foto: TASR/AP

Na území našej krajiny tak registrujeme 977 pozitívnych prípadov na nový koronavírus.

Počas stredy (15. 4.) pribudlo na Slovensku 114 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, pričom v laboratóriách otestovali 2967 vzoriek. Spolu je na Slovensku 977 pozitívne testovaných ľudí na ochorenie COVID-19. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Článok pokračuje pod videom ↓

Doplnila, že celkovo s negatívnym výsledkom je 33.481 testov. Aktuálne je podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) hospitalizovaných 165 pacientov, z toho u 73 je potvrdené ochorenie COVID-19 a 92 pacientov má podozrenie na toto ochorenie.
Na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) je sedem pacientov, dvaja sú na umelej pľúcnej ventilácii. Najmladšia osoba s ochorením COVID-19 zo štatistík rezortu má jeden rok, najstaršia 97 rokov.

MZ SR doplnilo, že 12 pacientov evidujú v karanténnej stanici, respektíve v karanténnom centre, jeden prípad je v karanténnom stredisku Donovaly a 11 prípadov v Akadémii Policajného zboru v Bratislave.

Ďalší dvaja pacienti zomreli na ochorenie COVID-19

Na Slovensku evidujeme ďalšie dve úmrtia pacientov pozitívnych na ochorenie Covid-19. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. Ako uviedla, ministerstvu úmrtia nahlásili nemocnice. Na toto ochorenie tak na Slovensku zomrelo už osem pacientov.

„Včera zomrela vo Fakultnej nemocnici J.A. Reimanna v Prešove pacientka s onkologickou diagnózou pozitívne testovaná na koronavírus, hospitalizovaná bola na oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny s obojstranným zápalom pľúc,“ uviedla hovorkyňa rezortu. V stredu zomrel aj ďalší pacient v Univerzitnej nemocnici Bratislava. Išlo o muža z Domova sociálnych služieb Pezinok. „Jeho stav bol počas dňa stabilizovaný, náhle sa ale zhoršil, napriek enormnej snahe zdravotníkov v nemocnici sa mu, žiaľ, nepodarilo pomôcť,“ konštatovala.

Z ochorenia Covid-19 sa na Slovensku vyliečilo doteraz 167 ľudí. Z toho 43 bolo hospitalizovaných v nemocniciach a 124 sa vyliečilo v domácej izolácii.

Domov sociálnych služieb v Pezinku
Domov sociálnych služieb v Pezinku, foto: TASR – Michal Svítok

Krajčí ďalej informoval, že v DSS v Pezinku boli už otestovaní všetci klienti aj personál okrem jednej osoby, ktorá je na PN. „Z celkového počtu 62 zamestnancov bolo pozitívne testovaných doteraz deväť,“ uviedol s tým, že ešte nie sú známe všetky výsledky. Personál s pozitívnym výsledkom má nariadenú domácu izoláciu. Z celkového počtu 93 klientov bolo 55 pozitívnych, 32 negatívnych a na šesť vzoriek sa ešte čaká. Hospitalizovaných bolo 17 klientov.

Minister apeloval na pracovníkov takýchto zariadení, aby v prípade podozrenia na ochorenie COVID-19 nenastupovali do služby, nahlásili svoje podozrenie a nechali sa otestovať. Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba doplnil, že BSK dá na vlastné náklady pretestovať klientov v zariadeniach sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja. Pôjde o jednorazové testovanie.

Celosvetovo zaznamenali už viac ako 130-tisíc úmrtí na COVID-19

Ochoreniu COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, už na celom svete podľahlo najmenej 131 319 ľudí, pričom viac ako dve tretiny úmrtí evidujú v Európe. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na oficiálne zdroje.

V Európe zaznamenali doposiaľ 88 716 úmrtí, zatiaľ čo v Spojených štátoch evidujú 26 950 úmrtí. Po USA nasleduje Taliansko s 21 645 úmrtiami, Španielsko s 18 579 a Francúzsko, kde na ochorenie COVID-19 zomrelo 17 167 osôb.

Uložiť článok

Najnovšie články