Áno, možno pôsobia placho a ticho. Ale…

Ale je tu jeden háčik. Najväčšiu pozornosť zvyčajne venujeme ľuďom, ktorí sú najhlučnejší. V hlučnom svete, v ktorom žijeme, prehlušia všetko ostatné a my si preto myslíme, že správny je ten ich názor. Tichých ľudí tak podceňujeme. Je to však správne? Neboli predsa všetci najvplyvnejší umelci, myslitelia a vynálezcovia “tí tichí”? Tipujete správne. Boli. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Umením nie je rozprávať nahlas a povedať veľa. Umením je umiernene aj málom povedať to dôležité. O tichých ľuďoch si ale spoločnosť veľakrát myslí, že sú nudní, že nemajú čo povedať, že nemajú žiadne nápady. Opak je však pravdou. A toto je 6 dôvodov, prečo by sa s nimi nikdy nikto nemal zahrávať.

Veľa počúvajú a vedia viac, než by ste si mysleli

Niektorí ľudia rozprávajú toľko, že na počúvanie druhých im nezostane žiaden čas. Alebo to jednoducho nedokážu. Tichí ľudia však pozorne počúvajú všetko. Nad všetkým, čo poviete sa hlboko zamyslia a môžete si byť istí, že keď prehovoria, bude to stáť zato.

Vnímajú toho naozaj veľa

Je veľmi náročné oklamať tichú osobu. Dôkladne sledujú všetko, čo sa vôkol nich deje. Zatiaľ čo hluční ľudia môžu iných ohromiť svojím entuziazmom a výrečnosťou, tichý človek si všimne, že ich slová nedávajú žiaden hlbší zmysel. Tichí ľudia sú tiež výborní analytici reči tela. Ľahko teda odhalia aj prípadnú lož či podvod.

pexels.com

Tichosť nie je to isté, čo slabosť

Ak ich raz nahneváte, nebude sa stačiť čudovať, kam zmizla ich plachosť. Tichí a pokojní ľudia majú veľmi vysoké morálne a etické štandardy, takže lepšie urobíte, keď im ukážete len svoju lepšiu tvár. Proti nespravodlivosti, klamstvu či krivým obvineniam sa vždy dokonale obránia. Často sa tiež zvyknú zastávať najslabších či utláčaných členov skupiny.

To, že sú ticho neznamená, že sa nedokážu prezentovať

Určite nikto nemôže povedať, že tichí ľudia nedisponujú sociálnymi zručnosťami. Práve naopak. Ak sú k tomu okolnosťami donútení, sú výborní spoločníci či rečníci. Veľakrát dokonca ešte oveľa lepší, než extrovertnejšie typy. No aj keď túto rolu dokážu zastať vynikajúco, necítia sa v nej vo svojej koži.

pexels.com

Tichí ľudia môžu byť rovnako odhodlaní, ako tí hluční

Veľa extrovertov si myslí, že tichí ľudia tomuto svetu nemajú čo ponúknuť. Oni však len nemajú potrebu o svojich nápadoch rozprávať celému svetu ešte predtým, než ich zrealizujú. A keď k tomu príde, zvyčajne stíchnu aj tí najhlučnejší jedinci.

Pozri aj: Sú šťastnejší extroverti alebo introverti? Toto tvrdia výskumy

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov