Foto: Photo by Mariana Silvestre from Pexels

Máte ju aj vy?

Napriek tomu, že žijeme v dobe, ktorá je sprevádzaná obrovským technologickým i medicínskym pokrokom, určite ste si už všimli, že čoraz viac ľudí zomiera predčasne, veľakrát vo veľmi mladom veku. Príčinou je väčšinou stres, ktorý je spúšťačom mnohých smrteľných ochorení. Preto vás pravdepodobne neprekvapí, ktorá vlastnosť je zodpovedná za dlhovekosť. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako ste na tom s optimizmom? Dúfame, že dobre, pretože vedcom sa podarilo dokázať, že práve táto vlastnosť zvyšuje pravdepodobnosť dožitia sa 85 rokov až o 70 %. 

Optimisticky naladení ľudia sa totiž vo svojom živote sústredia na pozitíva a veria, že väčšinu vecí majú pod kontrolou. Vďaka svojmu pozitívnemu naladeniu dokážu aj lepšie regulovať svoje emócie a žijú vo všeobecnosti zdravší život – je menšia pravdepodobnosť, že budú fajčiť, majú lepšie BMI sú fyzicky aktívnejší. 

Foto: Photo by Helena Lopes from Pexels

Dr. Lewina Lee, jedna z autoriek štúdie, sa vyjadrila, že táto štúdia má skutočne veľký význam. Väčšina zistení sa totiž venuje tomu, čo náš život skracuje, no veda sa už menej zameriava na to, ako ho možno predĺžiť. Každé takéto zistenie pre nás preto môže byť veľmi vzácne. 

Štúdie sa zúčastnilo celkom 71 173 ľudí, u ktorých sa hodnotila ako ich miera optimizmu, tak aj ich celkové zdravie. Sledovaní boli až 3 dekády. 

Výsledky ukázali, že tí najoptimistickejší respondenti sa dožili v priemere až o 15 % dlhšie, ako tí menej optimistickí. Navyše, šanca, že sa dožijú hranice 85 rokov, bola v ich prípade vyššia až o 70 %. 

Naozaj teda stojí za to začať myslieť pozitívne, súhlasíte? 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov