Foto: Photo by Timothy Paul Smith on Unsplash

Týka sa to však len dcér.

Nová štúdia publikovaná v JAMA Psychiatry dospela k veľmi zaujímavým záverom. Zaoberala sa tým, aký vplyv má depresia rodičov na ich potomkov. Ak ste ženou a váš otec pri vašom narodení trpel depresiou, mali by ste sa mať na pozore. Pravdepodobnosť, že depresia skôr či neskôr potrápi aj vás, je vysoká. 

Článok pokračuje pod videom ↓

V rámci tejto štúdie skúmal výskumný tím pod vedením profesora Paula Ramchandaniho až 3 176 britských rodín. Na základe podrobnej analýzy, vykonaných testov a zozbieraných dát sa vedcom podarilo zistiť, že depresiou sú najviac ohrozené dcéry, ktorých otcovia pri ich narodení trpeli depresiou. 

Ako uvádza štúdia, depresia po pôrode potomka trápi v priemere 1 z 20 mužov. Zaujímavé však je, že prenesenie tohto psychického ochorenia sa potvrdilo len z otca na dcéru, prenos z otca na syna či z matky potvrdený nebol.

Tento zaujímavý jav sa vedcom objasniť nepodarilo, no psychológovia sa domnievajú, že môže byť spôsobený špecifickým vzťahom, ktorý sa v puberte vytvára medzi otcom a dcérou. 

pixabay.com

Ďalším dôvodom môže byť fakt, že depresia u mužov ovplyvňuje fungovanie celej rodiny viac, než depresia u ženy. Jedným z dôvodov je aj to, že pomoc vyhľadávajú v takýchto prípadoch skôr ženy, muži si tento problém často odmietajú priznať a stávajú sa tak tichými trpiteľmi, čo však negatívne vplýva na celú rodinu. 

Najviac ohrozenou skupinou pritom boli dcéry vo veku 18 rokov. Práve u nich sa vyskytovala “prenesená” depresia najčastejšie. Je mimoriadne zaujímavé, že môže prepuknúť až po 18 rokoch, no je to len dôkazom toho, ako veľmi na nás podvedome vplývajú aj veci, o ktorých by sme to naozaj nepredpokladali. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov