Choroby sa nevyhýbajú nikomu… tobôž nie tie psychické.

A tak, ako teraz, tak ani v minulosti sa im nevyhli ani tí najmocnejší a najvplyvnejší ľudia. Rozdiel je však v tom, že zatiaľčo dnes takíto ľudia (vo väčšine slušných krajín) nevládnu, v minulosti to nebolo ničím výnimočným.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nebudete chcieť veriť, že títo ľudia mali naozaj v rukách obrovskú moc.

Peter III.

Tento bývalý ruský imperiátor bol manželom Kataríny II., ktorá to v hlave taktiež nemala celkom správne usporiadané. Ako sa hovorí, vrana k vrane sadá… No, ale k veci. Zdá sa, že manželstvo s Katarínou II. naňho nemalo príliš dobrý vplyv. Po sobáši totiž začal byť posadnutý hrou s malými hračkárskymi vojačikmi. Je o ňom známe, že ho to sexuálne vzrušovalo, nakoľko aj Katarínu II. nútil k tomu, aby sa počas ich vášnivých nocí obliekala ako vojak a predstierala tvrdý vojenský dril. Peter III. bol však háklivý aj na svojich vojačikov. Raz, keď mu potkan jedného zožral, nechal vyrobiť špeciálnu “potkaniu gilotínu” a potkan bol za svoj čin pred verejnosťou kruto potrestaný.

Caligula

pixabay.com

Caligula, celým menom Gaius Caesar Caligula alebo Gauis Caesar Augustus Germanicus, je známy ako jeden z najkrutejších vládcov. Zdá sa však, že jeho srdce nebolo úplne z kameňa. Nadovšetko na svete totiž miloval svojho koňa, i keď môžeme tvrdiť, že ich vzťah možno považovať prinajmenšom za bizarný. Kôň Caligulu mal totiž nárok na vlastný dom, postroj z drahokamov či mramorovú stajňu vystlanú kráľovskými prikrývkami. Niektoré zdroje dokonca hovoria o tom, že Caligula mal v pláne z koňa urobiť svojho konzula, pred smrťou tak však už urobiť nestihol.

Ibrahim I.

Ibrahim I. bol sultánom v Osmanskej ríši. Je o ňom známe, že nebol psychicky v poriadku, avšak v jeho prípade to bolo v dôsledku mimoriadne zvláštneho spôsobu výchovy. Ibrahim I. totiž vyrastal v budove bez okien, čo by samozrejme malo negatívny dopad na duševný rozvoj kohokoľvek. Ibrahim I. sa však preslávil aj tým, že mal obrovský hárem – a to aj v prenesenom význame. Preferoval totiž mimoriadne obézne ženy a jeho najobľúbenejším objektom z celého háremu bola dáma, ktorá mala úctyhodných 160 kilogramov. Ibrahim I. však trpel aj silnými paranojami, raz dal napríklad utopiť všetkých svojich 280 konkubín, pretože mal podozrenie, že proti nemu plánujú sprisahanie.

Alexandra Bavorská

Táto princezná bola dcérou Ľudovíta I. a známe o nej bolo to, že trpela úplnou posadnutosťou čistotou. Nosila výhradne biele veci – aby si na nich okamžite všimla aj tú najmenšiu špinku a ak sa tak stalo, ihneď sa prezliekala. Keď mala 20 rokov, každého presviedčala o tom, že prehltla veľký sklenený klavír a všetci s ňou musia zaobchádzať mimoriadne opatrne, aby sa klavír v jej vnútri nerozbil. Napriek týmto, povedzme, zvláštnostiam, však bola schopná pokračovať vo svojej literárnej kariére a napísala hneď niekoľko kníh.

Karol IV.

wikimedia.org

Karol IV. Pekný bol francúzsky a navarrský kráľ v rokoch 1322 – 1328, ktorý mal taktiež neľahký osud. To, že Karol IV. nie je v poriadku bolo zrejmé od chvíle, kedy počas jednej zo svojich výprav bezdôvodne, z ničoho nič zavraždil 4 rytierov, ktorí ho sprevádzali. O rok na to si už nepamätal na nič zo svojho života, ani na svoje meno. Zvláštne však bolo, že nikomu nedovolil, aby sa ho dotýkal, pretože veril, že je zo skla (s Alexandrou Bavorskou by teoreticky tvorili zaujímavý pár, však?).

Qin Shi Huang

Cisár Qin Shi Huang z Číny bol živým dôkazom toho, čo okolo seba vidíme veľmi často – že osud dokáže byť poriadnym cynikom. Qin Shi Huang bol totiž úplne posadnutý túžbou po večnom živote. Mesačne platil obrovské peniaze rôznym alchymistom, vedcom či lekárom, ktorí preňho mali vyvinúť elixír večného života. A teraz prichádza irónia – hádajte, čo tohto cisára zabilo. Ak tipujete, že jeden z jeho “elixírov večného života”, získavate bod.

Juraj III.

Juraj III. bol anglickým kráľom, ktorý sa musel vysporiadať s neľahkým osudom. Juraj bol totiž veľmi výbušným človekom, lekári sa mu preto rozhodli nasadiť isté lieky. Nejaký čas sa zdalo, že mu pomáhajú, obsahovali však zvýšené množstvo arzénu. Predpokladá sa, že práve z toho Juraj III. úplne zošalel. Hovoril sám so sebou, so stromami, bežne sa zvykol zhovárať s už dávno mŕtvymi ľuďmi a dokonca hovoril, že vidí anjelov.

Pozri aj: Beethoven, Nietzsche či Hemingway. 7 výnimočných mužov, ktorí sa stali obeťami psychických ochorení

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov