Verili ste im doteraz aj vy?

O nočných sovách a ranných vtáčatách sa toho nahovorilo v poslednom období naozaj dosť. Popri pravdivých informáciách – či už o prvej alebo o druhej skupine, je však stále rozšírených aj niekoľko mýtov, ktorým stále verí väčšina ľudí. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Inak tomu nie je ani pri týchto 3 mýtoch, ktorými sú opradené tzv. “nočné sovy”, teda ľudia, ktorí ožívajú v noci a líhajú si do postele v čase, kedy väčšine ľudí zvoní budík. Napriek tomu, že tieto 3 mýty majú od pravdy poriadne ďaleko, stále im verí väčšina ľudí.

#1 Byť nočnou sovou nie je normálne

Ak ste nočnou sovou, s týmto tvrdením sa stretávate určite často. Väčšina ľudí si totižto myslí, že my, nočné sovy, sme ľudia, ktorí sú nejakým spôsobom “pokazení” alebo “chorí”.

Láska k nočnému životu sa stále považuje za neprirodzenú či nezdravú a väčšina ľudí je stále skalopevne presvedčená o tom, že naše telo sa môže riadiť jedine západom a východom slnka.

Ostaňte však pokojní, ste v absolútnom poriadku. Dnes už vieme, že to, ktorá časť dňa nám vyhovuje najviac, závisí od nášho chronotypu. Nič na sebe teda meniť nemusíte.

Foto: pexels.com

#2 Všetko je len o zvyku

Ďalší mýtus, ktorý sa absolútne nezakladá na pravde. Väčšina ľudí si totižto myslí, že ak bude “nočná sova” nútená vstávať každý deň napríklad o šiestej ráno, postupom času si na tento denný harmonogram zvykne a ako mávnutím čarovného prútika sa premení na ranné vtáča.

Ak však sami nočnou sovou ste, veľmi dobre viete, že ide len o ďalší nezmysel. To, že sme hore už ráno neznamená, že fungujeme normálne. Každá nočná sova bude pravdepodobne súhlasiť s tým, že naše mentálne kapacity dosahujú v doobedných hodinách úroveň premýšľania 5-ročného dieťaťa a určite to nie je len o “zvyku”.

S tým súvisí aj fakt, že viacero štúdií potvrdilo, že nočné sovy sú viac ohrozené predčasnými úmrtiami, srdcovými poruchami či nespavosťou. To je síce pravdou, avšak nejde o dôsledok samotného faktu, že niekto je nočnou sovou, ale o to, že drvivá väčšina zamestnaní si jednoducho vyžaduje dodržiavať denný rozvrh ranných vtáčat.

To je však v úplnom nesúlade s chronotypom nočnej sovy, v dôsledku čoho vznikajú problémy ako spánková deprivácia, nadmerné vystavovanie sa stresu, úzkosť a mnohé ďalšie. Pre nočné sovy je preto najvhodnejšie hľadať si takú prácu, ktorej si budú môcť prispôsobiť svoje prirodzené fungovanie.

pexels.com

#3 Tí najúspešnejší ľudia sú rannými vtáčatami

A na záver – nie, ani toto nie je pravda. Na internete síce nájdete obrovské množstvo článkov o tom, ako sa naučiť vstávať o piatej ráno a ako vám to do roka zarobí milióny eur, ale – opäť – je to nezmysel. Robte to, na čo sa cítite.

Ak budete svoju prácu robiť dobre, úspech dosiahnete bez ohľadu na to, či budete pracovať od šiestej rána alebo od šiestej večera.

pexels.com

Ako ste na tom vy? Ste skôr nočnou sovou alebo ranným vtáčaťom?

Pozri aj: Bývate často dlho do noci hore a ráno vyspávate? Možno si ani neuvedomujete, akú máte výhodu

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov