Foto: Photo by Artem Bali from Pexels

A navyše vás nič nestojí…

Ľudia sa veľakrát snažia iným zapáčiť za každú cenu, no zabúdajú pritom na to, že na získanie sympatií stačí naozaj málo. Čo to je? Úplne vám postačí váš… úsmev.

Článok pokračuje pod videom ↓

Áno, je to skutočne tak. Tento výskum totižto potvrdil, že na to, aby si vás ľudia okamžite obľúbili, vám úplne postačí váš úsmev. V každom prípade to však nie je zas až také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Nie je totiž jedno, akým spôsobom sa budete usmievať.

Hovorí vám niečo výraz “Duchennov úsmev”? Ide o úprimný typ úsmevu, pri ktorom sa kútiky vašich úst zdvihnú dohora a okolo očí sa vám vytvoria jemné vrásky. 

A presne tak rozpoznáte falošný úsmev — človek pri ňom vyzerá, ako by len pootvoril ústa. Takýmto si však sympatie nezískate určite, práve naopak. 

Foto: Photo by i love simple beyond from Pexels

A prečo je úprimný úsmev magnetom na získanie si okamžitých sympatií? Pretože podľa vedcov pomáha budovať pocit vzájomnej spolupráce a pocit vzájomného prepojenia. Takisto platí, že keď sa na vás usmeje hoci aj úplne cudzí človek, pocítite s ním isté emocionálne prepojenie. 

Dr. Belinda Campos, ktorá tento výskum viedla, hovorí: “Naše zistenia dokázali, že pozitívne emócie majú výrazný vplyv pri budovaní nových sociálnych väzieb.”

Výskum prebehol tak, že participantom boli premietané videá, v ktorých ľudia vyjadrovali svoje emócie. Ukázalo sa, že väčšiu chuť mali spoznať sa s tými, ktorí mali na videu “Duchennov úsmev” a boli pozitívni. 

Úsmev dokáže tak veľa a naozaj je úplne zadarmo, prečo ho teda druhým nerozdávať viac?

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov