Foto: Profimedia

Ktovie, ako by podobné umelecké dielo ocenili Slováci.

Silvestrovskú noc ľudia po celom svete oslavovali rôzne. Na Slovensku platil zákaz vychádzania a aj stretávania sa, čo si, samozrejme, každý vysvetlil po svojom. V takej Brazílii sa ale oslavovalo celkom inak, než by si kto mohol myslieť. Od Silvestra sa totiž na jednej z hôr na severovýchode krajiny týči obrovská vagína. Tá upútala pozornosť všetkých.

„Uprostred množstva kameňov, uprostred tohto dystopického roku, ukončujem ten svoj Divou,“ uviedla umelkyňa Juliana Notari na sociálnej sieti Instagram v príspevku, v ktorom sochu mohutnej pošvy celému svetu predstavila.

Umelkyňa Juliana Notari. Foto: Profimedia

Vagína, akú svet ešte nevidel

Obrovská vagína dosahuje dĺžku až 33 metrov a jej tvorkyňa dielo nazvala Diva. S jeho vytvorením jej pomáhal tím viac než dvadsiatky ľudí. Tí vyhĺbili jamu na jednom z vidieckych polí na kopci v štáte Pernambuco, čím vytvorili štrbinu, ktorá sa podľa autorky sochy ponáša tiež na „ranu“. Tvorba tohto diela Juliane trvala dlhých 11 mesiacov a predstavená bola na konci roka 2020.

Foto: Profimedia

Zaujímavé je, že ide o čisto ručnú prácu, keďže vyhĺbiť jamu bagrom nebolo možné, keďže by sa tak nepodarilo vytvoriť potrebné reliéfy, píše web LAD Bible. Ten, ako aj mnoho ďalších médií, správu o dokončení veľkej sochy vagíny informoval.

Dielo s poslaním

Obrovská červená socha vagíny na kopci na severovýchode Brazílie má nadviazať dialóg o otázkach rovnosti pohlaví, obzvlášť teraz, keď v krajine vládne konzervatívna vláda prezidenta Jaira Bolsonaru.

Foto: Profimedia

Samozrejme, ako to už s umením chodí, ani mamutiu pošvu mnohí domáci obyvatelia neocenili tak, ako si umelkyňa priala. Domáci tvrdia, že ničiť krajinu pre niečo takéto je trestuhodné a sú za to, aby dielo z kopca zmizlo. Viac fotografií tohto umeleckého diela nájdete v galérii nižšie.

Uložiť článok

Najnovšie články