foto: dronepicr, CC 2.0

Na prvý pohľad je Sígirija obyčajná skalná vyvýšenina, no v skutočnosti ukrýva 8. div sveta.

Sigírija v preklade znamená Levia hora alebo Levia skala a zaujímavý je nielen jej vzhľad, ale aj história. Na jej vrchole si totiž vybudoval pevnosť a palác kráľ Srí Lanky, Kashyapa, ktorý sa podľa portálu Atlas Obscura takýmto spôsobom pokúšal ukryť pred krutými útokmi svojho brata.

Jeden z divov sveta

Dnes už Sígirija ako úkryt neslúži, obyvatelia Srí Lanky sú však na toto miesto mimoriadne hrdí a považujú horu za jeden z najdôležitejších monumentov, ba dokonca za jeden z divov sveta. Palác sa nachádza v oblasti Matale, konkrétne medzi mestami Dambulla a Habarane. Vyvýšenina, na ktorej palác stojí, sa týči do výšky 370 metrov nad morom, čo znamená, že je o 200 metrov vyššie ako okolitá džungľa. Práve vďaka tomu si turisti, ktorých sem každoročne prídu tisícky, môžu užiť skutočne jedinečný výhľad.

Bernard Gagnon [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Nájdete tu nástenné maľby, fontány či pôvodné opevnenie

Ako ste si možno domysleli, vybudovať palác na takom mieste vôbec nebolo jednoduché, napriek tomu tu jeho pozostatky nájdete ešte aj dnes. Obklopujú ho dokonca aj pôvodné hradby, krásne terasové záhrady, jazierka či fontány. Odhaduje sa, že fontány boli vytvorené ešte v 5. storočí, čo z nich činí najstaršie fontány na svete. Ďalšou zaujímavosťou je, že pôvodne bola celá skala otesaná tak, aby pripomínala leva. Dokonca sa do dnešného dňa zachovali levie pazúry, vrchná časť zvieraťa však bola zničená.

Venkasub [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Levie schodisko

Ako uvádza portál Atlas Obscura, za najdôležitejší prvok však miestni obyvatelia považujú tzv. Levie schodisko vedúce do palácovej záhrady. Schodisko je vytvorené najmä z tehál a dreva, je však pokryté dlaždicami a vychádza z papule leva, vďaka čomu si získalo príznačné pomenovanie.

Okrem spomínaných krás tu nájdete aj zachovalé nástenné maľby, a to nielen v paláci, ale aj v jaskyniach, ktoré sú súčasťou vyvýšeniny. Na maľbách sú vyobrazené najmä nahé ženy, odhaduje sa preto, že šlo o kráľove manželky, jeho konkubíny alebo o ženy vykonávajúce náboženské rituály. Týchto 18 malieb je jedným z dôvodov, prečo UNESCO toto miesto zaradilo na zoznam Svetového dedičstva.

Schnobby [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Z pevnosti kláštor

Palác slúžil kráľovi Kashyapovi, až kým neumrel. Následne sa pevnosť zmenila na budhistický kláštor, ten však ostal v 14. storočí opustený. Dnes je palác obľúbenou turistickou atrakciou, no zároveň je miestom, ktoré si domáci obyvatelia chránia ako oko v hlave. Stopu po sebe pred časom mohli turisti zanechať jedine vo forme odkazu na tzv. Zrkadlovej stene.

Stena bola vyhladená tak starostlivo, že v nej mohol kráľ pozorovať svoj odraz. Ako píše portál Sigiriya Tourism, nájdete na nej odkazy a krátke básničky, pričom najstarší odkaz na tejto stene pochádza ešte z čias 8. storočia. Dnes je maľovanie a písanie na stenu prísne zakázané.

sigiriyatourism, lonelyplanet, atlasobscura, wikipedia
Uložiť článok

Najnovšie články