Foto: TASR/AP

Slovensko vysiela do Turecka desať hasičov a päť horských záchranárov.

Na najmenej 2300 sa zvýšil počet obetí silného zemetrasenia, ktoré v noci na pondelok zasiahlo Turecko a Sýriu. TASR správu prevzala z agentúr AFP a AP.

Turecké záchranné zložky hlásili, že zemetrasenie pripravilo o život takmer 1500 osôb. V susednej Sýrii úrady zaznamenali viac ako 800 obetí. Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 postihlo v noci na pondelok oblasť na juhovýchode Turecka blízko hraníc so Sýriou.

Foto: TASR/AP

Epicentrum sa nachádzalo severne od tureckého mesta Gaziantep. Otrasy bolo cítiť od tureckej metropoly Ankara cez Cyprus až po pásmo Gazy a egyptskú metropolu Káhira. Oblasť zasiahlo i niekoľko silných dotrasov.

Záchranné práce skomplikovala aj silná snehová víchrica, po ktorej boli hlavné cesty pokryté snehom a ľadom. Tri veľké letiská v postihnutej oblasti boli podľa úradov vyradené z prevádzky, čo sťažuje dodávky pomoci. Viaceré krajiny a medzinárodné organizácie vrátane EÚ a NATO Turecku a Sýrii už ponúkli pomoc viaceré krajiny a medzinárodné organizácie vrátane EÚ a NATO.

Pomôže aj Slovensko

Slovensko vysiela do Turecka desať príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) zo Záchrannej brigády v Žiline a päť horských záchranárov spolu so špeciálne vycvičenými psami. Zložky rezortu vnútra budú v krajine pátrať, zachraňovať a pomáhať osobám, ktoré zasiahlo zemetrasenie. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

Foto: TASR/AP

„Vyslané zložky majú rozsiahle skúsenosti s pátracou a záchranárskou činnosťou. Na kvalitatívne svetovej úrovni sú aj psy, špeciálne trénované napríklad aj na vyhľadávanie zavalených osôb v ruinách,“ povedal dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec.

Uložiť článok

Najnovšie články