Foto:Photo by Issam Hammoudi on Unsplash

Depresia nie je len o tom, že je človek smutný.

Každý z nás v sebe nosí tajomstvá a trápenia, o ktorých pred inými nechce hovoriť, alebo sa ich bojí vysloviť. Medzi smútkom a depresiou je však rozdiel. Depresia je vážne psychické ochorenie, ktoré dokáže celkom zmeniť osobnosť jedinca. Aj keď depresiu nie je vždy ľahké spozorovať, týchto 6 varovných fráz vás na ňu upozorní.

Článok pokračuje pod videom ↓

Som unavená/ý

Väčšina ľudí trpiacich depresiou nechce, aby o tom iní vedeli. S psychickými ochoreniami sa ešte aj dnes spája značná stigma, preto sa mnohí ukrývajú. Depresia sa však nedá ukrývať večne a človeka napokon unaví neustále sa hrať na niečo, čím nie je. Aj výhovorky sa časom minú a neostane nič iné, len nekonečná únava a vyčerpanosť.

Mal/a by som…

Jedným z príznakov depresie je pocit bezmocnosti a bezvýznamnosti. Ľudia trpiaci depresiou sa nesústredia na to, čo všetko už dosiahli a v čom sú dobrí, sústredia sa na to, čo im chýba, čo im ostatní vyčítajú a v čom všetkom by mali byť lepší. Neustále uvažujú nad tým, že by mali byť lepší, milší múdrejší, jednoducho v ničom si nepripadajú dosť dobrí. Na zlepšenie však nemajú energiu.

Foto: unsplash

Je to moja vina

Myseľ depresívneho človeka je doslova pohltená pocitom viny a nedostatočnosti. Nech sa deje čokoľvek, vždy sa nájde priestor na vinu a výčitky svedomia. Aj keď sa ich situácia nijakým spôsobom netýka, nedokážu sa zbaviť pocitu, že všetko zavinili práve oni.

Nemôžem

Depresívny človek si neustále myslí, že je horší ako ostatní a nedokáže nič z toho, čo dokážu iní zdanlivo bez námahy. Má pocit, že na nič nie je dosť dobrý, nie je dosť silný a jednoducho nemôže.

Aký to má zmysel?

Ako povedal Atticus, mať depresiu je ako byť farboslepý a neustále počúvať reči o tom, aký je svet naokolo krásny a farebný. Lepšie sa to snáď ani vystihnúť nedalo, pretože človeku, ktorý trpí depresiou, svet naozaj pripadá šedý, tmavý a bez dôvodu na radosť. Má pocit nesmiernej osamelosti, no má pocit, že nemá zmysel niekam ísť a pokúšať sa niečo urobiť, aby sa ten začarovaný kruh prelomil.

Foto: unsplash

Nedá sa to

Mali ste už niekedy pocit, že horšie to snáď už ani byť nemôže, no napokon bolo? Zdalo sa, že smola, ktorá sa vám lepí na päty, nemá konca kraja. V prípade depresívneho človeka je toto zdanie znásobené beznádejou, že lepšie to nebude už nikdy. Neverí tomu, že sa ešte niekedy stane niečo dobré, a že ešte niekedy dokáže byť šťastný.

Nie nadarmo sa depresii hovorí tichý zabijak. Ak máte pocit, že niekto vo vašom okolí trpí depresiou, neváhajte konať, no najmä mu buďte oporou.

thepowerofsilence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov