Téma samovrážd je veľmi vážnou témou, určite by sme si pred ňou však nemali zakrývať oči.

Veľa ľudí si to nechce pripustiť, no pravda je taká, že samovražedné myšlienky môžu postihnúť každého z nás. Samozrejme, kým je v našom živote všetko aspoň v relatívnom poriadku, nedokážeme si to ani len predstaviť. Nikto však nemôže vedieť, ako by reagoval, keby sa jeho život premenil na skutočnú prechádzku peklom. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Toto je 7 najčastejších rizikových faktorov toho, že niekto sa pokúsi vziať si svoj život.

#1 Abnormálne správanie

Osoba, ktorá sa pokúsi o spáchanie samovraždy dospela do bodu, v ktorom sa jej daná situácia zdá byť bezvýchodisková. To je však vždy sprevádzané istými – či už viac alebo menej viditeľnými zmenami správania.

#2 Dramatické zmeny v živote

Ak v našom živote príde k istým dramatickým a tragickým zmenám, každý sa s nimi vyrovnáva inak. Niekto však tento nápor negatívnych emócií nezvládne.

#3 Depresia

Dlhodobá depresia je jednou z najčastejších príčin spáchania samovraždy. Ak ju niekto skrýva za svoj predstieraný, no bolestivý úsmev, je o to nebezpečnejšia.

foto: pixabay.com

#4 Izolácia

Ak má človek problémov priveľa, často sa utiahne do izolácie. Mnohokrát je to preto, že si myslí, že ostatným by bol len príťažou. Samota však môže jeho problémy znásobiť a vyústiť až do pokusu o samovraždu.

#5 Prípad spáchania samovraždy v rodine

Ak niekto v rodine trpel závažným psychickým ochorením, prípadne sa pokúsil o spáchanie samovraždy, takisto to považujeme za rizikový faktor, ktorý môže zmýšľanie človeka výrazne ovplyvniť.

#6 Finančné problémy

Žiaľ, v posledných rokoch ide o jeden z najčastejších dôvodov spáchania samovraždy. Ak sa človek dostane do finančných problémov, veľakrát sa dostane do bludného kruhu a so svojím problémom sa bojí zveriť aj svojim najbližším. V preňho bezvýchodiskovej situácii si tak žiaľ často volí tento druh “úniku”.

foto: pixabay.com

#7 Návykové látky

V tomto prípade vôbec nemusí ísť o závislosť. Známych je veľa prípadov, kedy človek naraz užil drogy, alkohol či lieky, v dôsledku čoho spáchal samovraždu – nečakane, skratovo a s milónom otázok, ktoré budú jeho najbližších trápiť navždy.

Pozri aj: Týchto 5 varovných signálov vám napovie, že niekto premýšľa nad spáchaním samovraždy

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov