Jediná otázka vám stačí na to, aby ste zistili, či je niekto psychopat alebo nie.

Väčšina ľudí si myslí, že všetci psychopati sú zavretí buď vo väzniciach alebo na psychiatrických klinikách. To je však veľmi veľký omyl. Väčšina psychopatov je medzi nami, na slobode, a pokojne si žijú svoje každodenné životy. Ako zistiť, či máte s niektorým z nich “dočinenia”? Jednoducho. Položte mu túto jednu otázku.

Článok pokračuje pod videom ↓

Výskum ukázal, že táto morálna dilema, ktorou psychológovia často určujú prítomnosť psychopatizmu, vám môže spoľahlivo pomôcť odhaliť, či niekto psychopatom je alebo nie je.

Otázka ukrývajúca morálnu dilemu je nasledovná:

Predstavte si, že stojíte na moste a pod vami je železnica. Vidíte, že je o ňu priviazaných 5 ľudí, ktorí kričia o pomoc. Valí sa k nim totiž uvoľnený vozeň z nejakého vlaku. Ak ho nezastavíte, všetci piati zomrú. Ak by ste skočili a obetovali sa pre ich život, nepomohlo by to, nakoľko ste nízky a chudý. Vedľa vás však stojí zavalitý a vysoký muž, ktorého telo by vozík dokázalo zastaviť. Ak ho zhodíte z mosta, on sa síce zabije, no zachránite 5 ľudí. Čo spravíte?

pexels.com

Zamyslite sa nad tým, ako by ste odpovedali vy. Berme pritom do úvahy, že v tomto prípade naozaj neexistuje žiadna “správna odpoveď”.

V prvom prípade necháte 5 ľudí zomrieť a budete sa nečinne prizerať. V druhom prípade 5 ľudí zachránite, no stane sa z vás vrah.

Je to ťažká voľba.

Rozsiahly výskum však dokázal, že väčšina psychopatov si zvolí možnosť, v ktorej by zabili zavalitého muža, no zachránili by 5 ľudí.

Samotný autor štúdie, profesor Daniel Bartels, však upozorňuje na to, že táto otázka má jeden nedostatok. Tou je nejasnosť motívu, podľa ktorej si človek, ktorý na ňu odpovedá, volí svoju odpoveď.

Výskum totiž vychádza z predpokladu, že psychopati by jednak využili príležitosť zabiť človeka a nebyť za to stíhaní, no rovnako by využili príležitosť vziať si na seba nálepku hrdinu za to, že zachránili 5 životov.

Ako však pripomína profesor Bartels, rovnako môžu odpovedať aj niektorí ľudia, ktorí psychopatmi nie sú, no takto sa rozhodli na základe svojich morálnych princípov. Záchrana 5 životov pre nich bola teda morálne vyššia hodnota, nie príležitosť zabiť a predviesť sa v tom najlepšom svetle.

Ako ste sa rozhodli vy?

Pozri aj: Ako spoznať psychopata? Podľa toho, že často používa týchto 5 viet

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov