Ilustračná fotografia/Pickpik

Podľa ministerstva zdravotníctva môžu takéto informácie napĺňať skutkovú podstatu trestného činu šírenia poplašnej správy.

V polovici budúceho týždňa začína na Slovensku školský rok, väčšina žiakov sa do školských lavíc posadí v rúškach. Časti verejnosti sa prijaté nariadenia nepáčia, konšpiračný web Bádateľ dokonca navádza na obchádzanie protipandemických opatrení. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Začiatok školského roka už niekoľko týždňov epidemiológovia označujú za rizikovú udalosť. Žiaci sa stretnú po niekoľkých mesiacoch, prichádzajú z rôznych prostredí, navyše po dovolenkovej sezóne. Riziko nárastu nových prípadov ochorenia COVID-19 sa tak zvyšuje, zabrániť nekontrolovateľnému rastu majú prijaté protipandemické opatrenia, ktoré sa dotknú väčšiny študentov.

Žiaci druhého stupňa základných škôl, študenti stredných škôl a vysokoškoláci budú prvé dva týždne musieť v školách nosiť rúška, od opatrenia sú oslobodení len tzv. „prvostupniari“, aj pre tých však ministerstvo školstva vydalo odporúčanie rúška nosiť. Časti spoločnosti sa však nariadenia nepáčia.

Študenti v Nemecku, Foto: SITA

Na Slovákov a Slovenky kritizujúcich najmä na sociálnych sieťach nosenie rúšok, ktoré nazývajú aj „náhubky“ sme si za posledné mesiace už vlastne aj zvykli. Najnovšie však na porušovanie prijatých protipandemických opatrení navádza aj známa webová stránka Bádateľ, ktorá je známa šírením medicínskych nezmyslov a hoaxov. Na prípad ako prvý upozornil Denník N, pôvodný článok, ktorý navádza na porušovanie pravidiel je stále dostupný na webe spomínanej stránky.

Rúška by mali nosiť aj deti, tvrdí WHO

Článok na stránke Bádateľ začína snahou o zdiskretitovanie účinnosti rúšok v boji s pandémiou nového koronavírusu. Používanie rúšok bolo pritom v uplynulých mesiacoch ako najúčinnejšie z najjednoduchší opatrení prijaté naprieč celým svetom, ich význam opakovane vyzdvihujú odborníci aj politici. Svetová zdravotnícka organizácia pritom len nedávno odporučila, aby rúška rovnako ako dospelí nosili aj deti od 12 rokov.

„Deti vo veku 12 rokov a viac by mali nosiť rúško za tých istých podmienok ako dospelí, predovšetkým vtedy, keď nie je možné zaručiť najmenej metrový odstup od ostatných, alebo keď je v okolí výrazné šírenie nákazy,“ uviedla zdravotnícka agentúra OSN v nových odporúčaniach spracovaných v spolupráci s Detským fondom OSN (UNICEF).

Foto: Archív TASR

Falošné fotografie iných chorôb

Stránka Bádateľ ďalej vo svojom článku poukazuje na údajné riziká spojené s nosením rúšok deťmi počas celého dňa. Bádateľ píše o zvýšenej koncentrácii vydychovaného oxidu uhličitého aj o vzniku kožných problémov. Hoaxy spojené s nosením rúšok sa šíria po celom svete, ich vyvracaniu sa na Slovensku venuje dokonca aj Polícia Slovenskej republiky.

Bádateľ v rámci šírenia neprávd zdieľal na Facebooku aj sériu zavádzajúcich fotografií poukazujúcich na kožné problémy po nosení rúšok. Fotografie však v skutočnosti vyobrazovavali ochorenie ovčích kiahní, ekzém či ružovku. Na dezinformácie upozornila TASR v spolupráci s agentúrou AFP.

Môže ísť o trestný čin

V závere článku dokonca stránka Bádateľ priamo navádza na porušovanie protipandemických opatrení prijatých na školách citujeme „ak nesúhlasíte, aby vaše dieťa nosilo v triede rúško“. Článok napríklad navádza na získanie potvrdenia od lekára, ktoré by žiaka zaradilo medzi výnimky. Bádateľ poskytuje konkrétnu „fintu“ a vlastne podvod, ako takéto potvrdenie možno získať, opäť citát, „od dobrého lekára“.

Bádateľ tiež rodičom navrhuje, aby svojim deťom ušili rúška zo záclon, v takejto látke síce bude dýchanie bezproblémové, jej účinnosť je však absolútne nulová. V posledných odstavcoch konšpiračný web vyzýva na občiansku neposlušnosť, inak „tyranský režim“ zavedie dočasné nosenie rúšok v triedach natrvalo. Ministerstvo zdravotníctva že informácie podobné tým, ktoré sa v článku stránky Bádateľ nachádzajú môžu napĺňať skutkovú podstatu trestného činu šírenia poplašnej správy, informoval Denník N.

Uložiť článok

Najnovšie články