Autor fotky: vjapratama na Pexels

Ste aktuálne zamilovaní?

Láska mení všetko. Od základov. Dokonca aj nás samých. Určite veľmi dobre viete, že keď sa čerstvo zamilujeme, celý svet je zrazu krajším miestom. A to nie je len domnienka, ale vedecky overený fakt. V nasledovných výskumoch bola totiž stredobodom záujmu vedcov práve láska.

Článok pokračuje pod videom ↓

Toto je 9 najzaujímavejších vecí uverejnených portálom Your Tango, ktoré sa vedcom podarili zistiť. Ako sa teda správame, keď sa zamilujeme?

#1 Sme šťastní, no zároveň nás trápi úzkosť

Možno sa pýtate, ako je možné cítiť sa šťastne i úzkostlivo zároveň, no odpoveď určite veľmi dobre poznajú všetci čerstvo zamilovaní. Láska je totiž jedným z mála „stavov“, kde tieto pocity pociťujeme naraz. Potvrdil to tento výskum.

#2 Staneme sa závislými

Závislosť sa nedá vybudovať len na drogách, na alkohole či na cukre, ale aj na človeku. V našom mozgu i v našom tele totiž pri čerstvom zaľúbení prebiehajú podobné procesy, ako v tele a v mozgu človeka, ktorý práve požil drogu. Dokázal to aj tento výskum.

#3 Viac riskujeme

Výsledky ďalšej štúdie zas poukázali na to, že keď sa zamilujeme, sme kvôli láske ochotní riskovať naozaj takmer čokoľvek – bez ohľadu na to, či daná osoba býva ďalej o 2 vchody alebo o 2 kontinenty.

#4 Toho druhého až príliš ochraňujeme

Len si spomeňte, ako ste sa cítili, keď ste sa dopočuli, že niekto povedal na vašu novú lásku niečo zlé. Štúdie dokázali, že keď sa zamilujeme, toho druhého sa niekedy snažíme ochrániť až príliš. Dokázala to aj táto štúdia.

Photo by John Schnobrich on Unsplash

#5 Nedokážeme sa sústrediť

Toto určite všetci poznajú. V procese čerstvej zamilovanosti nedokážeme premýšľať nad ničím iným, než nad objektom nášho záujmu. Potvrdila to aj štúdia uskutočnená na University of Maryland.

#6 Sme viac optimistickí

Svet zrazu vidíme ružovo a zdá sa nám, že problémy vlastne neexistujú. Láska z nás jednoducho robí optimistov. Potvrdila to aj táto štúdia.

#7 Láska zlepšuje náš psychický stav

Štúdia uverejnená v Journal of Personality zas ukázala, že pokiaľ sa človek trpiaci neurózou, depresiou či úzkosťou zamiloval, jeho stav sa značne zlepšil.

#8 Prestávame druhých súdiť

Ak máte neustále potrebu všetko komentovať a každého súdiť, zmení sa to, keď sa vaša myseľ presmeruje inde – na lásku. Ako totiž ukázali výsledky tejto štúdie, zamilovaní ľudia súdia oveľa menej.

#9 Stávame sa chytrejšími

Výhodou je aj to, že láska aktivuje naše dopamínové centrum, ktoré je, okrem iného, zodpovedné aj za kognitívne a motorické schopnosti. Ďalšia štúdia teda potvrdila aj to, že láska z nás robí aj chytrejších ľudí.

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov