Ilustračná fotografia, Foto: SITA/AP

Americká CNN švédsku aktivistku prizvala do panelovej diskusie o novom koronavíruse.

Na 17-ročnú environmentálnu aktivistku Gretu Thunberg sa zniesla nová vlna kritiky, ktorá neobišla ani americkú spravodajskú televíziu CNN. Švédska aktivistka sa totiž vo štvrtok večer objavila po boku medicínskych odborníkov v panelovej diskusii o pandémii nového koronavírusu.

V panelovej diskusii televízie CNN sa včera o 20:00 východného času po boku viacerých expertov objavila aj švédska aktivistka Greta Thunberg. Nediskutovalo sa však o klimatickej zmene, ktorej tvárou sa Thunberg v uplynulých rokoch stala. Diskusia niesla názov Koronavírus – Fakty a obavy a okrem švédskej aktivistky sa jej zúčastnili Richard Besser, riaditeľ amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb, bývalá ministerka zdravotníctva USA Kathleen Sebelius a ďalší medicínsky odborníci. Ako podotýka portál Ladbible, za účasť v odbornej diskusii si švédska aktivistka aj televízia CNN od verejnosti vyslúžili dávku ostrej kritiky.

Ilustračná fotografia, Foto: SITA/AP

„To je už odborníčkou aj na COVID-19?“

Na sociálnych sieťach vznikla po oznámení Grety Thunberg ako hosťa panelovej diskusie búrlivá debata. Časť verejnosti CNN za pozvanie švédskej klimatickej aktivistky kritizovalo, negatívnym reakciám sa nevyhla ani samotná Greta Thunberg. Ľudia sa na sociálnych sieťach posmešne pýtali, či je 17-ročná Švédka po novom aj odborníčkou aj v oblasti virológie a expertkou na ochorenie COVID-19. Ku kritike sa pridal napríklad aj syn amerického prezidenta Donald Trump Junior.

Motivácia americkej televízie bola pritom zrejme úplne iná. Greta Thunberg dokázala v uplynulých rokoch v oblasti klimatickej zaktivizovať milióny ľudí po celom svete, jej osobnosť má teda vplyv na veľkú časť spoločnosti. Ku kritike sa na Twitteri vyjadrila aj samotná aktivistka. Upozornila na to, že do diskusie podporovanej organizáciou UNICEF bola prizvaná preto, aby sa vyjadrila k tomu, ako pandémia koronavírusu ovplyvnila život aktivistov. Na boj s pandémiou aktivistka organizácii UNICEF darovala 100-tisíc dolárov, ktoré aktivistka dostala ako súčasť ocenenia dánskej mimovládnej organizácie Human Act.

Dodala tiež, že za odborníka na koronavírus ju označujú len tí, ktorí ju chcú zosmiešniť. Podobne ako pri klimatickej kríze je aj počas pandémie jej hlavným posolstvom rešpektovať vedcov a počúvať odborníkov. Takýto odkaz predniesla aj počas diskusie CNN.

Starosta Manaus prosí Gretu o pomoc

V krátkom období to pritom nie je prvýkrát, čo sa meno Grety Thunberg spája s pandémiou koronavírusu. Na začiatku mája totiž švédsku aktivistku o pomoc pri zvládaní pandémie požiadal starosta brazílskeho mesta Manaus, ktoré je epicentrom nákazy v Brazílii. „Potrebujeme pomoc,“ vyhlásil starosta Arthur Virgilio Neto v angličtine vo videu zverejnenom na Twitteri a adresovanom Thunbergovej. Nový koronavírus podľa jeho slov spôsobil v meste Manaus v srdci Amazónie „katastrofu a barbarstvo“.

Masový hrob v brazílskom meste Manaus, Foto: SITA/AP

„Viem, aký vplyv máte, a viem, že máte schopnosť sa vcítiť do iných (ľudí),“ prihovoril sa švédskej tínedžerke. „Pomôžte Amazónii, Amazónia a lesy sa musia zachrániť,“ zvolal s tým, že je potrebné ochrániť životy ochrancov lesov. „S veľkou pokorou a za všetko, čo Amazónia robí pre celý svet v oblasti životného prostredia, som požiadal enviromentálnu aktivistku Gretu Thunbergovú, ktorá má veľký vplyv, aby nám pomohla v boji proti koronavírusu,“ uviedol starosta.

Uložiť článok

Najnovšie články