Keď premýšľame o svojich emóciách, zdajú sa nám byť úplne prirodzené. Aj ony sa však riadia istými zákonmi.

Profesor Nico Frijda z univerzity v Amsterdame sa skúmaniu ľudských emócií venuje už roky. Na základe jeho rozsiahlych prác sa mu tak podarilo sformulovať 8 emočných zákonov, ktorými sa riadia všetky naše emócie. Pre správne pochopenie nášho správania a našich emocionálnych stavov má veľký zmysel poznať ich. 

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Zákon situačného významu

Všetky emócie sú odvodené z istej situácie. Podobné situácie vyvolávajú podobné emočné reakcie, takže niekedy môžeme správanie seba i druhých predvídať. Ak napríklad stratíte nejakú blízku osobu, vyvolá to vo vás smútok. Ak blízku osobu následne stratí niekto z vašich priateľov, budete schopní jeho emóciám porozumieť viac, než niekto, kto si danou situáciou ešte neprešiel.

#2 Zákon znepokojenia

Keď nás niečo zaujme, naše emócie sa okamžite “preberú k životu”. Ak chceme niečo dosiahnuť, naše emócie vyvolávajú istý druh znepokojenia, ktoré nás však núti spraviť všetko preto, aby sme svoj cieľ aj dosiahli.

pexels.com

#3 Zákon hmatateľnej reality

Tento zákon hovorí o tom, že emočne dokážeme reagovať len na veci, o ktorých vieme, že sú skutočné. Ak teda napríklad cítite obavy o niečo, čo sa ešte nestalo, ide len o pocit, nie o emóciu. Tú v nás dokáže vyvolať len niečo skutočné, čo sa už stalo.

#4 Zákon zmeny

Všetky emócie sa dokážu veľmi rýchle prispôsobiť zmenám. Okrem iného to má za dôsledok aj to, že emócie preciťujeme oveľa intenzívnejšie v prípade, ak prídu nečakane, alebo ak prichádzajú len výnimočne, než ako keď sú súčasťou rutiny. Môžeme teda pokojne povedať, že rutina znižuje intenzitu prežívaných emócií.

#5 Zákon rutiny

A pri rutine ešte chvíľu ostaneme. Význam tohto zákonu je totiž pre náš život veľmi dôležitý. Zistilo sa totiž, že rutina síce nepraje intenzite emócií, ale praje našej schopnosti oddýchnuť si. Najlepšie si totiž dokážu oddýchnuť ľudia, ktorí sa vo svojom živote istou rutinou riadia.

pexels.com

#6 Zákon hedonistickej asymetrie

Znie to síce komplikovane, ale význam je veľmi jednoduchý a tento zákon ste už určite zažili aj na vlastnej koži. Hovorí o tom, že ak nám niečo robí radosť, tento príjemný pocit bude v priebehu času neustále klesať. Už len fyziologicky teda nie je možné, aby nám jediná vec alebo skutočnosť robila radosť dlhodobo, s rovnakou intenzitou.

#7 Zákon zachovania emočného momentu

Čudujete sa, prečo vám stále zovrie žalúdok, keď si spomeniete na rozchod spred desiatich rokov, alebo prečo vás zabolí pri srdci, keď si spomeniete na smrť niekoho blízkeho, ktorý tu s vami už roky nie je? Odpoveďou je tento zákon. Hovorí totiž o tom, že silné emocionálne zážitky dokážeme precítiť v takmer rovnakej intenzite aj po rokoch.

#8 Zákon najvyššieho zisku

Tento zákon nemá s peniazmi nič spoločné. Teda nie priamo. Ide v ňom o to, že všetky situácie vidíme a interpretujeme tak, aby sme z nich mali čo najväčší “zisk”. V podstate tak veľakrát klameme samých seba a zavádzame sa tým, že vedome prehliadame rôzne negatíva.

Pozri aj: Mikroskopická štruktúra našich sĺz sa líši podľa toho, z akej emócie pochádzajú. Dokážu vám to tieto jedinečné a dychberúce fotografie

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov