Foto: Pexels

Verbálne násilie môže bolieť rovnako, ako to fyzické.

Vo vzťahoch sa často stretávame s rôznymi druhmi konfliktov a problémov. Niektoré z nich sú prirodzené a normálne, pretože žiadny vzťah nie je dokonalý. Avšak existujú určité situácie, ktoré by sme nemali prehliadať ani tolerovať – jednou z nich je verbálne násilie. Verbálne násilie môže byť rovnako škodlivé ako fyzické, no niekedy ho možno ľahko prehliadnuť alebo bagatelizovať.

Článok pokračuje pod videom ↓

V tomto článku si predstavíme 7 znamení verbálneho násilia, ktoré by ste mali vedieť rozpoznať vo svojom vzťahu.

1. Znevažovanie

Jeden zo spoločných prejavov verbálneho násilia je systematické znevažovanie partnera. Toto zahŕňa urážky, ponižovanie alebo posmech na úkor druhej osoby. Ak váš partner často hovorí veci, ktoré vás rania alebo vám ubližujú na sebavedomí, môže to byť znakom verbálneho násilia.

2. Kontrola a manipulácia

Verbálne násilie sa často prejavuje aj v podobe kontroly a manipulácie. Ak váš partner používa slová na to, aby vám vnútil svoje názory, rozhodnutia alebo presvedčenia, môže to byť znakom verbálneho násilia. Takéto správanie zahŕňa hrozby, zastrašovanie alebo vydieranie s cieľom dosiahnuť svoje.

3. Ignorovanie a mlčanie

Ignorovanie alebo tzv. „ticho ako trest“ je ďalším príznakom verbálneho násilia. Ak váš partner úmyselne odmieta komunikovať alebo vás ignoruje ako trest za niečo, čo ste urobili (alebo neurobili), môže to byť veľmi škodlivé pre vaše emocionálne blaho.

Pexels

4. Zhadzovanie vašich pocitov

Jedným zo znamení verbálneho násilia je aj zhadzovanie vašich pocitov alebo skúseností. Ak váš partner neustále spochybňuje vaše pocity, považuje ich za neoprávnené alebo ich úplne ignoruje, môže to byť znakom problému vo vzťahu.

5. Neustále kritizovanie

Kritika je normálnou súčasťou života a vzťahov, ale ak váš partner neustále kritizuje všetko, čo robíte, a nikdy nie je spokojný s vašimi úspechmi alebo snahou, môže to byť znakom verbálneho násilia. Dôležité je rozlíšiť konštruktívnu kritiku od deštruktívnej, ktorá slúži len na zničenie sebavedomia druhej osoby.

6. Vina a obviňovanie

Ak vás váš partner neustále obviňuje zo svojich problémov alebo neúspechov a nikdy neprevezme zodpovednosť za svoje chyby, môže to byť znakom verbálneho násilia. Toto správanie zahŕňa aj hádzanie viny na vás za veci, ktoré ste nemohli ovplyvniť alebo kontrolovať.

7. Verbálna agresia

Verbálna agresia je najviditeľnejším prejavom verbálneho násilia. Ak váš partner používa hrubé slová, nadávky alebo hrozby vo vašej prítomnosti – či už smerujú k vám alebo niekomu inému – je to jasný znak problému vo vzťahu.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov