Zmiernia vašu úzkosť či spomalia váš tep.

Niekedy by sa nám naozaj zišla nejaká rýchla prvá pomoc, ktorá by nás prakticky okamžite upokojila alebo by nás zbavila napríklad bolestí brucha. Týchto 7 skvelých trikov si preto dobre zapamätajte – niekedy pre vás môžu mať hodnotu zlata!

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Zmiernite svoju úzkosť

Čaká vás nejaký nepríjemný rozhovor, verejný prejav či iná, stresujúca situácia? Nič to, stačí, ak si budete nenápadne stláčať tento bod. Pozrite sa na svoju dlaň. Palcom druhej ruky si prejdite od svojho malíčka až po koniec dlane. Rovno pod malíčkom na svojom zápästí nájdete jemnú priehlbinku. Poriadne si na ňu palcom zatlačte a ak máte možnosť, zhlboka pri tom dýchajte. Uvidíte, že razom pocítite, ako vaša úzkosť mizne. 

#2 Ako zastaviť dávivý reflex

V prípade dávivého reflexu nejde o nič príjemné, aj s tým si však dokážete poradiť. Všetko, čo musíte spraviť, je silno zovrieť svoju ľavú ruku v päsť s tým, že palec budete mať zvnútra budete si ho zvierať tak silno, ako len dokážete. Vedci síce nevedia celkom vysvetliť, prečo to tak je, no pravdou je, že to naozaj funguje. 

#3 Spomaľte svoj tep

Ak ste v strese, váš tep vám môže poriadne vyskočiť. Existuje však rýchly a efektívny spôsob, ako ho opäť dostať do normálu. Zapchajte si nos prstami, prípadne použite štipec, nechajte si zatvorené aj ústa a pokúste sa “vydýchnuť”. Samozrejme sa vám to nepodarí, no tlak, ktorý vznikne vo vašom hrudníku, by mal tep napraviť a ustáliť. 

#4 Pri žalúdočných problémoch sa zamerajte na chodidlá

Zjedli ste niečo, čo vám naozaj nesadlo a teraz vás trápia žalúdočné problémy? Pri nich a aj pri závratoch vám pomôže, ak si poriadne zatlačíte a pomasírujete bod na chodidle, ktorý sa nachádza tesne pod vašimi prstami – konkrétne presne medzi predposledným prstom a malíčkom. Masírujte si ho s vysokou intenzitou 30 sekúnd na ľavej nohe a 30 sekúnd na pravej a uvidíte, že sa budete cítiť lepšie. 

#5 Keď nad sebou strácate kontrolu

Aj v takýchto situáciách sa z času na čas ocitneme. Čo vtedy robiť? Je to jednoduché – ruky i tvár si opláchnite poriadne studenou vodou. Tá totiž zvýši prúdenie kyslíka v tele, vďaka čomu sa dokážeme prakticky okamžite upokojiť. 

pixabay.com

#6 Pri bolestiach hlavy

Predtým, než si vezmete liek na zmiernenie bolesti, zatlačte si svojím prostredníkom na bod nachádzajúci sa presne v strede vášho čela. Tlak vyvíjajte 30 sekúnd a potom si na 5 minút odpočiňte. Ak to nepomohlo, zopakujte to, no tentokrát si na bod tlačte už 1 minútu. 

#7 Ľad na boľavý zub

Nebojte sa, nemusíte si ho dávať do úst. Ak vás trápi bolesť zubov a potrebujete sa jej zbaviť aspoň do návštevy zubára, vezmite si kocku ľadu a prechádzajte ňou po dlani v smere od svojho prostredníka po svoj palec. Uvidíte, že vaša bolesť sa zmierni. 

Pozri aj: Nedarí sa vám zhodiť prebytočné kilogramy? Podľa štúdie môže byť na vine tento prekvapivý psychologický dôvod

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov