Oplatí sa popracovať na nej.

Nie je až také prekvapujúce, že ľudia, ktorí sa dožívajú toho najvyššieho veku, majú isté vlastnosti spoločné. Vedci sa však rozhodli pozrieť sa na to, ktorá z týchto vlastností je najdôležitejšia, teda ktorá sa u ľudí s vysokým vekom vyskytuje najčastejšie. Máte ju aj vy?

Článok pokračuje pod videom ↓

Istej štúdii sa podarilo dokázať, že najvyššieho veku sa dožívajú ľudia, ktorí sú svedomití. Sú totižto opatrnejší a sebadisciplinovaní, no zároveň veľmi efektívni a cieľavedomí.

Na základe zozbieraných údajov sa výskumníkom podarilo zistiť, že takíto ľudia žijú v priemere dlhšie o 2 až 4 roky. Dokázalo sa tiež, že títo respondenti fajčili a pili v porovnaní s ostatnými menej, čo sa samozrejme môže takisto podieľať na konečných zisteniach. Tiež sa zistilo, že vo svojom živote zažívali menej stresu.

unsplash.com

Výsledky tejto analýzy vychádzali celkom z 20 samostatných štúdií, ktoré skúmali dokopy 8 900 ľudí na celom svete. Ako nemenej dôležité vlastnosti sa ukázali aj orientácia na dosahovanie dobrých výsledkov a zmysel pre poriadok.

Spoluator štúdie, profesor Howard S. Friedman, sa vyjadril nasledovne: “Ako sa ukázalo, svedomití ľudia sa môžu tešiť nielen dlhovekosti, ale tiež stabilnejším vzťahom, stabilným pracovným miestam či lepšiemu zdraviu.”

Ak si však sami o sebe myslíte, že so svedomitosťou to u vás nie je práve ružové, nezúfajte. Doktorka Margaret L. Kern, spoluautorka tejto štúdie, hovorí, že ľudia sa môžu časom stať viac svedomitými. Vo väčšine prípadov sa to udeje s nájdením dobrého pracovného miesta alebo so vstupom do manželstva, v ktorom je človek šťastný.

Je zrejmé, že zo dňa na deň to nepôjde, no rozhodne stojí zato popracovať na tom, čo poviete?

Pozri aj: TEST: Tento zábavný test vám prezradí, na koľko % ste dobrí a na koľko % zlí

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov