Od mala nás učia, že sa máme ovládať. Neplač, nekrič, nesmej sa tak, čo si o tebe pomyslia susedia. Je vám to povedomé? Mnohokrát nám prejavy správania zakazujú, pretože vraj nie sú vhodné, alebo zdravé.

Skutočnosť je však taká, že akákoľvek emócia a správanie, ktoré je autentické, je neprávom označované ako zlé. Naše telo a myseľ najlepšie vie v každej situácii, ktorá reakcia je práve najlepšie a najviac nám pomôže. O nasledujúcich niekoľkých prejavoch správania si často myslíme že sú nezdravé, nevhodné, či zlé. Naopak, ak sú autentické a vyjadrujú to, čo práve cítime, sú zdravé.

Článok pokračuje pod videom ↓

Hnev

Hnev je emócia, ktorej sa často bránime. Avšak prejaviť hnev otvorene môže byť oslobodzujúce. Vyjadriť hnev zdravým spôsobom vytvára v našom živote významné pozitívne zmeny.  Hnev je druhom energie, ktorá sa v nás nazbiera, ak sa s nami zle zaobchádza a sú prekročené naše osobné hranice. A táto energia je určená na to, aby odstránila to, čo nám spôsobuje nepohodu a trápenie. Je preto dôležité vedieť, ako tú energiu efektívne využiť. Zistite, ako môžete svoj hnev využiť pozitívnym spôsobom tak, aby ste dosiahli želanú zmenu. Dlhodobé potláčanie a popieranie hnevu môže viesť k záchvatom zúrivosti a depresiám. A hnev je na to, aby nás chránil a oslobodzoval.

freepik.com

Byť stratený

Stratení sme vtedy, ak máme pocit, že nevieme, kam smerujeme. Nemusí to však byť výlučne zlé. Ak sme stratení, donúti nás to sústrediť sa na aktuálny okamih a spoliehať sa na svoj inštinkt. Ak ste náhodou niekedy boli stratení v cudzom meste, zrejme ste tiež nečakane objavili krásne miesta a skvelé veci. To isté platí aj v živote. Je dôležité vedieť, že podstatná je cesta, po ktorej kráčate a ak sa občas stratíte a zídete z vyšľapanej cestičky, objavíte skvelé veci o sebe aj o svete. Objavíte v sebe talenty, o ktorých ste možno ani nevedeli, stretnete priateľov, ktorých by ste ináč nestretli. Ak ste stratení práve teraz, neznamená to, že budete stratení navždy. Znamená to len to, že si práve dávate načas a dovoľujete svetu, aby do istej miery zasiahol a pomohol vybrať tú najlepšiu cestu pre vás. A svet občas zasiahne spôsobom, o ktorom by sa nám ani nesnívalo.

freepik.com

Plač

Rovnako ako hnev, aj plač je zdravým prejavom emócií v určitých situáciách. Je dôležité vedieť oceniť situácie, ktoré nám vtískajú slz do očí. Môžu to byť slzy radosti aj smútku. Slzy nám pomáhajú zbaviť sa nahromadenej psychickej energie. Ak by sme ju držali v sebe, mohla by sa stať toxickou. Plač zjemňuje našu osobnosť aj to, ako nás vníma naše okolie. Plačom dávame najavo, že máme emócie, že nám na iných záleží, pomáha nám uvoľniť smútok aj bolesť, dáva najavo, že sme predsa len zraniteľné ľudské bytosti. To nás činí viac atraktívnymi partnermi, ale aj priateľmi, keďže ľudia majú radšej, ak vieme svoje emócie dať najavo, než keď nikdy nevyroníme ani slzu a nedáme nijak vedieť, že nám na tom záleží.

pixabay.com

Samota

Byť sám nemusí vždy znamenať niečo zlé. Občas to môže znamenať len to, že človek si na chvíľku potrebuje oddýchnuť od aktivít v spoločnosti a venovať sa len sám sebe a svojim myšlienkam. Samozrejme, sú prípady, kedy sa človek izoluje od okolia natoľko, že je na mieste robiť si o neho starosti, avšak aj najväčší umelci sveta, myslitelia a spisovatelia objavili neoceniteľnú výhodu občasnej samoty, ktorá im dovolila hlboko sa ponoriť do svojich myšlienok a prísť s novými, kreatívnymi nápadmi. Niekedy jednoducho potrebujeme vypnúť všetky vonkajšie stimuly a byť sami sebou. Ak vás prepadne pocit, že práve chcete byť sami, dôverujte mu. Prechádzka alebo, ak si trúfate, aj dovolenka osamote môže pomôcť v sebareflexii.

pixabay.com

Nepočúvanie

Ak nepočúvate, čo vám niekto hovorí, väčšinou sa to považuje za antisociálne a arogantné správanie. Nemusí to tak ale byť. Občas sa musíme riadiť vlastnou intuíciou, byť voľní a sústrediť sa na to, čo nám napovedá vnútorný hlas. A k tomu, aby sme sa mohli sústrediť aj sami na seba, musíme „stíšiť“ všetky ostatné hlasy. Verte sami sebe a ak sa vám niekto pokúša dávať rady, niekedy ich jednoducho ignorujte. Nepočúvať môže byť aj známkou vlastného rozumu. Zrejme všetci sme už videli, ako dopadol niekto, kto sa nechal riadiť radami každého okolo seba a keď sa mal spoľahnúť sám na seba, zrazu bol stratený. Buďte múdri a naučte sa rozoznávať, kedy je dobré počúvať iných a kedy nie.

Porušovanie pravidiel

Porušiť niekedy pravidlá môže byť veľmi nápomocné pre vás, aj pre iných. Všetky pravidlá vymysleli tiež len ľudia a ani jeden nie je dokonalý. Takže namiesto slepého nasledovania pravidiel, riaďte sa vlastným rozumom, vyberte si z pravidiel to podstatné tak, aby ste čo najviac podporili dobrú vec. Väčšina inovácií v umení, vede a spoločnosti vznikla len preto, že sa niekto rozhodol, že sa prestane striktne držať pravidiel, ktoré sa mu nezdali správne. Medzi najznámejších, ktorí porušili pravidlá patrili napríklad aj Gandhí, Martin Luther King Jr., či John Lennon. Inšpirujte sa nimi.

pixabay.com

Nezapadnúť

Nezapadnúť do skupiny môže byť bolestivé a nepríjemné, hlavne v teenagerskom veku. Môže to však aj znamenať, že ste inovatívny človek a nebojíte sa byť iný, ako je norma. Ak niekam zapadneme, väčšinou preto, lebo naše myšlienky, pocity a nápady sú na rovnakej vlne s ostatnými členmi skupiny. Vystúpiť z konformity a zo škatule, v ktorej od nás každý očakáva presne vyhranené správanie a myslenie, vám umožní prebádať nové územie a objaviť ešte neobjavené.

Ako vidíte, napriek tomu, že sa nás svet snaží naučiť, ktoré emócie sú správne, a ktoré nie, nie vždy je dobré sa tým riadiť. Je síce pekné, ak napríklad v mnohých školách, aby sa zmazali rozdielnosti, deti nosia rovnaké uniformy a učia sa rovnaké veci a ak vybočia z radu, sú terčom posmechu a často aj šikany. Myslíte si však, že toto je tá správna cesta? Ja nie. A ak ani vy, nebojte sa vybočiť z radu, porušiť občas pravidlá a dať najavo svoje pocity.

Pozri aj: PSYCHOLOGICKÝ TEST PODĽA FREUDA VÁM ODHALÍ, AKÝ JE VÁŠ SKUTOČNÝ PRÍSTUP K ŽIVOTU

psych.sk (Petra Sušaninová) collectivelyconscious.net
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov