Travelistan

Viete, kde sa nachádza jeden z najväčších radarov v bývalom ZSSR? Dá sa také miesto vidieť na vlastné oči? Mám rád miesta, ktoré nie sú všeobecne známe a radar Duga pri Černobyle ním je.

Ten radar je ohromný. Len si predstavte, že stojíte pod kovovou konštrukciou, ktorá sa ťahá do dĺžky 500 metrov a výšky  maximálne 150 metrov. Jeho spotreba elektriny bola priam ohromujúca – až 10 MWe! Preto sa sovietski inžinieri rozhodli postaviť tento objekt v  blízkosti atómovej elektrárne. Stretnete sa však aj s teóriou, že kvôli radaru bol vymyslený projekt najväčšej atómovej elektrárne na svete. Jeho utajenie patrilo k najväčším prioritám.

Článok pokračuje pod videom ↓

Na starých mapách bola oblasť okolo radaru zakreslená ako pioniersky tábor, kde nositeľka budúcnosti tvorila svetlejšie zajtrajšky. Celý vývoj začal v roku 1950, keď prebiehala studená vojna. Prvý radar, ktorý bol navrhnutý, však nevedel zachytiť skutočné nebezpečie. Až v roku 1960 bol navrhnutý prvý funkčný systém. Prvý experimentálny systém Duga bol postavený v blízkosti mesta Mikolaiv na území dnešnej Ukrajiny a bol schopný odhaliť štart rakety na Bajkonure. Následne postavili druhý radar, ktorý vedel zachytiť vypustenie rakiet na ďalekom východe a pohyb ponoriek v Tichomorí. Tieto radary však boli zamerané smerom na východ. Preto sa začala posledná fáza na výstavbu najlepšieho radaru Duga pri Černobyle tiež nazývaného aj ako „Oko Moskvy“.

travelistan
Martin Navrátil precestoval viac ako 160 krajín sveta. Jeho blog Travelistan.sk je zdroj základných informácií pre všetkých cestovateľov
Uložiť článok

Viac článkov