S neverou má problém až približne 35% vzťahov.

Respektíve, zhruba 35% párov sa k nej priznáva. Pokojne preto môžeme predpokladať, že toto číslo je ešte podstatne vyššie. Človek, ktorý sa nevery dopustí, si však veľakrát uvedomuje, že to, čo robí, je morálne nesprávne, no pokušeniu aj tak nedokáže odolať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Pravdou však je, že mnohí sa o to aspoň snažia. Vedci sa preto rozhodli pozrieť sa na to, aké techniky “neverníci” pri snahe nepodľahnúť pokušeniu používajú. Svoje zistenia publikovali v žurnály Personal Relationships, kde však zároveň uviedli, že ani jedna z týchto techník (žiaľ) vo väčšine prípadov nefunguje.

#1 Snaha o zlepšenie svojho vzťahu

Túto techniku používa až 75% ľudí, ktorí odolávajú pokušeniu podviesť svojho partnera. Jednoducho sa snažia myšlienky na neveru zahnať tým, že do svojho “oficiálneho” vzťahu sa snažia investovať čo najviac svojho času a čo najviac svojej energie. Vynakladajú teda viac úsilia na snahu príjemne prekvapiť svoju polovičku, plánujú dovolenky či výlety, obsypú vás darmi či majú zvýšený záujem o sex. Toto však samozrejme funguje len dočasne (ak vôbec).

pexels.com

#2 Vyhýbanie sa objektu pokušenia

Druhú taktiku nazvali vedci “proaktívne vyhýbanie sa”, takže už z názvu je vám zrejmé, že človek v pokušení sa snaží zámerne vyhýbať osobe, ktorá v ňom vyvoláva sexuálnu túžbu. V niektorých prípadoch to síce môže byť veľmi náročné, no dotyčný sa snaží robiť naozaj všetko preto, aby k takémuto kontaktu nedošlo. Aj to však samozrejme väčšinou zlyhá.

#3 Snaha o presmerovanie záujmu

Treťou stratégiou je snaha presmerovať svoj záujem na niekoho iného (nie však nevyhnutne na svojho partnera). V tomto prípade sa človek väčšinou snaží svoje sexuálne myšlienky na danú osobu odvrátiť tým, že sa ju vo svojej mysli snaží nejak “očierniť” – sústredí sa teda na jej negatívne vlastnosti alebo sa snaží sám seba presvedčiť o tom, že objekt jeho záujmu vlastne vôbec nie je taký atraktívny, ako sa mu spočiatku zdalo.

Ako sme však povedali v úvode, výskumníkom sa podarilo zistiť aj to, že takmer žiadna z týchto taktík nefunguje dlhodobo. Človek, ktorý ich používa, síce môže začať menej flirtovať, no nevery sa vo väčšine prípadov aj tak dopustí.

Pozri aj: Nevera je stará ako ľudstvo samo. Toto je 8 najčastejších dôvodov, prečo sa jej dopúšťame

businessinsider
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov