Na každom kroku vídame smutné osudy a počúvame o nešťastí. Občas dobre padne počuť aj niečo pekné.

Nie veľa ľudí má to šťastie, že si pred smrťou splnia všetky túžby a sny. Ľuďom na tomto zozname sa to však podarilo. Či už išlo o ich vlastné úsilie alebo o snahu ľudí naokolo, títo ľudia mohli pred smrťou zažiť svoje sny.

Článok pokračuje pod videom ↓

Muž, ktorý túžil opäť lietať

Robert Fletcher strávil takmer celý svoj život vo vzduchu. Jeho vášeň začala v čase, keď sa od svojich priateľov naučil pilotovať lietadlo. Neskôr na letisku aj pracoval, lietadlá natieral a opravoval. Výhodou jeho práce bolo, že mohol lietadlá aj testovať a skúšať rôzne špirály a otočky, ktoré odporovali zákonom gravitácie.

Nanešťastie, s postupujúcim vekom Fletcher už lietať nedokázal, láska k lietadlám mu však ostala a vždy spomínal na krásne dni strávené vo vzduchu. Zamestnanci hospicu často počúvali Fletcherove príbehy a rozhodli sa, že mu doprajú ešte jeden let. Zariadili, aby so svojimi dvoma deťmi (ktoré sa lietania boja) mohol niekoľko hodín stráviť v Cessne 172. Napriek strachu s ním deti strávili jeho posledný let.

Muž, ktorý chcel vidieť svojho psa

Hovorí sa, že pes je najlepší priateľ človeka. A  bezdomovec z Iowi, Kevin McClain, netúžil po ničom inom, len naposledy vidieť svojho priateľa. 57-ročný muž žil v aute a spoločnosť mu dlhé roky robil len jeho psík Yurtsie. Keď Kevin ochorel na rakovinu pľúc a musel ísť do nemocnice, psa vzali do neďalekého útulku.

Našťastie, opatrovateľ, ktorý sa o Kevina staral, bol aj dobrovoľníkom v útulku, kde bol jeho psík, dokázal preto ich posledné stretnutie zariadiť. Yurtsie okamžite vyliezol na jeho posteľ a začal mu olizovať tvár. Kevin skonal o niekoľko dní a Yurtsie bol adoptovaný do nového domova.

pexels.com

Žena, ktoré túžila vidieť delfíny

Keď sa Linda Herdt dozvedela, že je chorá, lekári jej dávali najviac päť rokov života. Prekonala však všetky očakávania a prežila ďalších 20 rokov. Keď mala 44 rokov, jej stav sa začal rapídne zhoršovať a lekári sa báli, že jej ostáva už len šesť mesiacov. Linda svoje bremeno niesla 20 rokov, bola však natoľko slabá, že dokázala len raz za mesiac vyjsť do neďalekého obchodu.

Jej túžbou však bolo vidieť delfíny a istá organizácia sa rozhodla jej sen splniť. Linda teda letela do San Diega a všetci dúfali, že jej to dodá silu bojovať. Okrem toho sa jej splnil ďalší veľký sen, prvýkrát v živote mohla vidieť oceán.

Chlapec, ktorý chcel byť hasičom

Keď mal Frank „Bopsy“ Salazar päť rokov, diagnostikovali mu rakovinu. Jeho matka ho vzala do nemocnice, aj keď to poisťovňa odmietla preplatiť. V nemocnici stretla Lindu Pauling, ktorá bola zakladateľkou organizácie Make-A-Wish Foundation. Jej cieľom bolo plniť posledné priania detí a Bopsy mal byť prvý, komu by organizácia pomohla. Vymenoval niekoľko snov, ako napríklad let teplovzdušným balónom, výlet do Disneylandu a byť hasičom.

Bopsymu sa splnil aj Disneyland aj let balónom, oba zážitky však bledli pri tom, keď sa z neho stal hasič. Nebol to len obyčajný výlet na hasičskú stanicu, bolo to niečo špeciálne. Bopsy dostal vlastnú hasičskú výbavu, dovolili mu vyskúšať hadicu a jazdil s hasičmi v ich aute.

Čoskoro sa jeho stav zhoršil a Lindin partner ho prišiel posledný raz navštíviť, keď chlapec začul klopanie na okno. Na jeho prekvapenie sa k nemu práve po rebríku šplhali hasiči. Vyniesli ho von k tímu a ukázali mu, že na jeho počesť pomenovali jedno z hasičských áut „Bopsy 1“. Bopsy umrel neskôr v ten večer.

pexels.com

Učiteľka, ktorá sa odmietla vzdať, kým nezíska svoj titul

Harriet Richardson Ames ako učiteľka zasvätila svoj život vzdelaniu. Aj preto sa rozhodla, že vo svojom odbore získa bakalársky titul. Na rozdiel od iných na tomto zozname, Harrietine sny sa nesplnili vďaka snahe iných, ale vďaka vlastnej tvrdej práci a odhodlaniu. V priebehu rokov získala Harriet kredity z mnohých predmetov na univerzite v New Hempshire, nebola si však istá, či má dostatok kreditov na to, aby získala bakalársky titul, svojho sna sa preto v roku 1971 vzdala.

Jedného dňa sa Harriet zúčastnila interview v Kente, kde svoj sen získať titul prezradila. Škola sa okamžite pustila do pátrania aby zistila, koľko kreditov Harriet získala a aké má možnosti. Harriet sa vyjadrila: „Ak zajtra zomriem, zomriem šťastná, pretože viem, že titul mám na dosah.“ Tri týždne po tom, ako oslávila svoje sté narodeniny, dostala Harriet diplom. Na ďalší deň zomrela, s diplomom na stolíku vedľa postele.

Dievčatko, ktoré túžilo počuť koledy

Kým väčšina 8-ročných detí trávi december prípravou na Vianoce, Laney Brown nemohla. Prehrávala boj s leukémiou. Diagnostikovali jej ju len pred siedmimi mesiacmi a lekári jej už nedávali veľa času. Jej rodina bola zdrvená, rozhodla sa však, že tých niekoľko mesiacov, čo jej zostáva, urobia čo najlepšími. Podporovala ich celá pennsylvánska komunita. Rodina využila silu sociálnych sietí a založila skupinu „Team Laney“, ktorá mala za krátky čas 94 tisíc členov. 17. decembra sa dozvedeli, že Laney zostáva už len niekoľko týždňov.

O tri dni mala mať narodeniny a organizácia Make-A-Wish dokázala zorganizovať video rozhovor medzi Laney a jej obľúbenou speváčkou Taylor Swift. 21. decembra sa jej splnilo ďalšie prianie, keď sa pod oknami jej izby zhromaždilo 10 tisíc ľudí, aby jej zaspievali vianočné koledy. Spievali vyše hodiny. Laney naposledy vydýchla presne na Vianoce, vďaka štedrosti ľudí sa jej však splnili priania.

pexels.com

Chlapec, ktorý nechcel zomrieť ako panic

V roku 2001 vznikla istá morálna dilema, keď posledným prianím umierajúceho chlapca bolo nezomrieť ako panic. 15-ročný chlapec strávil v nemocnici kvôli rakovine veľa rokov a nemal možnosť zažiť rande, ako jeho vrstovníci. Práve preto bolo chlapcovým kontroverzným prianím pred smrťou zažiť sex. Bez toho, aby o tom jeho rodičia vedeli, chlapcovi kamaráti mu zorganizovali stretnutie s prostitútkou mimo nemocnice.

Aj keď kamaráti urobili všetko pre to, aby stretnutie bolo bezpečné, hrozilo, že to bude považované za ilegálne, kvôli chlapcovmu veku. Keď správa o jeho poslednom prianí praskla, rozpútali sa búrlivé etické debaty. Niektorí psychológovia si mysleli, že splnenie chlapcovho priania je mimoriadne neetické a ilegálne, iní tvrdili, že by sa jeho prianie malo naplniť, keďže čoskoro zomrie a pravdepodobne túži po kontakte mimo nemocnice. Nech už by ste sa pridali ku ktorejkoľvek strane, chlapec z Austrálie zomrel šťastný.

Chlapec, ktorý sa túžil stretnúť s kráľovnou

Oliver Burton sa narodil s Downovým syndrómom a keď mal tri roky, jeho rodina sa dozvedela zdrvujúcu diagnózu. Oliver mal leukémiu. Bojoval dlho, keď mal však 10 rokov, jeho stav sa zhoršil a lekári mu dávali len niekoľko týždňov života. Väčšina chlapcov v jeho veku túži po stretnutí so slávnym športovcom či hercom, Oliverovým prianím však bolo stretnúť kráľovnú v Buckinghamskom paláci.

Samotná kráľovná jeho prianie splniť nemohla, úlohy sa však chopila herečka Helen Mirren. Na jeden deň si zahrala úlohu kráľovnej. Olivera a jeho rodinu dopravila limuzína priamo na miesto, kde hrala kráľovnú v hre The Audience. Po predstavení vzali Olivera do zákulisia, aby si s kráľovnou mohol dať čaj. Dokonca bol pasovaný na „Sira Olivera“. Mirren svoju úlohu zahrala skvele a Oliverovi rodičia sa vyjadrili, že celý čas veril, že je skutočná kráľovná.

pixabay.com

Chlapec, ktorý sa chcel oženiť so svojou láskou

Aj keď väčšina z nás niečo ľutuje, chlapec zomierajúci na leukémiu nič ľutovať nemusel. Túžil sa totiž oženiť so svojou láskou, a to sa mu aj splnilo. Reecovi Flemingovi leukémiu diagnostikovali, keď mal len štyri roky a štyri roky s ňou statočne bojoval. Jeho stav sa však zhoršoval a ostávali mu už len tri týždne života. Keď sa ho spýtali, po čom túži, povedal, že by si chcel vziať svoju lásku, Elleanor Pursglove, predtým, než zomrie. Reecova matka vysvetlila, že s Elleanor sú dlhoroční priatelia a Reece ju niekoľkokrát požiadal o ruku, keď napokon súhlasila.

Svadba sa odohrala v dome Flemingovcov, kam Reeca presunuli po tom, čo sa rodina dozvedela zlé správy. Rodiny urobili všetko, aby svadba pôsobila čo najskutočnejšie. Dvojica si dokonca vymenila prstienky. Pred svadbou mal Reece možnosť zajazdiť sa na Ferrari a Porsche a zorganizovali mu oslavu na pirátsku tematiku. Keď v deň svadby Elleanor odišla, Reece bol úplne šťastný. Deň po svadbe vydýchol naposledy.

Chlapec, ktorý bol inšpiráciou organizácie Make-A-Wish

Christopher James Grecius sa vždy túžil stať policajtom. Nanešťastie, do cesty sa mu postavila leukémia. Policajt Tommy Austin nemohol dopustiť, aby chlapcovo posledné želanie ostalo nesplnené a sľúbil mu let v policajnej helikoptére. 29. apríla 1980 Tommy svoj sľub splnil a chlapca vzal na let, a to bol len začiatok. Chris strávil s policajtmi celý deň, po návrate do nemocnice sa však jeho stav zhoršoval.

O tri dni neskôr dostal Chris svoju vlastnú na mieru vyrobenú uniformu. O niekoľko dní chlapec zomrel, dotkol sa však životov toľkých ľudí, že na jeho počesť vznikla organizácia Make-A-Wish, ktorá plní deťom ich posledné priania.

pixabay.com

Stačí len trochu chcenia k tomu, aby bol svet napriek všetkému aspoň o trochu lepším miestom.

Pozri aj: Predstavte si svoju vlastnú smrť. Dôvod, prečo by ste to mali urobiť, vám môže zmeniť pohľad na celý život

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov