Z času na čas sa do konfliktu dostane každý z nás.

Niektoré sa odohrajú na pracovisku, iné ovplyvnia náš partnerský vzťah. Konflikty sú prirodzenou súčasťou sociálneho prostredia, je však lepšie, keď vieme, ako ich zvládnuť tak, aby sme situáciu vyriešili a nie zhoršili. Nasledujúce rady a týchto 12 fráz vám s tým určite pomôže.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nadýchnite sa, premyslite si to, potom rozhodujte

Občas potrebujete stlačiť tlačidlo „stop“, prestať ukazovať prstom a obviňovať sa navzájom. Doprajte si 5 sekúnd času a v prvom rade si spomeňte, prečo vôbec konflikt začal. Možno prídete na to, že sa hádate bezdôvodne a jednoducho ste mali obaja zlú náladu. Ak je to tak, nádych, výdych a konflikt skončí pokojne.

Uvedomte si, čo vás nahnevalo

Ak váš partner apeluje na emócie a nepoužíva argumenty, postavte sa na jeho/jej stranu. Konfliktu sa nevyhnete, konverzácia však bude omnoho konštruktívnejšia.

pexels.com

Pracujte na probléme spoločne

To však bude fungovať len v prípade, ak dokážete načúvať a prijímať názory iných. Ukážte, že sa o druhú osobu zaujímate a ste pripravení vypočuť si aj jeho/jej názory a pocity.

A akých je tých 12 fráz, ktoré dokážu „uzemniť“ každý konflikt?

#1 Si taká krásna, keď sa hneváš!

Dokonca aj počas hádky môže byť kompliment prospešný. Okrem toho, ak niekoho pochválite, vaše telo vyplaví hormón šťastia. Výsledok: oponent sa usmeje a konflikt sa pomaly upokojí.

pexels.com

#2 Mali by sme sa prestať hádať

Je to jednoduchá, no efektívna fráza. Ak máte pocit, že hádka zašla priďaleko, najlepšie, čo môžete urobiť, je jednoducho prestať. Ak sa hádate preto, aby vyhral ten, kto má pravdu, nie je to správne. Vo vzťahu predsa nejde o vyhrávanie.

#3 Rozumiem ti

Toto je záchrana v prípade, ak chcete prelomiť bludný kruh nepochopenia. V hádke väčšinou ani jedna zo strán nie je ochotná počúvať, jeden z vás by však mal tento kruh prelomiť a vysloviť frázu: „Rozumiem ti“. To je prvý krok k tomu, aby ste hádku vyriešili bez zbytočného kriku a hnevu.

#4 Pozrime sa na to z inej perspektívy

Jednou zo známok dospelej osobnosti je to, ak sa dokážete na veci pozerať aj z iného uhla pohľadu. Dvaja ľudia majú najmenej dva rôzne uhly pohľadu na vec, čo znamená, že by nemalo byť náročné nájsť kompromis.

pixabay.com

#5 Pomôž mi porozumieť tomu/ Vysvetli mi prosím, čo tým myslíš

Keď sa dvaja ľudia hádajú, je ťažké zachovať si čistú myseľ. Zastavte na chvíľu a požiadajte partnera, aby vám svoje stanovisko objasnil. Možno nie je až také neprijateľné, ako ste si mysleli na začiatku hádky.

#6 Čo môžem urobiť, aby sa situácia zmenila?

Ak ste pripravení pristať na kompromis, táto fráza vám môže pomôcť vyhnúť sa väčšiemu konfliktu. Dáte partnerovi najavo, že ste pripravení prijať inštrukcie. Vždy je dobré vedieť, čo od vás partner očakáva, aj v prípade, ak to úplne nedokážete splniť.

#7 Bolo už aj horšie. Dostaneme sa cez to!

Ak ste si s partnerom v minulosti prešli už horšími hádkami, tejto sa môžete vyhnúť a zvládnuť ju. Je to len ďalšia hádka, nezničí váš vzťah. Použite túto frázu, aby ste si pripomenuli, že vy dvaja ste skvelý tím a neexistuje nič, čo by ste nezvládli. Spolu zvládnete všetko!

pexels.com

#8 Nemusíš používať takýto tón hlasu

Ak sa situácia mení na konfrontáciu, za každú cenu sa konfliktu vyhnite. Nenechajte sa uniesť emóciami. Možno bude lepšie ísť sa prejsť a stráviť chvíľku času osamote. Vychladnite a potom situáciu vyriešte bez toho, aby ste niekoho obviňovali.

#9 Ako to môžem napraviť?

Napríklad, ak sa šéfovi nepáčila vaša záverečná správa, všetko, čo je potrebné urobiť, je spýtať sa na inštrukcie a na to, čo môžete urobiť, aby ste to napravili. Získajte čo najviac potrebných informácií. To vám pomôže konflikt ukončiť a vyhnúť sa v budúcnosti ďalším.

#10 Povedz mi, čo ťa na mne hnevá?

Ak si všimnete, že vás nejaký kolega nemá rád, najlepšie, čo môžete urobiť, je spýtať sa ho, čo mu na vás prekáža. Aj keď sa ukáže, že danú vec nedokážete, alebo nechcete zmeniť, ukážete sa ako rozumná dospelá osoba.

pexels.com

#11 Áno, máš pravdu

Pokúste sa občas s oponentom aj súhlasiť, uvidíte, že to stojí za to. Ak napríklad zavolá zákazník a nie je spokojný s tovarom, začnite konverzáciu práve touto frázou. Ak si človek uvedomí, že ho počúvate, vyhnete sa hádke a namiesto toho povediete konštruktívny dialóg.

#12 Som v tom s tebou

Aj keď ste to vy, kto niečo pokazil, táto fráza naznačí, že ste pripravení pomôcť a situáciu napraviť. Vysvetlite oponentovi, že ste v rovnakom tíme, vyhnete sa tak konfrontácii.

Aj keď sa to občas zdá priam nemožné, vždy existuje spôsob, ako konflikt vyriešiť s chladnou hlavou a tak, aby boli obe strany šťastné a spokojné.

Pozri aj: Niektoré hádky vo vzťahu sú „zdravé“, iné „toxické“. Takto zistíte, ktoré sú ktoré

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov