Foto: Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Žiadna z nich sa nedá obísť.

Každý z nás je jedinečný, a preto je iný aj každý jeden vzťah. To však nič nemení na tom, že všetky vzťahy sa aj tak riadia rovnakými pravidla a majú viac-menej rovnaký vývoj. Každý zdravý vzťah si preto musí prejsť nasledovnými piatimi fázami. 

Článok pokračuje pod videom ↓

V ktorej sa práve nachádzate vy? Skvele ich popísal portál Your Tango. 

#1 Pobláznenie

“Och, toto je láska môjho života. Mám v bruchu motýle, nedokážem ani jesť a ani spávať. Nikdy v živote už nechcem byť s nikým iným.”

Počiatočná fáza, ktorú považujú mnohí za tú najkrajšiu. Niečo na tom bude – do nášho tela sa vtedy totiž uvoľňujú endorfíny a my sme preto opojení neopísateľným pocitom šťastia, ktorý prerastá až do eufórie. Zlou správou je, že táto fáza netrvá večne. 

#2 Triezvenie

“Hovoril/a také trápne vtipy aj predtým?”

Po niekoľkých týždňoch či mesiacoch hormóny vyprchajú, a my začneme danú osobu vidieť takú, akou skutočne je. A vtedy môže niekedy prísť k sklamaniu. Ako sa však hovorí: “Kto vysoko lieta, ten nízko padá”. Čím väčšie bolo vaše poblúznenie, tým viac kruté bude vaše vytriezvenie. Naopak, ak ste išli do vzťahu s reálnymi očakávaniami, nič hrozné vás možno nečaká. 

Photo by Matheus Ferrero on Unsplash

#3 Zanedbávanie

“Na tento vzťah nemám čas.”

Väčšinu vzťahov čaká skôr či neskôr rutina, ktorá je skutočným zabijakom všetkých citov. Ani sa nenazdáte, a konverzácia s vašou polovičkou sa obmedzí na to, čo budete dnes variť, oblečenie akej farby dnes periete, a čo ste robili v práci. V tomto období prichádza do vzťahu kríza a prekonajú ju len tí, ktorých láska je naozaj skutočná. 

#4 Znovuobjavenie 

“Preliadal/a som na nej/ňom toľko úžasných vecí… Chcem, aby sme ostali spolu, a urobím preto všetko.”

V tejto fáze vám tie trápne vtipy vadiť prestanú a uvedomíte si, že baviť sa o jedle, o praní a o práci vlastne nie je až také zlé, keď to znamená, že každé ráno sa prebúdzate vedľa milovanej osoby. 

#5 Skutočná láska

“Táto osoba je všetkým, po čom som kedy túžil/a.”

Všetky krízy prehrmeli a vy viete, že aj keď príde nejaká hádka, no konci dňa si aj tak všetko vysvetlíte. Našli ste totiž lásku svojho života – a takíto ľudia sú predsa tím a držia navždy spolu – nielen v dobrom, ale aj v zlom. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov