Najvyššia drevená budova sveta v Nórsku

Najvyššia drevená budova sveta v Nórsku, Foto: Metsä Wood

Obyčajné budovy už pre ľudí nie sú zaujímavé, architekti sa preto pretekajú v tom, kto príde s kreatívnejším nápadom.

Nájdete preto budovy na vode, vysoko v horách, uprostred zamrznutej pláne či vo vrcholkoch stromov. Nórsko sa teraz môže popýšiť novou zaujímavosťou a aj keď stojí budova na súši, je to tá najvyššia drevená budova na svete.

Mjösa Tower

Nórsko sa môže pochváliť novou budovou, ktorá je nielen najvyššia na svete, ale je aj priateľská k životnému prostrediu. Budova dostala názov Mjösa Tower, má 18 poschodí a meria 85,4 metra. Otvorená bola v marci tohto roku a na päty jej v tesnom závese šliape HoHo Wien v Rakúsku s 84 metrami a Peri-Săpânţa Monastery v Rumunsku so 75 metrami.

Drevo formované špeciálnou metódou

Samozrejme, budovu bolo potrebné poriadne zabezpečiť, fasáda a kostra sú preto vyrobené z dreva, no niektoré časti vyšších poschodí sú odliate z betónu, aby sa budova vo vetre nekývala. Spodných 10 poschodí je vyrobených zo špeciálne upraveného dreva Kerto LVL. Ide o niekoľko tenkých vrstiev dreva, ktoré sú spojené adhezívnymi látkami. Takýto výrobok z dreva je ľahší, pevnejší a je menej pravdepodobné, že časom zmení svoj tvar, ako pri bežnom dreve.

Bezpečnosť je prvoradá

Vzhľadom na to, že bol využitý práve takýto materiál, výstavba budovy trvala kratšie a zhltla menej prostriedkov, ako bežné budovy. V budove sa nachádzajú hotelové izby, no aj kancelárie a stavbári mysleli nielen na ekológiu a estetiku, ale aj na bezpečnosť. Každé poschodie je postavené takým spôsobom, že dokáže požiaru odolávať celých 90 minút.

Ekologická spoločnosť

Fínska spoločnosť Metsä Wood, ktorá sa na stavbe podieľala hovorí, že LVL metódou vyrobený materiál tomu svojimi vlastnosťami, ktoré sme spomínali, napomáha. Okrem iného sa preslávila tým, že na výrobu materiálov využíva bioinžinierske metódy a neprodukuje takmer žiadny odpad. Materiál, ktorý sa zvýši, sa tiež zužitkuje, napríklad na poháňanie prístrojov v továrni. Energia, ktorú nezužitkuje továreň zas môže využiť neďaleké mestečko Lohja. Do roku 2030 plánuje Fínsko znížiť produkciu skleníkových plynov o 80% a spoločnosť Metsä Wood tomu jednoznačne napomáha.

View this post on Instagram

When completed in March 2019, Mjøsa Tower in the Norwegian town of Brumunddal will be the world’s tallest wooden building. The building will stand over 80 metres tall, and its 18 storeys will house offices, a hotel and apartments. Using wood as the main construction material, even in high-rises, is key to shortening the construction time and, consequentially, cost. Modern technology enables us to prefabricate all components in a factory with a very high degree of precision. Click the profile link to learn more about the project or go to www.metsawood.com #woodarchitecture #woodconstruction #wood #architecture #construction #woodbuilding #building #highrise #tallwood #tallbuilding #plyscrapers #Mjösa #Norway

A post shared by Metsä Wood (@metsawood_global) on

Inšpirácia

Za výstavbou budovy Mjösa Tower stojí architektonická spoločnosť Voll Arkitekter, ktorej cieľom je ukázať, že aj veľké stavby môžu byť postavené tak, aby boli priateľské k životnému prostrediu a bez toho, aby bola negatívnym spôsobom ovplyvnená ich kvalita. Dúfajú, že ich počin poslúži ako inšpirácia a čoraz viac budov sa bude stavať z materiálov, ako je napríklad drevo.

inhabitat
Uložiť článok

Najnovšie články