Žena, ktorá zmenila život miliónom ľudí po celom svete.

J.K.Rowling budeme navždy vnímať ako “literárnu mamu” Harryho Pottera, ktorého pozná hádam naozaj každý. Napriek tomu, že prvá časť tohto príbehu má už viac ako 20 rokov, niektorí z nás dodnes čakajú na list z Rokfortu. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Tento rok to teda už snáď vyjde. Čakanie si môžete skrátiť napríklad tým, že si prečítate 9 a ¾ faktov o J.K.Rowling, ktoré vás pravdepodobne prekvapia.

#1 Možno ste to doteraz nevedeli, no stanica King’s Cross má pre J.K.Rowling naozaj veľkú citovú hodnotu. Jej rodičia sa totižto spoznali práve vo vlaku, ktorý odchádzal z tejto stanice.

#2 J.K.Rowling sa uchádzala o štúdium na Oxforde, no neprijali ju. Nakoniec študovala francúzštinu a literatúru na University of Exeter. Ktovie, či by príbeh o Harrym vznikol aj na Oxforde…

#3 Po štúdiu pracovala J.K.Rowling pre Amnesty International. Zaoberala sa porušovaním ľudských práv vo frankofónnych afrických krajinách.

#4 Nikdy sa netajila tým, že počas písanie príbehu o Harrym trpela depresiami. Práve tú stelesňujú chladní dementori, ktorí dokážu z človeka vycucnúť dušu.

#5 V roku 2012 založila charitatívnu organizáciu Lumos. Tá robí všetko preto, aby si deti zo sirotincov našli nové a milujúce rodiny.

#6 J.K.Rowling je vášnivou hráčkou Minecraftu. K tejto “závislosti” sa nechala strhnúť svojím synom Davidom. Asi vás neprekvapí, že v tejto hre je čarodejníkom.

#7 Šaty na svoju druhú svadbu si bola kupovať v prestrojení. Je to, samozrejme, pochopiteľné, jednoducho z tejto činnosti nechcela spraviť senzáciu pre médiá.

#8 Jej najstaršia dcéra Jessica je pomenovaná po Jessice Mitford, ktorá bola v prvej polovici 20. storočia známou novinárkou a aktivistkou, ktorá sa stavala za občianske práva ľudí.

#9 Harry Potter J.K.Rowling zarobil miliardy, vďaka čomu by mohla byť jednou z najbohatších žien na svete (a istý čas ňou aj bola). Ako podľa Forbes, tak aj podľa ostatných dostupných informácií však už J.K.Rowling miliardárkou nie je. Pýtate sa, ako je to možné? Dôvod je prostý, no skutočne nádherný. Väčšinu svojho majetku totiž darovala rôznym charitám.

#9 a ¾ Mysleli by ste si, že jej obľúbeným nápojom je ďatelinové pivo? Omyl, pokiaľ ide o príležitostný “pohárik”, J.K.Rowling sa netají tým, že najviac obľubuje gin s tonicom. Raz darmo, Joanne vie, čo je dobré.

Pozri aj: Harry Potter je viac, než len príbeh o mladom čarodejníkovi. O živote vás naučí týchto 6 veľkých právd

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov