Úzkosť v dnešnej dobe neobchádza ani silných ľudí…

Sú ľudia, ktorí si myslia, že úzkosť je len záležitosťou “slabochov”. Ľudí, ktorí svoje emócie nezvládli, a ktorí riešia všetko viac, než by bolo potrebné. To však nie je pravda, úzkosť sa čím ďalej, tým častejšie vyskytuje aj u silných ľudí. U silných ľudí, ktorí však už boli silní pridlho…

Článok pokračuje pod videom ↓

Toto sú 4 dôvody, ktoré stoja za tým, že úzkosť pohltí myseľ aj tých najsilnejších ľudí.

#1 Veľakrát zvádzajú boj sami so sebou

Silní a odolní ľudia sa musia o svoju silu neustále starať, musia si ju pestovať. Aj keď práve prechádzajú peklom, snažia sa to nedať najavo. Nielen kvôli druhým, ale predovšetkým kvôli sebe. Neustále si opakujú: “No tak, musíš to vydržať. Jednoducho to musíš zvládnuť…”

Nedovolia si byť slabými. Aj keď napríklad stratia prácu, povedia si “Neľutuj sa, teraz to nemôžeš vzdať. Rýchle si nájdem niečo nové.” Tento postoj je síce na jednej strane skvelý, no na strane druhej je veľakrát zdrojom úzkosti. Každý má predsa právo na chvíľkovú slabosť, bezmocnosť či smútok.

#2 Ľahko sa nechajú rozptýliť

Silní ľudia sú radi, keď ide všetko podľa ich plánu. Ak ich niečo vyhodí z koncepcie, začú byť nesvoji. To sa však môže stávať naozaj často, nikdy predsa nemôžeme ovplyvniť úplne všetko.

Či už je to náhodné stretnutie s niekým, kto im ublížil, nemiestna poznámka šéfa či zle pochopená správa od priateľa – nie je to pre nich ľahké. Snažia sa tváriť, že sú “nad vecou”, no to im odčerpáva ešte viac energie, než by si mali priznať nepríjemnosť danej situácie.

unsplash.com

#3 Veľakrát precenia svoje možnosti

Niekedy by každý z nás chcel dosiahnuť všetko a hneď teraz. Silní ľudia to môžu skúšať radi a ak sa im darí, na plecia si neustále priberajú nové a nové povinnosti.

Každý má však určité hranice a možnosti. Ak ich raz prekročíme, pocítime to nielen na svojom fyzickom zdraví, ale predovšetkým na svojej psychike.

#4 Žijú na hrane

Silný človek sa vždy postaví akémukoľvek problému tvárou v tvár. Ak ich chce vyriešiť naozaj a dlhodobo, niet inej možnosti, než vyjsť zo svojej komfortnej zóny a čeliť všetkému nepohodliu, ktoré na nás čaká za jej hranicami.

To však samozrejme nie je jednoduché a človek sa tak veľakrát môže dostať pod dlhodobý vplyv stresu. A ak je toho už naozaj priveľa a človeku chýba potrebná psychohygiena, úzkosť na seba nenechá dlho čakať.

Pozri aj: Aké to je, milovať niekoho, kto má úzkostnú myseľ a neustále nad niečím premýšľa?

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov