Vlastne ich nemusí ukladať, pretože knihy sami doletia na vlastné miesto. Tajomstvo sa ukrýva v zelených rukaviciach, ktoré fungujú na podobnom princípe, ako zelené plátno a vo finálnej verzii boli z obrazu odstránené.

Harry Potter na druhú

Vedeli ste, že aj prastarý otec Harryho Pottera sa volal Harry Potter? Tak ho ale volali len jeho blízki, jeho skutočné meno bolo Henry. Henry sa dostal do problémov, keď kritizoval vtedajšieho ministra mágie za to, že zakázal čarodejníkom pomôcť „muklom“ v prvej svetovej vojne. Aj keď sa v knihách ani vo filmoch neobjavil, dej Fantastických zverov sa odohráva práve v časoch, keď Henry Potter žil, nič tak nie je vylúčené.

Čo robil Dumbledore predtým, ako sa stal riaditeľom?

Dumbledore je niečo ako génius – okrem toho, že vyučoval transfiguráciu, vymyslel čokoládové žabky, v roku 1945 porazil zlého Grindelwalda, objavil 12 spôsobov využitia dračej krvi a podieľal sa na vynáleze vyššie spomínaného Flamela. V čase, keď bol Dumbledore učiteľom, sa na školu dostal mladý Tom Riddle.

HAPPY 77th BIRTHDAY MICHAEL GAMBON! 🎉🎉Our Professor Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore in Wizarding World ❤❤Send your birthday greetings for him! 😊Accio Potterheads /* ☇-HogwartsMEMESFamily-

Gepostet von Hogwarts MEMES am Donnerstag, 19. Oktober 2017

Collin Farrel pred Fantastickými zvermi neprečítal z Harryho Pottera ani stranu

Aj keď bol veľkým fanúšikom filmovej série, jediné, čo si prečítal, bol scenár k Fantastickým zverom. Na základe toho sa rozhodol, že by si chcel zahrať rolu Percivala Gravesa.

Prečo jeden z Horcruxov nebol zničený

Fanúšikovia si dlhý čas lámali hlavu nad tým, čo sa stalo s kúskom duše, ktorý Voldemort ukryl priamo do Harryho Pottera. Všimli ste si však, že Baziliškov zub zničil denník, ktorý bol taktiež Horcrux, ale Harrymu nijak neublížil? Autorka vysvetlila, že Horcrux sa zničí len vtedy, ak je nenapraviteľne poškodený, Harry bol však vyliečený. Ak by bol zomrel, zomrel by s ním aj kúsok Voldemortovej duše.

Odkiaľ sú zaklínadlá?

Rowlingová sa vo svojom diele inšpirovala mytológiou a štúdiom iných jazykov. Mnoho zaklínadiel má svoj pôvod napríklad v latinčine. Napríklad také zaklínadlo Wingardium Leviosa je kombináciou pojmov „wing“, ktorý poukazuje na vzlietnutie, „ard“, čo znamená zdvihnutý a „levi“, čo znamená dvihnúť.

Ukradnutý rukopis

V roku 2008 napísala autorka 800 stranové dielo o Jamesovi Potterovi a Siriusovi. V roku 2017 ho vydražila a výťažok venovala charite. Pôvodný rukopis však niekto ukradol a do dnešného dňa sa nenašiel.

Gepostet von J.K. Rowling am Dienstag, 18. Oktober 2016

Celé meno Albusa Dumbledora

Albus sa celým menom volá Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore a každé z jeho mien má svoj význam. „Albus“ znamená v latinčine „biely“, čo by mohol byť symbol jeho dlhej bielej brady. Percival bol jedným z rytierov pri Artušovom okrúhlom stole. Wulfric bol významná britská historická postava žijúca v 12. storočí a Brian je údajne staré keltské meno, ktoré znamená „vznešený“. A slovo „Dumledore“ je v angličtine zastaraný pojem pre čmeliaka a Rowlingová hovorí, že vždy si Albusa predstavovala ako človeka milujúceho hudbu, ktorý si vždy pohmkáva.

Podivné jedlá

Čarodejnícky svet je plný prapodivných jedál, ako napríklad farebné cukríky s príchuťou pečienky a iných nechutností, či tekvicový džús. Mnoho z nich však existuje aj v skutočnosti. Žiaľ vás však sklameme, jedlo pri natáčaní nebolo skutočné a bolo potreté živicou.

Snape a jeho odvary

Iste ste si všimli, že Snape mal vo filme na poličkách fľaštičky s obsahom rôznych zaujímavostí. Aby to vyzeralo realisticky, filmári si požičiavali rekvizity od miestnych mäsiarov. Vo fľaštičkách sú napríklad zvieracie kosti, chlpy či črevá.

Hedviga

Vedeli ste, že Hedviga nebola jediná sova, ale vystriedali sa až štyri? Ron takisto nemal jediného potkana ale Prašivca si zahralo až 12, Krivolaba hrali 4 rôzne mačky a Hagridovho psa Tesáka si zahralo 9 mastifov.

20 years ago today, Harry Potter and the Philosopher's Stone was first published in the U.K. Celebrate the magic and share your Harry Potter memories. #HarryPotter20

Gepostet von Harry Potter am Montag, 26. Juni 2017

Proroctvá

V diele Fénixov rád sa Harry a jeho priatelia ocitli v miestnosti s proroctvami. Pôvodne ich filmári vyrobili až 15 000, napokon sa však rozhodli, že bude lepšie scénu zdigitalizovať a skutočné sklenené gule sa tak do filmu nedostali.

Ktorú časť z Harryho Pottera ste mali najradšej vy?

Pozri aj: Harry Potter je viac, než len príbeh o mladom čarodejníkovi. O živote vás naučí týchto 6 veľkých právd

thisisinsider
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov