Foto: Photo by Charry Jin from Pexels

Skvelé je na nej to, že k nej okrem svojho odhodlania nepotrebujete vôbec nič.

Negatívne myšlienky nám veľakrát bránia v tom, aby sme dosiahli to, po čom túžime, a aby sme boli v živote naozaj šťastní. Pravda je však taká, že všetko je len v našej hlave a každá myšlienka má len takú silu, akú jej my sami dáme.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak máte v poslednom období pocit, že ste sa nejak zacyklili, a že sa vám nič nedarí, skúste začať hrať túto psychologickú hru — sami so sebou. Všetko, čo k nej potrebujete, je vaša pevná vôľa a odhodlanie. 

V čom táto hra spočíva? Jej pravidlá sú jednoduché. Hra sa začína vo chvíli, keď spozorujete, že to jediné, čo vám v niečom bráni, je vaša myseľ. Presne v tejto chvíli sa totiž môžete rozhodnúť, či vystúpite zo svojej komfortnej zóny a prekonáte sa, alebo či uprednostníte svoje pohodlie. 

Tak napríklad:

  • Predstavte si, že ráno vstanete. Máte 100 chutí budík odložiť ešte aspoň 5x, aj keď viete, že všetko tým bude len horšie. Čo spravíte? Vyzvite samých seba k tomu, aby ste vstali čo najskôr a čo najrýchlejšie. 
  • Predstavte si, že si užívate horúcu sprchu. Dokážete vyzvať samých seba, aby ste na seba pustili studenú vodu a dostali sa tak na chvíľu do nepohodlia?
  • Predstavte si, že ste po obede, no máte ešte chuť na nejaký nezdravý dezert. Dokážete vyzvať samých seba k tomu, aby ste si radšej dali zdravé jablko?
  • Predstavte si, že dôjdete z práce domov unavení či znechutení. Dokážete vyzvať samých seba k tomu, aby ste si miesto pozerania televízie prečítali aspoň 10 strán z nejakej knihy?
unsplash.com

…možnosti sú nekonečné. Ide však o to, že zakaždým, keď sa vedome prekonáte a učiníte správnu voľbu, samých vás prekvapí, aký pocit spokojnosti a hrdosti vás zaplaví. Navyše, čím viac správnych vecí spravíte, tým bude vaša istota, že svoj život držíte vo svojich vlastných rukách, väčšia. A to je predsa na nezaplatenie. 

A prečo táto hra funguje? Je to jednoduché. Predstavte si svoju pevnú vôľu ako sval. Keď ju neprecvičujete, zakrpatie a stane sa nefunkčnou. Naopak, keď ju precvičujete každý deň, rastie a formuje sa presne podľa vašich predstáv. 

Nezabúdajte — na to, aby ste v živote získali tie najlepšie veci, budete svoju pevnú vôľu potrebovať, či už ide o oblasť práce, vzťahov, zdravia či peňazí. Venujte jej preto dostatok pozornosti a poriadne ju precvičte touto hrou, ktorá vám môže zmeniť celý život. 

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov