Foto: Photo by rawpixel.com from Pexels

Počuli ste už o tomto triku?

Prvý dojem môžeme urobiť len jeden, jedinýkrát, preto je tak nesmierne dôležitý. Ako ho v ľuďoch zanechať čo najlepší? Pomôžte si týmto psychologickým trikom, ktorý naozaj funguje. Zverejnil ho portál Curiosity

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedeli ste, že o tom, či vám niekto bude sympatický, sa rozhodnete už počas prvej sekundy vášho prvého stretnutia? Áno, až takto rýchlo náš mozog vykoná prvú analýzu, na základe ktorej si o ľuďoch vytvárame prvý dojem. 

Určite ste už počuli viacero rád, ako ho vytvoriť – usmievajte sa, udržiavajte očný kontakt, oslovujte ľudí krstným menom, vystrite sa… a mnoho iných. Môže sa teda zdať, že urobiť dobrý prvý dojem nemusí byť až také náročné, no uznajte, že sústrediť sa na všetky tieto veci naraz je prakticky nemožné. 

Existuje však jeden trik, ktorého efektivitu potvrdila aj štúdia vykonaná na University of Waterloo. V čom spočíva? Je to naozaj veľmi jednoduché. Rada znie nasledovne: pri prvom kontakte s kýmkoľvek si jednoducho v mysli hovorte, že dotyčná osoba si vás obľúbi. Ak to zvládnete, pravdepodobne to tak naozaj bude. 

Foto: Photo by rawpixel.com from Pexels

Ako vysvetľuje samotný autor štúdie, funguje to nasledovne: “Ak od niekoho očakávate prijatie, automaticky sa budete správať vľúdnejšie, vďaka čomu na ľudí okamžite zapôsobíte. Naopak, ak sa budete obávať odmietnutia, budete pôsobiť chladne, čo bude mať presne opačný efekt.”

Vedci tiež zdôrazňujú, že tento trik môžete použiť, aj keď máte nižšie sebavedomie. Výhodou totiž je, že spokojnosť so sebou samým nie je schopnosť, ale emócia, tým pádom ju môžete ovládať. Môžete ju “predstierať”. Keď teda chcete na niekoho zapôsobiť, jednoducho si pri stretnutí s ním opakujte afirmáciu “Naozaj si ma obľúbi!”. Sami budete prekvapení, ako skvele to funguje. 

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov