Foto: TASR

Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Piatok začal útokom ruských vojsk na Kyjev, sledujte s nami vývoj konfliktu na Ukrajine.


21:30  Nemecko poskytne na ochranu členských krajín NATO vo východnej Európe ďalších vojakov a zbraňové systémy. Na Slovensko plánuje podľa informácií agentúry DPA premiestniť mobilné protilietadlové raketové systémy Patriot.


20:33 „Všetci sme tu. Naša armáda je tu. Občania sú tu. Všetci sme tu a bránime našu nezávislosť, našu krajinu a tak to aj zostane,“ povedal Zelenskyj oblečený v mikine a tričku stojac pred svojím sídlom v spoločnosti premiéra Denysa Šmyhaľa, svojho poradcu a šéfa prezidentskej kancelárie Mychajla Podoľaka, šéfa prezidentskej kancelárie Andrija Jermaka a šéfa parlamentného klubu strany Sluha ľudu Davyda Arachamiju.


19:55 Volodymyr Zelenskyj v piatok hovoril s Joeom Bidenom o posilnení sankcií, obrannej pomoci a protivojnovej koalícii. USA sa poďakoval za „silnú podporu“ Ukrajiny. Informuje o tom Denník N.


19:35 NATO posilní východné krídlo tisíckami vojakov síl rýchlej reakcie. Povedal to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Posily zahŕňajú aj viac ako 100 stíhačiek, ktoré budú nasadené v stave najvyššej pohotovosti na 30 rôznych miestach.


19:26 Lídri členských štátov Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) oznámili, že po ruskej invázii Ukrajiny nasadia vo východnej Európe viac vojakov. V spoločnom vyhlásení 30 lídri uviedli, že nikto by sa nemal nechať oklamať prívalom klamstiev ruskej vlády, ktorú vyzvali na stiahnutie síl z Ukrajiny. „Rozhodnutie prezidenta (Vladimira) Putina napadnúť Ukrajinu je strašná strategická chyba, za ktorú Rusko zaplatí v nadchádzajúcich rokoch vysokú cenu, ekonomickú aj politickú,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré cituje spravodajský portál BBC.


19:04 Ukrajinská strana navrhla, aby sa rokovania s Ruskom uskutočnili vo Varšave, nie v Minsku, uviedol v piatok hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Dodal, že po predložení tohto návrhu sa ukrajinská strana odmlčala.


19:00 Ministri zahraničných vecí EÚ schválili nové cielené sankcie voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi za vpád ruských jednotiek na územie Ukrajiny. Podľa agentúry DPA o tom v piatok informovali diplomatické zdroje.

Na zmrazení Putinových a Lavrovových aktív v európskych krajinách sa v noci na piatok dohodli prezidenti a predsedovia vlád krajín EÚ v Bruseli.

Tieto cielené opatrenia sú súčasťou rozsiahleho balíka sankcií, ktoré budú mať „masívne následky“ pre Rusko a jeho sektory energetiky, financií aj dopravy, tovar s dvojakým použitím, ako aj na kontrolu vývozu, financovanie vývozu a vízovú politiku.


18:35 Rusko „čiastočne obmedzí“ prístup k Facebooku na svojom území po tom, čo táto sociálna sieť uvalila obmedzenia na účty médií spájaných s Kremľom. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na ruskú Federálnu službu pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor).

Roskomnadzor začne prístup k Facebooku v Rusku obmedzovať ešte v priebehu piatka, podrobnosti však neuviedol. Úrad vo vyhlásení označil svoje kroky za „opatrenia na ochranu ruských médií.“ Dodal, že Facebook podľa ruského ministerstva zahraničných vecí a generálnej prokuratúry nesie zodpovednosť „za porušovanie základných ľudských práv a slobôd, ako aj práv a slobôd ruských občanov.“

Facebook v reakcii na ruský útok na Ukrajinu zriadil „špeciálne operačné centrum,“ ktoré monitoruje príspevky súvisiace s týmto vojenským konfliktom, uviedol vo štvrtok na Twitteri šéf bezpečnosti tejto sociálnej siete Nathaniel Gleicher.


18:26 Ruska Anastasia aktuálne z Moskvy: Prebudenie prišlo až vo štvrtok ráno, cítila som začiatok chaosu. O aktuálnej situácii v hlavnom meste Ruska sme sa rozprávali s Anastasiou, ruskou študentkou v Moskve.

Foto: TASR / Anastasia G. (archív)

FOTO: Utečenci z Ukrajiny prechádzajú cez hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom, vpravo im pomáha príslušník finančnej správy.

foto: TASR – Milan Kapusta

17:32 Premiér SR Eduard Heger vyzdvihol počas návštevy slovensko-ukrajinskej hranice vo Vyšnom Nemeckom vzájomnú solidaritu. Zdôraznil pripravenosť Slovenska podať Ukrajincom utekajúcim pred vojnou pomocnú ruku aj v podobe občerstvenia či ubytovania.

„Je tu zima, chceme, aby ľudia zbytočne vonku nemrzli. Aby mali čo najlepšie zabezpečenie, občerstvenie a plynulý odvoz či už k ich rodinám a známym, alebo im budeme hľadať miesto, kde ich dočasne ubytujeme,“ podotkol šéf vládneho kabinetu. Priblížil, že situácia na hraničnom priechode je pokojná a čakacie lehoty minimálne.

foto: SITA – Branislav Bibel

17:25 80-ročný muž stál v rade na vstup do ukrajinskej armády s kufríkom a dvoma tričkami. Povedal, že to robí pre vnúčatá. Fotografiu nemenovaného muža stojaceho v rade zdieľala včera na Twitteri Kateryna Juščenko, ktorá je zároveň bývalou prvou dámou Ukrajiny v rokoch 2005 až 2010.

So sebou mal len malý kufrík, v ktorom boli dve tričká, zubná kefka, náhradné nohavice a pár sendvičov. „Povedal, že to robí pre svoje vnúčatá,“ dodáva bývalá prvá dáma Juščenko.

Foto: Reprofoto, Twitter @KatyaYushchenko

17:13 Rusku bolo pozastavené členstvo v Rade Európy po jeho invázii na Ukrajinu, uviedol v piatok taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio. „Výbor ministrov Rady Európy, ktorému Taliansko predsedá, prijal rozhodnutie vylúčiť Ruskú federáciu z jej členstva,“ uviedol Di Maio vo vyhlásení.

Dodal, že Taliansko tento krok považuje za „nevyhnutné opatrenie“ vzhľadom na „neprijateľnú vojenskú agresiu“ Ruska voči Ukrajine, ktorá predstavuje vážne porušenie medzinárodného práva.


16:49 Čečenské špeciálne jednotky „vstúpili na Ukrajinu, aby prenasledovali ukrajinských vodcov a predstaviteľov“. Majú byť vedené útokmi Moskvy za cieľom, aby pomohli s plánom Kremľu odstrániť demokraticky zvolené vedenie krajiny.

Reprofoto: YouTube, FM Images Albania

16:41 Ruský prezident sa obrátil na ukrajinskú armádu a vyzval ju, aby prestala klásť odpor, obrátila sa proti svojim vodcom a zosadila súčasné ukrajinské vedenie.

Šéf Kremľa Vladimir Putin zároveň v piatok vyhlásil, že ruským jednotkám na Ukrajine kladú odpor väčšinou dobrovoľnícke prápory zložené z pravicových ukrajinských nacionalistov. Informovala o tom agentúra AP, ktorá poznamenala, že Putin neposkytol žiadne dôkazy pre svoje tvrdenia, ktoré nebolo možné nezávisle overiť.

Na stretnutí so stálymi členmi Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Putin tvrdil, že „nacionalistické elementy infiltrované do pravidelných ukrajinských jednotiek ich (vládnych vojakov) nielen podnecujú k ozbrojenému odporu“, ale zohrávajú aj úlohu osobitných oddielov, ktoré zabraňujú úteku vojakov z bojiska a ústupu vojsk.

Putin tiež na zasadnutí vyhlásil, že neonacisti rozmiestnili v uliciach veľkých miest na Ukrajine, vrátane Kyjeva či Charkova (Charkiv) ťažké zbrane, aby takto vyprovokovali odvetný úder, pričom civilistov by využili ako živé štíty. Putin tiež uviedol, že neočakáva dosiahnutie dohody s „bandou narkomanov a neonacistov, ktorí sa usadili v Kyjeve a zajali ako rukojemníkov celý ukrajinský ľud“.


16:37 Ukrajinské vojenské vozidlá vstúpili do Kyjeva, aby ho bránili pred prichádzajúcimi ruskými vojakmi. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo vnútra. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko sa už skôr vyjadril, že metropola „vstúpila do obrannej fázy“.

Vláda vyzýva ľudí, aby urobili všetko, čo je v ich silách, aby sa ubránili pred ruskými vojakmi. Ministerstvá obrany aj vnútra vyzvali Kyjevčanov, aby ich „informovali o pohybe vojakov, vyrobili si zápalné fľaše a neutralizovali nepriateľa“. Ministerstvo vnútra na sociálnych médiách tiež uverejnilo návod, ako takéto fľaše vyrobiť. Poradca ministra vnútra Vadym Denysenko tiež uviedol, že v Kyjeve rozdali všetkým dobrovoľníkom, ktorí chcú brániť mesto, 18-tisíc samopalov.


16:22 Tanker v „neutrálnych vodách“ Čierneho mora zasiahla v piatok raketa a dvaja členovia posádky pri tom utrpeli vážne zranenia. Informoval o tom moldavský námorný úrad. Agentúra vo vyhlásení uviedla, že zdroj strely, ktorá zasiahla loď Millennial Spirit plaviacu sa pod moldavskou vlajkou, nie je známy.

Na palube vypukol požiar, ktorý zničil vybavenie aj záchranné člny. Posádka tak plavidlo opustila vybavená iba záchrannými vestami, informoval ďalej úrad. Prevádzkovateľ tankera je podľa jeho vyhlásenia ukrajinská právnická osoba a členovia posádky sú ruskí občania. Záchrannú operáciu podľa moldavského úradu realizovali ukrajinské orgány.


15:55 Národná rada SR odsudzuje nevyprovokovanú, neodôvodnenú a neoprávnenú vojenskú agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine. Žiada Rusko o okamžité zastavenie vojenskej operácie a stiahnutie ozbrojených síl z Ukrajiny. Požaduje, aby sa Rusko vrátilo k rokovaciemu stolu a hľadalo riešenie mierovou cestou. Uvádza to v schválenom vyhlásení.


15:20 Európska únia uvalí sankcie na aktíva ruského prezidenta Vladimira Putina a ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. „Tieto sankcie sa vzťahujú na finančný sektor, energetiku a dopravu, tovar s dvojakým použitím, ako aj na kontrolu vývozu, financovanie vývozu a vízovú politiku,“ uvádza sa vo vyhlásení Európskej rady. Brusel zároveň rozšíri sankčný zoznam o mená ďalších osôb z Ruska a upraví kritéria, podľa ktorých vyhodnocuje, kto naň patrí.


FOTO: Ženy tlačia detské kočiare po prekročení hraničného priechodu z Ukrajiny v  rumunskom meste Siret v piatok 25. februára 2022. Celkovo 10 624 Ukrajincov vstúpilo vo štvrtok do Rumunska cez jeho šesť hraničných priechodov.

FOTO: TASR/AP

15:11 Ukrajinské ozbrojené sily tvrdia, že už zabili viac ako 1000 ruských vojakov zapojených do invázie. Informovala o tom agentúra DPA s tým, že bilanciu nie je možné nezávisle overiť.

Foto: TASR

Ruské ministerstvo obrany naopak tvrdí, že „eliminovalo“ 200 ukrajinských vojakov pri obliehaní kľúčového letiska Hostomeľ neďaleko Kyjeva s tým, že spomedzi ruských vojakov nepadol ani jeden.


15:05 Rusko je pripravené vyslať do Bieloruska delegáciu na rokovania s predstaviteľmi Ukrajiny. Oznámil to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Ruský prezident Vladimir Putin je podľa neho pripravený vyslať delegáciu v reakcii na ponuku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý vyhlásil, že je ochotný diskutovať o štatúte Ukrajiny ako „nezúčastnenej krajiny“.

Moskva požaduje od Ukrajiny, aby upustila od svojho úsilia pridať sa k Severoatlantickej aliancii (NATO) a prijala neutrálny status.


14:58 Na pokyn ministra dopravy Andreja Doležala ZSSK s okamžitou platnosťou zriaďuje vo všetkých vlakoch, vrátane vlakov Inter City, bezplatnú prepravu pre občanov Ukrajiny, ktorí sa preukážu platným pasom.

V povinne miestenkových vlakoch umožní vlakový personál týmto ľuďom prepravu aj bez platnej miestenky. Informoval o tom Ivan Rudolf z kancelárie ministra dopravy.


14:50 Ukrajinský vojak sa stal národným hrdinom po tom, čo zomrel počas explózie. Vedel totiž, že z miesta nestihne ujsť. Ostal preto na moste a obetoval svoj vlastný život, aby sa uistil, že po ňom neprejde ani jediný ruský tank.

Foto: Ozbrojené sily Ukrajiny

14:44 Ruské ozbrojené sily tvrdia, že prevzali kontrolu nad letiskom Hostomeľ pri Kyjeve. Informuje o tom agentúra AP, ktorá upozorňuje, že toto tvrdenie sa nepodarilo nezávisle overiť.

Prevzatie kontroly nad letiskom Hostomeľ, ktoré má dlhú dráhu umožňujúcu pristávanie ťažkých dopravných lietadiel, by mohlo znamenať, že Rusko môže letecky previezť svojich vojakov priamo na predmestie Kyjeva, na ktorý útočia jeho sily. Hostomeľ sa nachádza sedem kilometrov severozápadne od metropoly.


14:40 Európska únia uvalí sankcie na aktíva ruského prezidenta Vladimira Putina a ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. Informovali o tom agentúry DPA a AFP s odvolaním sa na diplomatické zdroje.


14:28 Európska futbalová únia (UEFA) v piatok odobrala Rusku možnosť usporiadať finále Ligy majstrov, ktoré sa malo konať 28. mája v Petrohrade a presunula dejisko do Paríža.

Finálový zápas sa tak uskutoční na štadióne Stade de France s kapacitou 80 000 miest, ktorý sa nachádza na predmestí Paríža. Predtým naposledy sa tam konalo finále Ligy majstrov v roku 2006, FC Barcelona vtedy zdolal Arsenal Londýn.

Štadión v Petrohrade s kapacitou 68 000 ľudí bol pôvodne vybraný ako dejisko finálového zápasu v roku 2021, no pre problémy s pandémiou sa tento zámer odložil na tento rok.


14:20 Predstavitelia amerických tajných služieb sa obávajú, že Kyjev by sa mohol v priebehu niekoľkých dní dostať pod ruskú kontrolu. Pre televíziu CNN to uviedli dva nemenované zdroje oboznámené s najnovšími informáciami od amerických spravodajských služieb.


14:05 Hackerská skupina Anonymous oznámila znefunkčnenie webovej stránky ruského ministerstva obrany


13:58 Ruské rakety zasiahli škôlku, hlásia obete. Ako informujú TV noviny, s odvolaním sa na The Kyiv Indepedent, ruské rakety mali dopadnúť na škôlku v meste Ochtyrka, ktoré sa nachádza na severovýchodnej Ukrajine. Správy hovoria o niekoľkých mŕtvych a zranených, medzi nimi majú byť aj deti.

Minister zahraničných vecí Ukrajiny poznamenal, že cielený útok na škôlky sa musí klasifikovať ako vojnový zločin za ktorý sa bude Rusko zodpovedať pred Medzinárodným súdnym dvorom v Haagu.


13:27  Západ sa neponáhľa pomôcť Ukrajine proti ruskej invázii, povedal v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom agentúra AFP.

„Ako sa budete brániť, keď tak pomaly pomáhate nám na Ukrajine?“ uviedol Zelenskyj vo vyhlásení, ktoré vydal jeho úrad.

Zelenskyj zároveň vyzval Európanov s „bojovými skúsenosťami“, aby prišli bojovať na Ukrajinu, kde ruské jednotky už ohrozujú hlavné mesto Kyjev.

„Ak máte bojové skúsenosti… a nechcete sa pozerať na nerozhodnosť politikov, môžete prísť do našej krajiny a pripojiť sa k nám v obrane Európy tam, kde je to teraz veľmi nevyhnutné,“ cituje AFP Zelenského vyhlásenie.


FOTO: Zranený ukrajinský vojak sedí počas paľby v Kyjeve

Foto: TASR/AP

12:27 V Európe i vo svete čelíme podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej novej bezpečnostnej situácii, na ktorú je potrebné reagovať jasným signálom obrany a ochrany občanov i suverénnych krajín pred prípadnou agresiou. Hlava štátu to vyhlásila pred odletom na mimoriadny samit lídrov Severoatlantickej aliancie.

Foto: TASR – Dano Veselský

12:10  Cez hraničné priechody z Ukrajiny na Slovensko prechádzajú hlavne ženy a deti. Ako TASR informovala Kancelária ministra vnútra SR, ukrajinská strana vo Vyšnom Nemeckom púšťa k vybaveniu len ženy, deti a starších občanov, a to v malých skupinkách priebežne.

Na hraničnom priechode Ubľa prebieha vybavovací proces plynule, priebežne s čakajúcimi dobami.

Foto: TASR – Jana Ďurašková

Čo sa týka hraničného priechodu Veľké Slemence, na ukrajinskej strane čaká v rade na vybavenie okolo 80 ľudí.


11:55 Rusko zakázalo všetkým lietadlám napojeným na Veľkú Britániu vstup do svojho vzdušného priestoru. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Rozhodnutie je reakciou na nariadenie Britov, ktorí v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu zakázali ruskému leteckému prepravcovi Aeroflot pristávať na britskej pôde.


FOTO:  Na snímke ukrajinský vojak kráča okolo vraku zostreleného lietadla v Kyjeve počas druhého dňa ruskej invázie na Ukrajine. Nie je jasné, koho lietadlo havarovalo, a kto ho zostrelil.

Foto: TASR/AP

11:30 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok predpoludním vystúpil na tlačovej konferencii. Pred novinármi vyhlásil, že Moskva neuznáva súčasnú vládu v Kyjeve a chce ju „vyčistiť od nacizmu“. Na otázku redaktora CNN, prečo ruská armáda obkľučuje Kyjev, neodpovedal.


11:10 V Černobyle zaznamenali Ukrajinci zvýšenú radiáciu. Spôsobila ju ruská vojenská technika.

V Černobyľskej jadrovej elektrárni zaznamenali zvýšenú mieru radiácie. Včera ju obsadili ruské vojská. Nie je uvedená, aká veľká radiácia je a pravdepodobne bola spôsobená presunom vojenskej techniky, čím sa rádioaktívny prach rozvíril, uvádza Denník N.


10:57  Slovensko poskytne Ukrajine na urýchlenú humanitárnu pomoc jeden milión eur. Rozhodla o tom vláda SR na piatkovom mimoriadnom rokovaní.


10:52  Ukrajinská armáda vyzvala na sociálnej sieti Twitter všetkých civilistov, aby sa bez ohľadu na svoj vek pripojili k bojom proti prenikajúcim ruským jednotkám. Výzva sa pravdepodobne vzťahuje dokonca aj na neplnoletých civilistov, informovala britská spravodajská stanica BBC.

„Ukrajina dnes potrebuje všetko. Všetky procedúry potrebné k pripojeniu sú zjednodušené. Prineste len svoj pas a identifikačné číslo. Nie sú žiadne vekové obmedzenia,“ uvádza sa v príspevku na Twitteri, pripisovanom veliteľovi Jurijovi Haluškinovi. (TASR)


10:20 Agentúra Associated Press v piatok hlásila streľbu v blízkosti vládnej štvrti v Kyjeve. Podľa ukrajinského ministerstva obrany už prvé ruské vojenské jednotky vstúpili do Kyjeva. Streľbu už je počuť aj v centre Kyjeva a vo vládnej štvrti, informuje AP. Ľudia videli aj tanky, vojna sa presúva do hlavného mesta, vo štvrti Ooblon zachytili aj vojenskú techniku na video.


FOTO: Otec bozkáva svoju dcéru na železničnej stanici, ktorá sa zmenila na ubytovacie stredisko v poľskom meste Przemyšl, nachádzajúce sa 12 km od hraníc s Ukrajinou

Foto: TASR/AP

10:08 Predstaviteľ ukrajinského ministerstva vnútra v piatok vyhlásil, že ruská armáda za uplynulých 24 hodín zasiahla 33 civilných objektov. Pri úderoch podľa neho zomreli aj dve deti. Informovala o tom agentúra Reuters. (TASR)


09:44 Explózie a streľba vypukli v piatok vo štvrti v severnej časti ukrajinského hlavného mesta Kyjev, keď sa k nemu približovali prenikajúce ruské jednotky. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na svojich reportérov, ktorí sa nachádzali na mieste.

V kyjevskej štvrti Obolonskyj sa ozývala streľba z ručných zbraní a výbuchy – chodci sa rozbehli hľadať bezpečný úkryt. Väčšie explózie bolo počuť až do centra ukrajinskej metropoly.


09:41 Ruská armáda skonfiškovala dve vozidlá ukrajinských ozbrojených síl. Ako referuje web Kyiv Independent, príslušníci ruských vojsk sa následne prezliekli do ukrajinských uniforiem a zamierili do centra Kyjeva, nasledovaní kolónou ruských vojenských nákladných áut. Informáciu oznámil námestník ministra obrany.

Ruské sily sa medzičasom dostali do kyjevskej mestskej časti Oboloň, kde nastali strety s ukrajinskou armádou. Ukrajinské ministerstvo obrany vyzvalo obyvateľov, aby nevychádzali z domu a tiež, aby si na obranu pripravili Molotovove koktaily. Oboloň sa nachádza približne 10 kilometrov od centra Kyjeva. (SITA)


09:39 Kyjev je podľa slov poradcu ukrajinského prezidenta Mychajla Podoľaka pripravený rokovať s Ruskom o neutralite; žiada však bezpečnostné záruky. TASR o tom informuje na základe piatkových správ stanice BBC a agentúry Unian.


9:22 Situácia na východnej hranici s Ukrajinou je momentálne pokojná. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti. „Na ukrajinskej strane nie sú žiadne rozsiahle kolóny,“ uviedli policajti. Pripomínajú, že pre mobilizáciu, ktorú Ukrajina vyhlásila, sa na hranice nedostávajú muži vo veku od 18 do 60 rokov.

Hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície (RHCP) Sobrance Agnesa Kopernická pre TASR potvrdila, že hraničný priechod Vyšné Nemecké otvorili aj pre peších, Veľké Slemence po novom fungujú nepretržite. Na hraničnom priechode Ubľa boli ráno niekoľkohodinové čakacie doby.


9:15 Na internete sa objavila nahrávka komunikácie ruskej vojnovej lode s ukrajinskými pohraničníkmi na Hadom ostrove v Čiernom mori na juhu Ukrajiny, uvádza Pravda.com.ua.

Ruská vojnová loď hovorí: „Tu je ruská vojnová loď. Navrhujeme, aby ste sa vzdali a zložili zbrane, vyhneme sa tak krviprelievaniu a obetiam. V opačnom prípade spustíme paľbu“.

Ukrajinci odpovedali: „Ruská vojnová loď, choď do ***„.

Pôvodná informácia hovorila o tom, že 13 ukrajinských pohraničníkov následne zahynulo, o čom informoval aj prezident Zelinskyj so slovami, že zomreli ako hrdinovia, keď bránili hranice. Všetkých ocení titulom Hrdina Ukrajiny. „Večná pamiatka tým, ktorí položili svoje životy za Ukrajinu“, povedal. Informácia sa však ukázala ako nepravdivá, z dôvodu náhleho prerušenia komunikácie s ostrovom. Všetkých 13 ukrajinských pohraničníkov prežilo.


09:10 Ukrajinská armáda hlási ťažké boje severozápadne od Kyjeva, keďže ruské sily sa pokúšajú postúpiť smerom do ukrajinskej metropoly. Ukrajinské vojenské sily zničili most neďaleko Ivankiva, ktorý sa nachádza asi 60 kilometrov od Kyjeva, aby zabránili ruským tankom v postupe ďalej do mesta.

„Najťažší deň bude dnes. Plán nepriateľa je preraziť s tankovými kolónami zo strany Ivankiv a Černihiv do Kyjeva. Ruské tanky dokonale horia, keď ich zasiahnu naše protitankové riadené strely,“ povedal poradca ministerstva vnútra Anton Geraščenko.

Ukrajinskí a americkí predstavitelia uviedli, že ruské sily útočia z východu na Charkov, zo severu od Bieloruska a z polostrova Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

Na východe bojovali ukrajinské sily s ruskými jednotkami v meste Sumy, ležiacom na diaľnici do Kyjeva. Regionálny guvernér Dmytro Živickij povedal, že obliehané bolo aj ďalšie mesto Konotop. Obyvateľov regiónu vyzval, aby bojovali proti ruským silám. (SITA)


09:05  Na Slovensku je v nemocniciach 31.000 lôžok, z toho v rámci rozšíreného lôžkového fondu je vyhradených 5380 pre potreby Ozbrojených síl SR a požiadavky NATO. Pred piatkovým rokovaním vlády to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Vyzval ľudí, aby išli darovať krv.


08:51 Ukrajinská armáda v piatok uviedla, že bojuje proti prenikajúcim ruským jednotkám severozápadne od hlavného mesta Kyjev. Informovala o tom agentúra AFP.

„Výsadkové útočné jednotky ukrajinských ozbrojených síl bojujú v oblastiach obcí Dymer a Invankiv,“ uviedla ukrajinská armáda na svojom účte na sociálnej sieti Facebook. Dymer sa nachádza 45 kilometrov severne a Ivankiv zhruba 60 kilometrov severozápadne od ukrajinskej metropoly, spresňuje AFP.


08:42 Ukrajinci sa pred ruským bombardovaním ukrývajú v staniciach metra. Ako informuje spravodajský portál BBC, fotografie ukazujú množstvo obyvateľov, vrátane starších ľudí a bábätiek v kočíkoch, ktorí strávili noc v staniciach metra v Kyjeve a Charkove. V krajine platil nočný zákaz vychádzania, no stanice metra zostali otvorené, aby slúžili ako kryty.

Svoje domovy opustili tisícky Ukrajincov, ktorí hľadajú bezpečie v susedných krajinách. Podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) by ich malo byť už viac ako 100-tisíc. (SITA)


08:18 Ukrajinské ministerstvo obrany tvrdí, že jeho ozbrojené sily spôsobili ruským silám od začiatku invázie vo štvrtok v skorých ranných hodinách približne 800 obetí. Ako referuje spravodajský web CNN, bezprostredne po zverejnení tejto informácie nebolo známe, či toto číslo predstavuje počet zabitých ruských vojakov. Ministerstvo zároveň uviedlo, že bolo zničených viac ako 30 ruských tankov, sedem lietadiel a šesť vrtuľníkov. (SITA)


08:15  Zničená bytovka po raketovom útoku ruskej armády v ukrajinskej metropole Kyjev v piatok 25. februára 2022.

Foto: TASR/AP

08:04 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na piatok povedal, že útočiace ruské sily sa zameriavajú na oblasti obývané civilistami. Svojich krajanov pochválil za ich „hrdinstvo“ a potvrdil, že Kyjev robí „všetko, čo je v jeho silách“, aby ich ochránil. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Tvrdia, že civilné objekty nie sú ich cieľmi. Je to však ďalšia z ich lží. V skutočnosti nerozlišujú medzi oblasťami, v ktorých operujú,“ povedal Zelenskyj vo videu.

„Ukrajinci preukazujú hrdinstvo,“ povedal prezident a dodal, že „ukrajinské sily robia všetko, čo je v ich silách“, aby ľudí ochránili.

Rusko bude podľa Zelenského slov bude musieť „skôr či neskôr“ s Kyjevom hovoriť. „Hovoriť o tom, ako ukončiť boje a zastaviť túto inváziu,“ povedal ukrajinský prezident.

Čím skôr sa táto konverzácia začne, tým menej strát utrpí aj Rusko samotné, uviedol Zelenskyj vo videu. Prezident Rusov takisto vyzval, aby protestovali proti útokom prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu, píše AFP.


FOTO: Ľudia sa pozerajú na zničenú bytovku po raketovom útoku ruskej armády v ukrajinskej metropole Kyjev v piatok 25. februára 2022.

Foto: TASR/AP

06:59 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil správy o niekoľkých ruských raketových útokoch, ktoré v piatok ráno zasiahli ukrajinské hlavné mesto.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba prirovnal tieto útoky k útoku nacistického Nemecka z roku 1941 na Kyjev. TASR o tom informuje na základe správ televízie CNN a agentúry DPA.

Zelenskyj uviedol, že k útokom na Kyjev prišlo okolo 4.00 h miestneho času, pričom ukrajinskej armáde sa podarilo zastaviť postup ruských vojakov.

„Strašné raketové útoky mierili na Kyjev. Naposledy naše hlavné mesto zažilo niečo podobné v roku 1941, keď ho napadlo nacistické Nemecko. Ukrajina toto zlo (vtedy) porazila a porazí ho aj teraz,“ napísal Kuleba na sociálnu sieť Twitter.

Americký minister obrany Lloyd Austin uviedol podľa denníka The Guardian v noci na piatok počas telefonátu s americkými zákonodarcami, že ruské mechanizované jednotky vstúpil z Bieloruska na územie Ukrajiny a nachádzajú sa len približne 32 kilometrov od Kyjeva.

Ukrajinská pohraničná služba okrem toho v piatok ráno informovala aj o útoku na ukrajinské pozície pri hraniciach v Záporožskej oblasti na juhovýchode krajiny, pri ktorom zahynulo niekoľko ľudí.


04:37 Ukrajinská armáda zostrelila v piatok skoro ráno nad Kyjevom lietadlo nepriateľa. To následne pri páde narazilo do deväťposchodovej obytnej budovy, ktorá začala horieť. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa poradcu ukrajinského ministerstva vnútra Antona Heraščenka. Podľa Reuters nie je jasné, či išlo o pilotované alebo bezpilotné lietadlo.

Heraščenko na sociálnej sieti Telegram však uviedol, že v dôsledku pádu stroja vypukol požiar v deväťposchodovej obytnej budove, pričom podľa poradcu bude na mieste „istotne mnoho obetí“.

Poradca ukrajinského ministerstva vnútra zároveň uviedol, že na mieste zasahujú hasiči.

Viacerí očití svedkovia v piatok skoro ráno hlásili, že v Kyjeve počuli hlasné výbuchy. Podľa Heraščenka išlo o zvuk, ktorý vznikol po tom ako vzdušná obrana Kyjeva zasiahla „nepriateľské lietajúce zariadenie“.


01:02 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj informoval v noci na piatok o smrti 137 Ukrajincov, ktorí zahynuli počas prvého dňa ruskej vojenskej invázie na Ukrajine. Ukrajinský líder v príhovore zverejnenom na jeho oficiálnom účte na sociálnej sieti Facebook  tiež uviedol, že je pre nepriateľa cieľom „číslo jeden“. TASR správu prevzala od agentúry AFP a televízie BBC. (TASR)

Uložiť článok

Najnovšie články