Existuje niekoľko typov ľudí. Niektorí sa smrti boja, niektorí sa myšlienkam na ňu vyhýbajú a ďalších nesmierne fascinuje.

Do tej poslednej skupiny patria aj vedci, ktorých už desaťročia zaujíma, čo sa s nami deje po smrti. Procesy dejúce sa s telom sú už preskúmané, čo sa však stane s našou mysľou? Výskum je o to náročnejší, že človeka, ktorý tento svet opustil, sa už pýtať nemôžeme. Môžeme sa však spýtať niekoho, kto prežil zážitok blízky smrti.

Článok pokračuje pod videom ↓

Svetlo

Tento fenomén je neraz spomínaný aj vo filmoch. Ľudia, ktorí prežili zážitok blízky smrti tvrdia, že videli akési záhadné svetlo. Vedci sa ho už roky pokúšajú vysvetliť a napriek tomu, že prišli už s niekoľkými teóriami, žiadnu z nich nedokázali potvrdiť.

Vznášanie sa

Aj toto je možné často vidieť vo filmoch, kde niekto umiera. Človek sa údajne vznáša nad vlastným telom a prípadne pozoruje skupinu lekárov, ako sa ho snažia zachrániť. V niektorých prípadoch dokonca lekári vraj potvrdili to, čo pacient popísal, že videl, keď sa práve vznášal mimo svojho tela.

Život po smrti

Nepovedzte, že ste sa myšlienke existencii života po smrti nikdy nevenovali. Možno ste zachytili, že nedávno bol urobený remake filmu z roku 1990 s názvom Hráči so smrťou. Študenti sa v ňom pokúšajú zastaviť vlastné srdcia, aby zistili, čo sa s mysľou človeka deje po smrti, a či vôbec niečo po smrti ešte je. Nedávno došli vedci k fascinujúcim záverom. Zistili, že vedomie človeka je funkčné ešte niekoľko minút po smrti tela, čo by mohlo znamenať, že človek si vlastnú smrť plne uvedomuje.

pixabay.com

Teória síce znie viac než zvláštne, vedci však nenechali nič na náhodu a do výskumu zapojili jedincov, ktorí prežili napríklad srdcový infarkt. Člen lekárskeho tímu, Sam Parnia tvrdí, že niektorí pacienti si úplne detailne pamätali, čo sa počas zážitku blízkom smrti dialo. Dokázali si dokonca spomenúť aj na detaily rozhovorov, ktoré viedli lekári počas snahy zachrániť pacientovi život.

Lekári definujú smrť ako moment, v ktorom srdce jedinca prestane pumpovať do tela krv. Tá sa nemá ako dostať k mozgu, bunky preto začínajú odumierať a hynúť. V tom istom momente prestáva pracovať aj naša mozgová kôra. To je tá časť mozgu, ktorá spracováva informácie a umožňuje nám myslieť. Keď do mozgu prestane pritekať krv, trvá približne 20 sekúnd, kým mozgová kôra prestane plniť svoju funkciu. K tomuto procesu dochádza aj v prípade zážitku blízkemu smrti, jedinec je však schopný prežiť a zotaviť sa.

pixabay.com

Ako je teda možné, že aj po smrti by mohol byť ešte človek pri vedomí? Odpoveďou je fakt, že mozgové bunky nezahynú okamžite po telesnej smrti ale odumierajú postupne, dlhší čas. Iná teória tvrdí, že vedomie človeka je závislé na mnohých komplexných štruktúrach, nemôže teda zmiznúť len tak, akoby lusknutím prstami.

Väčšinou sa o to, čo sa deje po smrti zaujímame z čírej zvedavosti. Vedeli ste však, že takýto výskum môže byť aj užitočný? Pomocou neho môžu vedci z oblasti medicíny pomôcť vylepšiť proces resuscitácie a zamedziť poškodeniu mozgu, či iným poraneniam, ku ktorým pri oživovaní môže dôjsť. Je však možné, že pacient už nebude ako predtým, ale zážitok blízky smrti ho zmení navždy.

Pozri aj: Čo nás čaká po smrti? Týchto 10 skúseností ľudí, ktorí prežili klinickú smrť, vás určite nenechá ľahostajnými

scooplify
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov