Od čoho závisí prvý dojem, ktorý v ľuďoch zanecháme?

Prvý dojem je veľmi špecifický v tom, že ho môžeme zanechať len jedinýkrát. Žiadna náprava možná nie je. Práve preto je dôležité vedieť, ako ho nepokaziť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Či už ide o súkromné či pracovné prvé stretnutie, určite sa vyvarujte týmto 7 veciam. Pravdepodobne vás prekvapí, čo všetko v tomto zozname nájdete.

#1 Nedostatok spánku

Viaceré štúdie jasne preukázali, že keď sme nevyspatí, pôsobíme nezdravo, unavene a veľakrát sme aj nervózni. Nič z toho dobrý dojem v druhých pochopiteľne nezanechá.

#2 Hrozná gramatika

Prvý kontakt môže byť pokojne aj písomný. Tu však treba mimoriadne dbať na správnu gramatiku. Nielen zlá štylistika, ale predovšetkým gramatické chyby z vás môžu v očiach iných spraviť nekompetentného a neschopného človeka.

#3 Žiadne hobby

Istej štúdii sa podarilo dospieť k záveru, že ľudí bez akýchkoľvek koníčkov považujeme za mimoriadne neatraktívnych. Vedci tiež zistili, že muži považujú za najatraktívnejšie ženy, ktoré majú radi šport, cestovanie, tanec a umenie. Ženy zas milujú mužov, ktorí radi cestujú, cvičia a varia.

Photo by The Earth Archive from Pexels

#4 Zanedbávanie hygieny

K tomuto netreba hovoriť naozaj nič viac. Hygiena a starostlivosť o seba samého by mala byť pre každého normálne zmýšľajúceho človeka samozrejmosťou.

#5 Nedodržiavanie etikety

Keď by ste na obede sedeli s niekým, kto by sústavne mľaskal, jedol by rukami a z úst by mu vypadávalo jedlo, dobrý dojem by vo vás celkom určite nezanechal. Dodržiavanie etikety by preto malo byť tiež samozrejmosťou.

#6 Príliš bledá pokožka

Viaceré štúdie sa zhodli v tom, že ľudí s tmavšou a opálenou pokožkou považujeme za atraktívnejších a dôveryhodnejších. Je to tým, že podvedome ich vnímame ako zdravých. Skúste preto na slnku tráviť viac času.

pixabay.com

#7 Pozor na lenivosť

Ak sa považujete za lenivého človeka (i keď väčšina lenivcov si to nikdy neprizná), určite sa tým nechváľte druhým. Lenivých ľudí totižto považujeme za nepoužiteľných, čo vám na dôveryhodnosti určite nepridá.

Pozri aj: Chcete urobiť dobrý prvý dojem? Toto je 7 viet, ktoré by ste v tom prípade nemali nikdy vysloviť

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov