Foto: Image by mohamed Hassan from Pixabay

Jeho nedostatkom trpí až 50 % ľudí.

Trápi vás celé dni nepríjemná únava, a to aj napriek tomu, že máte dostatok spánku? Príčin môže byť, samozrejme, viacero. Jednou z najčastejších je však nedostatok jedného vitamínu. Štúdiu, ktorá to dokazuje, zverejnil portál Spring. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedcom sa podarilo dokázať, že ak cez deň pociťujete únavu, cítite vyčerpanosť, alebo máte problémy so spánkom, príčinou môže byť nedostatok vitamínu D. 

Dokázalo sa navyše aj to, že hladina vitamínu D sa priamo spája s množstvom a kvalitou spánku. Ukázalo sa však, že jeho nedostatkom trpí približne až 50 % svetovej populácie, čo je naozaj alarmujúce číslo. 

Medzi ďalšie príznaky jeho nedostatku patria napríklad nasledovné príznaky: 

  • zlá nálada,
  • bolesť svalov,
  • problémy so sústredením sa a s pamäťou,
  • bolesti brucha,
  • bolesti hlavy.
Image by StockSnap from Pixabay

Jeho odporúčaná denná dávka je pritom len 10 mikrogramov denne, a získať ju môžete ľahko aj užívaním doplnkov. Doplniť si ho môžete aj jedlami, ktoré sú na vitamín D naozaj bohaté, ako napríklad mastné ryby či vajcia. Najlepším zdrojom je však pôsobenie slnečného žiarenia na pokožku, takže dobiť sa ním môžete aj krátkou prechádzkou na slnku. 

Najnáchylnejšie na jeho nedostatok sú pritom ženy, ďalej ľudia so zlými stravovacími návykmi, starší ľudia či ľudia, ktorí trávia vonku málo času. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov