Nový rok je pre mnohých z nás spojený aj s novými začiatkami. Stanovujeme si ciele, ktoré by sme chceli dosiahnuť, veci, ktoré by sme chceli dokázať. Novoročné predsavzatia môžu znieť ako klišé, no hovorí sa, že zapisovanie našich cieľov a túžob má pozitívny vplyv na ich dosahovaní.

Stanovili ste si aj tento rok nejaké predsavzatia, alebo patríte do skupiny ľudí, ktorí ich ignorujú? Možno si myslíte, že sú zbytočné a že ich aj tak nikto z nás v skutočnosti nedodržuje. Pravdepodobne to tak aj je, no problémom nemusia byť samotné predsavzatia, ale to, že si nevyberáme tie správne. Zahoďte teda všetky predsudky a skúste sa trochu inšpirovať aj nasledujúcimi tipmi.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nastavte sa úspech

zelenina

Viete, že je oveľa jednoduchšie dodržiavať pozitívne ciele, než tie, ktoré nás obmedzujú? Možno práve tu robíme chybu pri novoročných predsavzatiach a vetu „už nikdy nebudem jesť čokoládu“ skúste nahradiť  vetou „každý deň zjem extra porciu ovocia či zeleniny“. Druhou polovicou úspechu je tiež pocit podpory v našom prostredí. Priatelia či rodina, ktorá nás podporuje v rozhodnutiach, má takisto významný podiel na našom úspechu a na dosahovaní stanovených cieľov.

Spravte si krajšie rána

rano

Naše rána, aj keď to tak možno nevyzerá, majú výrazný vplyv na to, ako prežívame zvyšok dní. Kristi Lingová, autorka knihy Operácia Šťastie, hovorí, že ak začneme každý náš voľný deň zdravo a s pozitívnymi myšlienkami, budeme na správnej ceste, ako byť o kúsok šťastnejší. Skúste si nájsť aj ráno čas na to, čo máte radi, napríklad aj taká chvíľka čítania sa počíta. Doprajte svojmu telu zdravé raňajky a dostatočné množstvo tekutín, skúste si zacvičiť, aj keby len na pár minút, alebo len zhlboka dýchajte a meditujte. Nezabúdajte, že ak ráno začnete s dobrou náladou, bude vás sprevádzať celý deň.

Nezabúdajte na svoju chladničku

ovocie

Aspoň raz za čas naplňte svoju chladničku čerstvými a nespracovanými potravinami, ktoré vznikli prirodzene a nie v továrni. Fantázií sa medze nekladú, ak vám nechutí zelenina či ovocie, môžete siahnuť po orieškoch, strukovinách či mäse a vajíčkach. Snažte sa nájsť rovnováhu medzi zdravým a tým nezdravým. Ovocie a zelenina obsahujú mnoho vitamínov, minerálov a antioxidantov, potrebných pre naše telo a správne fungovanie jeho imunitného systému.

Nájdite si čas pre svoje vášne

stastie

Nech je to čokoľvek, bicyklovanie, záhradkárčenie, hranie kariet, varenie alebo turistika, spravte si čas na veci, ktoré vás robia šťastnými. Príliš ľahko sa vzdávame svojho voľného času na úkor práce či iných povinností. Sme neustále zaneprázdnení a zabúdame na to, po čom túži naša duša. Popri zozname úloh, ktoré máte tento týždeň spraviť, si vyhraďte čas aj pre seba. Zamyslite sa, či je všetko, čo máte spraviť, pre vás také dôležité, a to menej podstatné pokojne vyškrtnite a zameňte za niečo príjemnejšie.

Zoberte si dovolenku

dovolenka

Cestovanie je jedným z najlepších spôsobov ako prekonávať vlastné obzory, spoznávať nové kultúry a získavať nezabudnuteľné spomienky. Nebojte sa ponoriť do nových skúseností, ktoré vám pomôžu nielen vo vašom osobnom raste, ale aj v pochopení rozdielov vo svete. Dnes už cestovanie rozhodne nie je finančne nákladné tak ako kedysi, tak siahnite po batohu a vyberte si tento rok svoju ďalšiu destináciu.

Zbavte sa nepotrebných vecí

Je známe, že poriadok robí ľudí spokojnejšími a šťastnejšími. Je to spôsobené tým, že menší vizuálny zmätok lahodí našim očiam, aj mysli a oveľa viac sa dokážeme orientovať v priestore. Menej dekorácií a vecí nám umožňuje viac oceniť to, čo máme. Nebojte sa vyhodiť veci, ktoré už nepotrebujete a zbytočne vám zaberajú miesto. Začať môžete napríklad aj  s vašou mailovou schránkou.

Zapisujte si to, čo vás robí šťastnými

Rozpoznávajte to, čo vás v živote napĺňa a teší. Kúpte si napríklad zápisník, alebo si pripnite len malinký blok papiera na chladničku a každý deň si napíšte, čo ste zažili. Takto zistíte, že zažívate možno viac zaujímavých a šťastných momentov, než si myslíte.

Naučte sa hrať na hudobný nástroj

gitara

Vždy ste túžili hrať na nejaký hudobný nástroj? Nezabúdajte, že nikdy nie je neskoro na to, aby ste sa naučili nové veci. Pridajte hudbu do svojho života a prebádajte svoju kreatívnu stránku. Hudba má výrazný vplyv na našu kreativitu, trpezlivosť, sebavedomie či kritické myslenie, no a v neposlednom rade, je to aj zábava a oddych! Ak vás ešte tieto argumenty nepresvedčili, viaceré štúdie dokázali, že hranie na hudobný nástroj má pozitívny vplyv na srdcovú frekvenciu, krvný tlak a vyvoláva v nás pocity relaxácie.

Užívajte si svoj voľný čas

samota

Mnoho ľudí si nedokáže užívať čas, kedy sú len sami so sebou, aj napriek tomu, že je to jedným z najdôležitejších predpokladov ako byť šťastnými. Znie to možno jednoducho, no v našom rýchlom a hektickom živote, sme neustále v pohybe, zaneprázdnení a v kontakte s inými ľuďmi. Mať okolo seba ľudí, rodinu a priateľov je určite dobré, človek ako taký sa socializovať potrebuje, no odpočinok a pokoj od bežných starostí, je rovnako dôležitý. Najjednoduchšou cestou ako si dopriať takúto regeneráciu, je vyhradiť si 20 až 30 minút samoty každý deň. Odhoďte všetky starosti, odbremeňte svoju myseľ od prebytočných myšlienok a užite si pokoj. Výsledkom môžu byť nové riešenie a nápady.

Nezabúdajte na wellness a pohyb zároveň

Doprajte svojmu telu pohyb, ako aj relax. Nie je nič lepšie ako po náročnom dni v práci, zastaviť svoje myšlienky a preniesť aktivitu z hlavy na telo. Chýba vám motivácia a neviete sa prinútiť cvičiť? Stanovte si ciele a časové limity, v ktorých ich chcete dosiahnuť a sledujte svoj pokrok. Uvidíte, že každé jedno zlepšenie vás bude posúvať dopredu.

Kontrolujte svoje financie

Po vianočných sviatkoch sa môžete cítiť finančne vyťažení a možno rozmýšľate nad novým plánom, ako si našetriť viac peňazí. Ako prvý krok môžete skúsiť takzvanú 30 dňovú očistu. Stanovte si rozpočet, odkladaj si bločky a na konci mesiaca sa pozrite na svoje výdavky. Zhodnoťte či všetko, čo ste si kúpili, ste naozaj potrebovali a čo, bolo naopak zbytočné. Podľa toho zistíte, na čom môžete ušetriť.

Prestaňte súťažiť vo svojom vzťahu

vztah

Vzťahy nie sú predsa súťaž, v ktorej je víťaz a porazený. Naozaj záleží na tom, kto zavolal prvý alebo kto koho pozval na večeru? Ak sa sústredíte na akési vzťahové skóre, ochudobňujete sa predsa o radosť zo zážitkov. Zabudnite na to, kto je lepší a užívajte si každý moment, ktorý strávite so svojou polovičkou.

Nech si už stanovíte tento rok akékoľvek predsavzatia, nezabúdajte, že kľúčom k šťastiu je vedieť sa tešiť z maličkostí, ktoré zažívame každý deň. Verím, že rok 2017 vám prinesie mnoho krásnych momentov, ktoré sa stanú súčasťou vašich najkrajších spomienok.

Pozri aj: TENTO TEST 9 CHARAKTERISTÍK OSOBNOSTÍ OPÍŠE KAŽDÉHO Z VÁS ÚPLNE DOKONALE

Psych.sk (Barbora Š.), rd.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov