Mnoho ľudí je už otrávených rozprávkovými príbehmi, kedy človek dosiahol všetko, čo chcel.

Rozprávanie o veľkých úspechoch väčšinou začína nejak takto: „Mal som sen. Tak som ho teda dosiahol! A teraz som tu a dávam vám rady.“ Autori však radi často preskakujú tie najťažšie časti. Netreba byť vedátorom, aby človek prišiel na to, že to nie je také ľahké, ako sa z motivačných príbehov môže zdať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Perfekcionizmus

Perfekcionisti majú natoľko vysoké štandardy, že často napokon nedosiahnu to, čo chcú. Ak si chcete plniť svoje túžby a ciele, musíte prijať fakt, že jednoducho nebude vždy všetko dokonalé. Ak budete príliš trvať na dokonalosti, strach zo zlyhania vás môže zastaviť. Akonáhle dokončíte jeden krok, treba sa pohnúť ďalej. Len tak sa prepracujete na vrchol.

V istom momente musíte uprednostniť vlastné potreby

Príde čas, keď budete musieť uprednostniť vlastné potreby a túžby pred potrebami iných. Nedá sa vyhovieť všetkým a je potrebné sa uistiť, že máte všetko, čo potrebujete k tomu, aby ste mohli fungovať na 100%. Niekedy sa musíme pár vecí aj vzdať, aby sme dosiahli úspech. Uprednostniť seba neznamená, že vám na iných nezáleží. Znamená to, že ste dostatočne múdri na to, aby ste vedeli, že nemôžete pomôcť iným, kým nepomôžete sami sebe.

pexels.com

Niekedy musíte byť aj poslední

Občas musíte padnúť na zadok, aby ste videli, čo ste doteraz robili zle a prišli s novým, lepším plánom hry. Niekedy ešte nie sme pripravení uspieť a prežiť v živote aj zlyhania je nevyhnutné. Ak neznesiete neúspech, zrejme neznesiete ani úspech.

Musíte byť ochotní robiť aj to, čo iní nechcú

Možno budete musieť pretrpieť niekoľko nocí bez spánku a niečo riskovať. Nie je to koniec sveta a časom prídete na to, že to všetko za to stálo. Konať treba vtedy, keď nikto iný nie je ochotný. Keď iní tvrdia, že to nie je možné.

Občas budete potrebovať pomoc

Aby ste niečo dosiahli, musíte sa s inými ľuďmi rozprávať a učiť sa od nich. Každý si pod tým predstavuje niečo iné, na ceste za úspechom však budete potrebovať aj pomoc iných. Budete si potrebovať vytvoriť kontakty. Ako povedal Simon Sinek: „Za svoje šťastie ste zodpovední vy sami…sami ho však nemôžete dosiahnuť. Je to jeden z paradoxov ľudstva.“ Ak chcete, aby vám iní pomohli dosiahnuť ciele, pomôžte aj vy im.

pixabay.com

Konajte viac, plánujte menej

Úspešní ľudia majú niečo spoločné: museli urobiť krok vpred. Nesedeli a nečakali, kým príde lepšia chvíľa. Ak chcete úspechy, vstaňte a konajte. Ako? Určte si limit, koľko času budete venovať plánovaniu a kedy začnete meniť plány na realitu.

Byť vodcom nie je cieľ, je to evolúcia

Vodcovia majú väčšinou pred očami väčší obraz so všetkými súvislosťami. Nesústreďujú sa na veci, ktoré nemôžu zmeniť, ani na detaily. Rýchlo idú vpred a rýchlo nechávajú zlyhania za sebou. Rešpekt nezískate len tak, musíte si ho zaslúžiť.

Buďte sám sebe najlepšou motiváciou

Nebude vás každý podporovať a ľudia o vás budú pochybovať. Každý má svoj život a svoje problémy a možno vy so svojimi cieľmi nebudete zapadať do škatuľky stereotypov, ktorú pre vás vytvorili. Pamätajte však, nepotrebujete nikoho, kto šíri toxické myšlienky.

pexels.com

Úspech je výsledok, nie motivátor

Nič by ste nemali robiť pre to, aby vás ostatní vnímali ako úspešného človeka. Pracujte na niečom väčšom. Vytvárajte zmenu, pomáhajte ľuďom, pracujte na niečom, čo nezahŕňa vaše ego a umožní vám to dosiahnuť niečo naozaj skvelé. Robte niečo, čo máte radi, tak budete pracovať ťažšie, ale aj šikovnejšie.

Neexistujú skratky

Ľudia sa vždy budú snažiť hľadať čo najlepšie skratky, to však nie je dobré. Vždy bude vidno len výsledok, nie súhrn krokov, ktoré ste pre jeho dosiahnutie museli podniknúť.

Chcete niečo dosiahnuť? Nebojte sa urobiť prvý krok, požiadať o pomoc a ukázať, čím všetkým ste museli prejsť.

Pozri aj: 17 sekundové pravidlo: Pomôže vám dosiahnuť to, po čom v živote najviac túžite

hackspirit
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov