Foto: Unsplash

Emulgátory sú bežnou súčasťou spracovaných potravín.

Emulgátory, nazývané tiež éčka, nájdeme v podstate v takmer každej spracovanej potravine. Mnohé z nich majú svoj význam a vylepšujú vlastnosti danej potraviny. Bez nich by nám nechutili, rýchlo by sa pokazili, či by nevyzerali na vzhľad pekne. Aj keď všetky éčka sú prísne kontrolované a posudzované, niektoré z nich sú predsa len “horšie” ako iné. 

Ako si poradíte s dnešným kvízom venovaným práve emulgátorom?

Ak sa vám tento kvíz páčil, vyskúšať môžete aj ďalšie v našej sekcii.

Ktoré z týchto uvedených éčok môžeme pokladať za najnebezpečnejšie?

Pixabay

Kým E163 - Anthokyany je prírodné farbivo nachádzajúce sa v ovocí a zelenine a E968 - Erythritol je cukrový alkohol, tak E952 - Cyklamáty je umelé sladidlo a portál Férpotravina mu udelil najvyššie skóre škodlivosti - 6. Spomínaným éčkam E163 a E968 pritom udelil hodnotenie 0 - čiže bezpečné.

Môže sa do bežného neochuteného mlieka pridávať nejaké éčko?

Pixabay

Do potravín, ako je neochutené mlieko, aj ošetrené UHT sa nesmie nič iné pridávať, teda ani žiadne éčko. Podobne je to tak aj s medom či neochutenými balenými vodami.

Z čoho sa vyrába farbivo Brilantná modrá FCF - E 133?

Pixabay

Jasne modré syntetické farbivo Brilantná modrá FCF sa vyrába synteticky z uhoľného dechtu. Mnohé modré sladkosti či nápoje sú ofarbené práve ňou, pričom patrí medzi éčka, ktorým by sme sa mali vyhýbať.

Kyselina askorbová - E 300 sa v potravinách používa veľmi často. Čo to je?

Pixabay

Kyselina askorbová je vitamín C a antioxidant. Patrí medzi bezpečné éčka.

Dusitan sodný - E250 je bežnou súčasťou mastných výrobkov. Bežne sa tomuto éčku hovorí tiež:

Pixabay

Dusitan sodný - E250 nie je úplne najvhodnejším éčkom pre konzumáciu. Má však veľké využitie najmä pri spracovaní mäsa, dodáva ružovú farbu a predlžuje jeho životnosť.

Z čoho sa vyrába L-cystein, bežná súčasť napríklad chlebu?

Pixabay

L-cystein je významná a prospešná látka. Môže sa vyrábať synteticky, z baktérií, no najčastejšie sa vyrába z prasacích štetín, kopýt, vlasov či peria.

Sú plyny ako dusík, kyslík či vodík éčka?

Pixabay

Aj tieto plyny sú uvádzané ako éčka. Dusík je E941, kyslík je E948 a vodík je E949.

Na čo sa používa šelak - prírodná živica, ktorá sa získava z výlučkov viacerých druhov hmyzu z nadčeľade červce?

pexels

Šelak vytvára hladký a lesklý povrch na potravinách, napríklad na cukríkoch, bonbónoch či potravinách s čokoládovým povrchom.

Z čoho sa vyrába červené farbivo E120 - Kyselina karmínová, ktoré nájdeme často v salámach, farbených cukríkoch či lacnejších džemoch?

Unsplash

Farbivo E 120 sa vyrába zo sušených tiel samičiek hmyzu Dactylopius coccus Costa. Nie je vhodné na časté užívanie, lebo kvôli konzervácii sa často využíva benzoán sodný.

Koľko kilogramov šunky by musel človek zjesť na posedenie, aby sa otrávil pridaným dusitanom sodným (E250)?

Pixabay

Portál Maspoma v dokumente "Fakty o éčkach" uvádza, že človek by musel naraz skonzumovať viac ako 200 kg čerstvo vyrobenej šunky, aby sa otrávil pridaným dusitanom sodným.

0
Uložiť článok
Komentovať