Foto: Sea Shepherd Faroe Islands Campaign

Počas posledného víkendu sa vody v okolí Faerského ostrova opäť sfarbili krvou desiatok veľrýb.

Každoročne sa lovci vydávajú na breh, aby lovili veľryby. Kvôli tomuto vyvražďovaniu čelia obyvatelia Faerských ostrovov kritike už dlho. Ľudia sa však bránia, je to tradícia, ktorej sa nechcú vzdať.

O život prišli opäť desiatky veľrýb

Tento rok prišlo o život 175 veľrýb, informuje portál Daily Mail. Veľryby sú k brehu hnané loďami, tam ich už v plytčine čakajú muži vyzbrojení hákmi, nožmi, lanami a ďalšími zbraňami. Tradícii sa hovorí Grindadráp alebo Grind a už roky ju kritizujú najmä ochrancovia životného prostredia. Obyvatelia Faerských ostrovov sa však tradície vzdať odmietajú. Dokonca strieľali na dron ekologickej organizácie Sea Shepherd. Tvrdia, že je to súčasť ich kultúry. Rybárčenie je tu hlavným spôsobom obživy. Zvieratá nezabíjajú pre zábavu, ale kvôli ich mäsu.

Foto: Sea Shepherd Faroe Islands Campaign

Len za posledné desaťročie však bolo takýmto spôsobom zavraždených viac ako 6 500 delfínov a veľrýb. Podľa Sea Shepherd je niečo takéto neudržateľné a navyše aj barbarské. Veľryby vyhnané na plytčinu sú obklopené desiatkami mužov, ktorí sa im snažia poškodiť miechu. Ostrým nožom im následne prerežú krk. Smrť neprichádza okamžite, niektoré zvieratá umierajú poranené aj hodiny.

V ústrety smrti na pláži Leynar hnalo tento rok veľryby až 20 lodí. Práve tu ich prišlo brutálnym spôsobom o život až 52. O niekoľko hodín neskôr rybári zbadali ďalšiu skupinku veľrýb. Na tie si lovci počkali neďaleko mesta Hvannasund, kde zomrelo 123 veľrýb.

Tradícia mala byť zrušená už pred stovkami rokov

Napriek tomu, že bol dron po streľbe poškodený, zábery z neho sa podarilo uchovať. Ukazujú, aké sú veľryby vyčerpané a vydesené. Motory lodí hučia v ich tesnej blízkosti, zvieratá sa od zúfalstva len metajú vo vode. Podľa ekologickej organizácie bol lov veľmi zle zorganizovaný a brutálny. Ťažko uveriť, že je to naozaj súčasť kultúrneho dedičstva, ktorú si ľudia tak veľmi bránia. Aj keď organizácia nedokázala vraždenie veľrýb zastaviť, streľbu nahlásila na polícii.

Foto: Sea Shepherd Faroe Islands Campaign

Aktivisti chrániaci práva zvierat sa snažia lov veľrýb na Faerských ostrovoch zastaviť už od 80. rokov. Často šli na vodu vo vlastných lodiach v nádeji, že sa im podarí zachrániť aspoň niekoľko zvierat. V roku 2015 však došlo k nečakanej zmene v legislatíve. Lode organizácie Sea Shepherd dostali zákaz vyplávať na vodu v čase, keď sa lov odohráva, obyvateľom ostrova nesmú brániť v ich tradícii. Organizácia sa však nevzdáva a každý rok robí, čo môže aspoň zo súše a za pomoci dronov zo vzduchu.

Podľa Sea Shepherd je to krutá, zastaraná tradícia, ktorá v modernom svete nemá miesto. Skoncovať sa s ňou malo už pred stovkami rokov. Obyvatelia už viac nie sú odkázaní na to, aby veľryby zabíjali pre obživu.

Uložiť článok

Najnovšie články