Viete, aký je dnes deň?

Dnes je 21. marec. Okrem toho, že je krásny druhý jarný deň, je tento dátum výnimočný ešte niečím. Dnes je totiž Svetový deň Downovho syndrómu. Ide o symbolický dátum, ktorý vyjadruje to, že títo výnimoční ľudia majú na 21. mieste v rade chromózomov nie 2, ale 3 chromozómy. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo to vlastne Downov syndróm je?

V prípade Downovho syndrómu ide o vrodené ochorenie, ktoré síce vzniká náhodne, avšak dnes už vieme, že existuje priama súvislosť medzi vekom matky a  pravdepodobnosťou výskytu voľnej trizómie 21. Tak napríklad, kým u žien mladších ako 25 rokov je pravdepodobnosť narodenia dieťaťa s Downovým syndrómom 1:1500, u 40-ročnej ženy je toto riziko už 1:110.

Ak ste sa už niekedy stretli s človekom trpiacim Downovým syndrómom, viete, že toto ochorenie neovplyvňuje len jeho správanie, ale aj jeho vzhľad. Downov syndróm napríklad spomaľuje vývoj motoriky, môže viesť k poruchám sluchu či zraku alebo môže negatívne ovplyvňovať inteligenciu. Nesmierne dôležité je však dodať, že na emočnú inteligenciu nemá toto ochorenie žiaden vplyv.

Ľudia trpiaci Downovým syndrómom sú totiž často označovaní za usmievavé slniečka, čo ani zďaleka nie je náhodou. Sú to totiž neuveriteľne čisté duše, ktoré sa väčšinou vyznačujú tým, čo nám, „zdravým“ ľuďom, veľakrát chýba. Ide o otvorenosť, úprimnosť, láskavosť, vrúcnosť, prívetivosť a schopnosť radovať sa zo života aj napriek ťažkým životným situáciám.

Prečo si teda dnes obliekame obe ponožky iné?

Downov syndróm môže aj za to, že človeka, ktorý ním trpí, pravdepodobne okamžite spoznáte. Títo ľudia totiž mávajú sploštenú tvár, charakteristické šikmo položené oči, pootvorené ústa, väščí jazyk, menšie uši či krátky krk. Práve to je dôvodom toho, prečo bývajú na ulici alebo v spoločnosti terčom nelichotivých pohľadov.

Oblečte si 2 iné ponožky, povyhrňte si nohavice, nech ich je vidno a prejdite sa po ulici. Dnes už síce 2 iné ponožky začínajú byť „in“, no napriek tomu uvidíte, ako sa za vami otáčajú hlavy ľudí. Budete iní. Budete pútať pozornosť. Presne takto sa cítia ľudia trpiaci Downovým syndrómom – oni si akurát túto pozornosť nikdy dobrovoľne nevyžadovali.

Cieľom tejto „ponožkovej výzvy“ je poukázať na to, že „inakosť“ nemusí byť žiadnym problémom. Nemusí byť dôvodom zvedavých či opovrhujúcich pohľadov. Je to len na nás. Nesúďme podľa „obalu“ a nebojme sa byť iní. Dať si dnes 2 iné ponožky a poukázať na spolupatričnosť s ľuďmi trpiacimi Downovým syndrómom je to najmenej, čo dnes môžeme urobiť.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov