Ako zapáliť vyhasnutú iskru?

Hovorí sa, že počiatočná iskra po niekoľkých mesiacoch vyhasne a prvotná divoká vášeň sa pomaly ale isto začne meniť na stereotyp. To je síce vo väčšine prípadov možno pravda, avšak existuje niekoľko spôsobov, ako túto povestnú “iskru” opäť zapáliť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Uvidíte, že keď sa budete riadiť týmito 4 radami, do vášho vzťahu to opäť vnesie vášeň.

#1 Pozrite sa do zrkadla

Vzťahoví terapeuti či psychológovia sa zhodujú v tom, že postoj k nášmu partnerovi v mnohých prípadoch reflektuje náš postoj k sebe samým.

Samozrejme, že to neplatí vždy, no veľakrát je to skutočne tak, že keď máme dobré obdobie a sme so sebou spokojní, aj náš partner sa nám zdá byť príťažlivejší. Naopak, keď so sebou spokojní nie sme, stráca pre nás atraktivitu aj on.

Ak teda máte pocit, že to vo vašom vzťahu v oblasti intimity začalo škrípať, pozrite sa do zrkadla a úprimne si odpovedzte na otázku, či ste so sebou spokojní. Ak si odpoviete áno, príčinu treba hľadať inde. Ak si však odpoviete nie, viete, na čom začať pracovať…

Photo by Jenna Hamra from Pexels

#2 Doprajte si čas bez seba

Áno, počas prvých týždňov či mesiacov vzťahu je to pre väčšinu dvojíc niečo nepredstaviteľné, avšak po rokoch vzťahu to ocení každý. Problémom je, keď si to jeden z dvojice odmieta priznať.

Skúste sa otvorene porozprávať o tom, že napríklad víkend strávený osamote nie je predzvesťou rozchodu, ale práve naopak – niečím, čo má váš vzťah posilniť.

Ak je vaša polovička dostatočne emočne vyzretá a ak berie váš vzťah naozaj vážne, s takýmto návrhom bude určite súhlasiť. Uvidíte, že si potom budete oveľa “vzácnejší”.

#3 Preprogramujte svoj mozog

Tento spôsob je možno najťažší, avšak je možné, že zároveň aj najúčinnejší. O čo v ňom ide? Ako už možno viete, náš mozog je naozaj mocný nástroj a platí, že človek uverí všetkému, o čom dokáže sám seba presvedčiť.

Ak si teda myslíte, že o vášeň vo vašom vzťahu sa ešte oplatí zabojovať, pokúste sa o to tým, že si budete zámerne pripomínať svetlé stránky svojho partnera.

Namiesto bedákania na to, že váš muž doma chodí v rozťahaných teplákoch a deravom tričku si skúste povedať, že aspoň viete, že sa pri vás cíti komfortne. Namiesto sťažovania sa na to, že vaša partnerka nechala opäť v umývadle popadané vlasy si povedzte, že je vlastne dobré, že sa o seba stará.

Vo všetkom negatívnom sa jednoducho pokúste nájsť aj niečo pozitívne. Samozrejme, že niekedy je to nezmysel a nie vždy vám to pôjde, avšak v niektorých prípadoch si možno uvedomíte, že niekedy ide naozaj len o uhol pohľadu…

pexels.com

#4 Predstavte si, že je koniec

Pravdou je, že skôr či neskôr sa skončí všetko. A aj keď niektoré veci vo svojich rukách síce nemáme, dĺžku vášho vzťahu ovplyvniť môžete.

Ak to už ďalej naozaj nezvládate, doprajte si chvíľu (ideálne prípadne celý deň či víkend) len a len pre seba a vžite sa do situácie, že svojho partnera by ste už nikdy neuvideli.

Aké pocity vo vás táto predstava vyvoláva? Zmätok? Smútok? Alebo radosť? Nebojte sa svoje pocity dôkladne analyzovať, len to vám totižto dá spoľahlivú odpoveď na otázku, či ešte má zmysel pokračovať ďalej. Ak áno, určite sa vám podarí opäť zapáliť aj stratenú iskru.

Pozri aj: Toto je 15 znamení, že vo vašom vzťahu funguje chémia na 100%

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov