Foto: Photo by Alex Buchan on Unsplash

Každý z nás má vo svojom okolí človeka, ktorý je zdanlivo vždy pozitívne naladený.

Zdá sa, že nech sa deje čokoľvek, taký človek sa nenechá len tak ľahko znechutiť. Otrasie sa, pozbiera sa a zváži, aké sú jeho možnosti. Možno ste takým človekom aj vy. Ako to emocionálne zdraví ľudia robia?

Článok pokračuje pod videom ↓

Psychologička Ellen Hendrikson si všimla, že emocionálne zdraví a silní jedinci sa držia istých vzorcov správania. Nazvala ich sedem pilierov emocionálneho zdravia, no ak ich nemáte všetky, nerobte si starosti. Každý jeden z nich nemá takmer nikto. Nejde totiž o zoznam, ktorého sa musíte do bodky držať. Ide skôr o pomôcku, ktorá vám má ukázať, ktorým smerom sa uberať a čo všetko môžete zlepšiť.

Odolám

Prvým bodom na ceste za emocionálnym zdravím je schopnosť držať sa svojich plánov. Napríklad, keď chodíte každý týždeň na jógu a ste schopní odolať pokušeniu a jednu hodinu vynechať a stráviť radšej večer pri filmoch, je to známka emocionálneho zdravia.

Zvládnem to

Musíte niečo urobiť, no vôbec sa vám do toho nechce a ani najmenej na to nemáte náladu? Najťažší je prvý krok, no ak to zvládnete, máte vyhraté. Hovorí sa tomu správanie závislé od nálady a ak niečo urobíte napriek zlej nálade, môžete byť na seba skutočne hrdí.

Cez prekážky

Každý z nás je nútený čeliť prekážkam, no je na vás, ako sa k nim staviate – či ich ignorujete, obídete ich alebo sa ich rozhodnete prekonať. Ak ste schopní prispôsobiť sa, preukázať flexibilitu a urobiť, čo je v danej situácii nutné, je to známka emocionálneho zdravia.

Foto: unsplash

Rešpekt

Ako sa staviate k tomu, ak je niekto odlišnej rasy, náboženstva, je z nižšej sociálnej vrstvy a má iné názory ako vy? Aby ste sa mohli označiť za emocionálne zdravého jedinca, je nesmierne dôležité uvedomiť si, že každý si zaslúži rešpekt, bez ohľadu na výšku príjmu či farbu pleti.

Humor

Ako zvládate náročné situácie? Dusíte všetko v sebe, nakričíte na niekoho, kto vám práve príde pod ruku alebo si zo seba dokážete urobiť srandu? Ak vám neprekáža aj takáto forma humoru, je to skutočne dobré znamenie.

Odolnosť

Jeden z najistejších spôsobov, ako zabrániť úzkosti, je dôvera v samého seba a vo svoje schopnosti. Ak veríte tomu, že to zvládnete, máte čiastočne vyhraté.

Foto: unsplash

Láska

Jedným z najdôležitejších znakov emocionálneho zdravia je podľa odborníkov viera v to, že dokážete milovať a ste hodní toho, aby vás iní milovali. Dokážete to?

Samozrejme, chápeme, že nie je ľahké zbaviť sa negatívnych myšlienok a pochybností, verte však, že to nie je nemožné. Chce to len čas, cvik a teplú sprchu. Odborníci totiž dodávajú, že teplá sprcha je ideálny spôsob, ako si usporiadať myšlienky, dobiť sa energiou a pokúsiť sa zbaviť tých, ktoré nám najviac ubližujú.

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov