Je to láska - iba ona nás vie urobiť naozaj šťastnými. Ale ak chceme byť skutočne šťastní, musíme určité veci v našom živote zmeniť.

Naučiť sa ju cítiť a zdieľať okolo nás, môže niekedy znamenať aj to, že budeme musieť zmeniť určité aspekty nášho života. Našťastie, dobre známy bloger, Mark Chernoff, nám prináša tridsať jednoduchých krokov, ktoré dokážu zmeniť nás a náš pohľad na život.

Článok pokračuje pod videom ↓

1. Začnite tráviť čas s tými správnymi ľuďmi

Sú to ľudia, ktorí nás bavia, ktorí nás milujú a vážia si nás, povzbudia nás k zlepšeniu seba samého pomocou zdravých, ale aj tak vzrušujúcich spôsobov. Oni sú tí, vďaka ktorým sa cítime nažive, príjmu to, čím sme, ale aj to, čím chceme byť.

2. Čeliť svojim problémom

Naše problémy o nás veľa nehovoria, ale to, ako na nich reagujeme a ako sa z nich dostaneme je pre druhých veľmi dôležité.Problém nezmizne ak ho nijako nebudeme riešiť. Musíme robiť všetko, čo môžeme a taktiež musíme prijať všetko, čo sme už urobili. Všetko je o tom, aby sme sa naučili správne rozhodovať, ako malé dieťa, ktoré sa učí chodiť. Všetky malé krôčiky spolu dokážu spraviť jednu veľkú cestu za správnym seba-rozvojom.

3. Byť k sebe úprimný

Byť úprimný o tom, čo je správne, ale aj o tom, čo treba zmeniť. Buďte k sebe úprimný v tom, čo chcete dosiahnuť a kým sa chcete stať. Buďte úprimný v každom aspekte svojho života, pretože vy sám ste ten človek, s ktorým budete môcť počítať po celý váš život. Ak to skutočne prijmete, začnete lepšie chápať to, kam ste sa doteraz dostali a budete lepšie pripravený zistiť to, kam chcete ísť a ako sa tam chcete dostať.

4. Vaše vlastné šťastie bude vašou prioritou

Záleží na vašich potrebách. Ak si neceníte sami seba a nedávate na seba pozor, sabotujete sa. Pamätajte, je možné postarať sa o svoje potreby a zároveň sa starať o potreby ostatných. Akonáhle budú splnené vaše potreby, budete schopnejší pomáhať tým, ktorí vás najviac potrebujú.

5. Buďte sám sebou a buďte nato skutočne hrdý

Ak sa snažíte byť niekto iný, je to len plytvanie vaším vlastným potencionálom. Buďte sám sebou. Prijmite toho jednotlivca vo vašom vnútri, ktorý má nápady, je silný a krásny, ako nikto iný. Buďte tá najlepšia verzia vás samých, na základe vašich podmienok. Predovšetkým, buďte k sebe úprimný.

pixabay
pixabay

6. Začnite pozorovať a žiť v prítomnosti

Dnešok je zázrak. Práve teraz je život, tak prestaňte myslieť na to, aká bude budúcnosť. Prestaňte žiť v minulosti a myslieť na to, čo sa v nej nestalo. Naučte sa žiť „tu a teraz“ a prežívajte život. Oceňte krásu sveta, ktorú máte tu a teraz.

7. Začnite si vážiť všetky chyby, z ktorých ste sa poučili

Chyby sú dobré, znamenajú určitý progres, ktorý sme už zažili. Ak z času na čas nespadnete, potom sa dostatočne nesnažíte a nič nové sa nenaučíte. Skúste niečo riskovať, zakopnite, spadnite a potom to skúste znova. Oceňte to,  že posúvate sám seba ďalej, učíte sa, rastiete a zlepšujete. Na konci vašej cesty si budete vážiť všetko vaše úsilie a všetky vaše chyby. Každá jedna chyba, z ktorej máte strach, musí byť pre vás ten najlepší učiteľ.

8. Buďte k sebe viac zdvorilý

Ak máte priateľa, ktorý na vás hovorí rovnako nezdvorilo, ako vy sám, ako dlho mu dovolíte byť vaším priateľom? Cesta, ktorou sami so sebou zaobchádzate sa nakoniec stane štandardom ostatných. Musíte milovať, to kým ste, lebo nikto iný to za vás nespraví.

9. Začnite si užívať veci, ktoré máte

Veľký problém mnohých z nás je ten, že si myslíme, že budeme šťastní, keď dosiahneme určitý level nášho života – level, ktorý vidíme u iných. Bohužiaľ, trvá to nejaký čas, kým sa dostaneme tam, kde budeme mať nový cieľ. Musíme prestať tráviť celý náš život myslením na to, „čo by bolo ak…“ , „čo by sme mali ak…“ . Máme sa tešiť z vecí, ktoré už máme. Vždy, keď ráno vstanete, oceňte to, kde ste a čo všetko máte.

10. Začnite tvoriť vaše vlastné šťastie

Ak čakáte na niekoho iného, kto vás urobí šťastným, prichádzate o veľa. Usmejte sa, lebo to dokážete vy sami. Vyberte si vaše šťastie a buďte zmenou, ktorú chcete vidieť vo svete. Buďte šťastný, pre to, kto ste a nechajte vaše pozitívne ja, aby sa inšpirovalo na vašej ceste do budúcnosti. Šťastie často krát nájdete, keď sa rozhodnete ho poctivo hľadať. Keď nájdete šťastie v tom, čo už máte, pochopíte, že vy už skutočné šťastie máte. Ale ak vždy hľadáte niečo iné, nebudete nikdy šťastný.

pixabay
pixabay

11. Berte každý svoje nápad a sen

Len zriedka dostanete šancu. Život je o zobratí každej šance, ktorú vám on sám predloží. Nikdy nebudete sto percentne istý, že niečo bude fungovať, ale môžete byť sto percente istý, že niečo fungovať nebude. Väčšinu času sami budete musieť prísť na to, čo pôjde a čo nie. A bez ohľadu na to, ako to dopadne, vždy to skončí tak, ako to malo byť. Buď sa vám niečo podarí alebo sa niečo naučíte.

 12.Verte, že ste pripravený ďalej sa posunúť

Ste pripravený! Rozmýšľajte o tom. Máte všetko, čo práve potrebujete na ďalší malý krok vo vašom rozvoji. Prijmite výzvy, ktoré sa vám naskytnú – sú to dary, ktoré vám pomôžu rásť.

13. Vojdite do nových vzťahov pre ten správny dôvod

Vojdite do nových vzťahov ako spoľahlivý a poctivý človek, aby vo vás druhí videli, to čo ste a to kým chcete byť. Vyberajte si priateľov, ktorí sú pyšní na to, že vás poznajú, ľudí, ktorí vás obdivujú, ktorí vám ukazujú lásku a rešpekt – ľudia, ktorí opätujú vašu  vľúdnosť a oddanosť. Buďte pozorní v tom, čo ľudia robia, pretože ľudské správanie je viac dôležité ako ich slová.

14. Dávajte novým ľuďom šancu

Znie to ťažko, ale nemôžete si vždy udržať každého. Ľudia a ich priority sa menia. Niektoré priateľstvá sa strácajú a iné rastú. Oceňte možnosť mať nové vzťahy, ako to, že ste pochopili, že vaše niektoré staré priateľstvá už viac fungovať nebudú. Verte svojmu úsudku. Chopte sa nových vzťahov, s poznaním toho, že vstupujete do niečoho nového. Buďte pripravený sa učiť, prijať výzvy a buďte pripravený stretnúť niekoho, kto vám môžete navždy zmeniť život.

15. Staňte sa konkurenciou proti vašej mladšej verzii

Inšpirujte sa ostatnými, vážte si iných, učte sa od nich, ale nezabudnite na to, že súperenie proti nim je pre vás len strata času. Súperte len s jedným jediným človekom – so sebou. Snažte sa stať lepšími a za váš ciel si stanovte to, že chcete prekonať vaše vlastné hranice.

pixabay
pixabay

16. Povzbuďte druhých v ich vlastných víťazstvách

Začnite si všímať to, čo máte na druhých radi a hovorte im to. Máte možnosť uznať to, akí sú druhí ľudia okolo vás – tvoria z tohto sveta jedno produktívne a mierumilovné miesto. Buďte šťastní za tých, ktorí sa menia a robia nejaký progres. Čo dáte to sa vám aj vráti, a skôr alebo neskôr ľudia budú povzbudzovať vás v tom, čo budete robiť.

17. Začnite hľadať dobré veci v zlých situáciách

Keď sú veci ťažké a vy cítite, že padáte, poriadne sa nadýchnite a hľadajte dobré veci – malý záblesk nádeje. Pripomeňte si, že dokážete všetko a stanete sa silnejším ako kedykoľvek pred tým. Buďte vo všetkom sebavedomí, veď všetky veci vo vašom živote sú správne. Zamerajte sa na to, čo máte, nie na to, čo nemáte.

18. Odpúšťajte sebe a druhým

Každý sme boli zranení našimi rozhodnutiami alebo rozhodnutiami druhých. Bolesť z týchto zážitkov je normálne, no niekedy trvá priveľmi dlho. Sami si vyvolávame bolesť, ak na to spomínate stále dokola a dokola. Odpustenie lieči. Neznamená to, že máte vymazať vašu minulosť, alebo zabudnúť, čo sa stalo. Znamená to, že máte nechať tak bolesť a hnev, a máte sa niečo z tejto nehody naučiť a pohnúť sa vo svojom živote ďalej.

19. Pomáhajte druhým okolo seba

Starajte sa o ľudí a raďte im ak niečo viete lepšie, aby sa nezranili. Čím viac pomáhate druhým, tým viac aj oni budú chcieť pomôcť vám. Láska a vľúdnosť plodí viac lásky a vľúdnosti.

20. Počúvajte svoj vnútorný hlas

Ak vám to pomôže, diskutujte o vašich nápadoch s tými, ktorí sú vám blízki, ale nechajte aj sebe priestor vyjadriť svoj vlastný názor. Buďte k sebe úprimný a povedzte to, čo chcete povedať. Robte to, čo chce vaše srdce.

pixabay
pixabay

21. Všímajte si svoj stres a nechajte si čas na prestávky

Spomaľte. Dajte si zaslúženú pauzu a posuňte sa vpred s jasným zámerom. Keď ste zaneprázdnený, oddych vám pomôže obnoviť vašu myseľ a tak dosahovať lepšie výsledky.

22. Všímajte si krásu malých momentov

Namiesto čakania na veľké momenty života – svadba, deti, výhra v lotérii –nájdite šťastie v malých veciach každodenného života. Malé veci ako dobrá šálka kávy skoro ráno alebo zdieľanie vášho času s niekým, koho milujete, je to najkrajšie, čo môžete začať obdivovať.

23. Akceptujte veci, ktoré nie sú až tak perfektné

Zapamätajte si „dokonalosť“ je nepriateľ „dobra“. Najväčšia výzva v živote ľudí, ktorí chcú zlepšiť seba, a tak zlepšiť svet, je akceptovanie vecí takých, aké sú. Niekedy je lepšie akceptovať  svet taký, aký je a ľudí takých, akí sú, ako sa snažiť zmeniť všetkých a všetko na určitú hranicu dokonalosti. Nie, nemali by ste akceptovať priemerný svet, ale naučiť sa milovať a oceniť veci, keď nie sú dokonalé

24. Pracujte smerom k vašim cieľom každý jeden deň

Aj cesta tisíc kilometrov dlhá začína prvým krokom. Všetko, o čom snívate sa začína prvým dňom, keď sa rozhodnete to urobiť. Čím tvrdšie pracujete, tým šťastnejší budete.

25. Otvorte sa vašim pocitom

Ak sa cítite zranený, dajte si potrebný priestor a čas na prebolenie. Rozprávajte sa s tými, ktorí sú vám blízki a povedzte im pravdu o tom, ako sa cítite. Nechajte ich počúvať vás.

pixabay
pixabay

26. Zoberte plnú zodpovednosť o váš život

Prijmite vlastné rozhodnutia a vlastné chyby, a až potom budete na začiatku seba-rozvoja. Nikto iný, len vy budete riadiť váš život. Ak niekomu dáte riadiť váš život, stanete sa otrokom jeho snov a ideálov. Musíte to byť vy, kto bude riadiť sám seba. Nebudete to jednoduché, ale len tak sa stanete šťastnými.

27. Starajte sa o vaše dôležité vzťahy

Prineste reálnu a úprimnú radosť do vášho života a tak budete hovoriť druhým, čo všetko pre vás znamenajú, a čo k nim cítite. Nemôžete byť všetkým pre každého, no môžete byť niečím pre niekoho. Rozhodnite sa, ktorí sú pre vás tí praví a dajte im všetku vašu lásku. Pamätajte si, nepotrebujete určitý počet priateľov, iba počet tých, ktorým môžete veriť

28. Sústreďte sa na veci, ktoré môžete kontrolovať

Nemôžete zmeniť všetko, ale vždy môžete zmeniť niečo. Strácanie času, talentu a emocionálnej energie na veci, ktoré sú nad vašu kontrolu je recept na frustráciu a trápenie. Dajte svoju energiu na veci, ktoré môžeme kontrolovať.

29. Sústreďte sa na možné pozitívne dôsledky

Vaša myseľ musí veriť v tom, že niečo dokážete pred tým, než to začnete aj reálne robiť. Negatívne myšlienky a pocity rozvíjajú len viac negatívnych následkov. Ak ste pozitívni, ste aj silnejší a viac schopnejší. Počúvajte sám seba a zmeňte negatívne myšlienky na tie pozitívne. Sústreďte sa na to, čo chcete aby sa stalo. Životy všetkých majú pozitívne, ale aj negatívne aspekty – či ste alebo nie ste šťastní a úspešní na vašej ceste je len dôsledkom vašich pocitov a myšlienok.

30. Všímajte si vaše bohatstvo

Henry David Thoreau raz povedal: „Bohatstvo je len schopnosť plne vyskúšať život.“ Vážte si všetkého. Veď vy ste včera večer nešli spať hladní, vy ste nemuseli spať niekde vonku, môžete si vybrať, čo si oblečiete, dožili ste sa dnešku, nestratili ste ani minútu v strachu, môžete piť čistú vodu, máte zdravotnú starostlivosť, máte internet, viete čítať. Niektorí môžu povedať, že ste bohatí. Preto ďakujte za všetko, čo máte.

pixabay
pixabay

Vezmite si z týchto tridsiatich vecí aspoň zopár, aby ste svoj život urobili lepším.

psych.sk (Stella K.), brightside.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov